Δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής για τα τραπεζοκαθίσματα


Για το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ξεκάθαρο: όσοι χρωστούν στο Δήμο και όσοι παρανομούν, θα πρέπει να πληρώσουν. Διαφορετικά, οι υπόλοιποι που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους νιώθουν, τουλάχιστον, ηλίθιοι. Χθες, μάλιστα, επικαλέστηκε και την πίεση που του ασκούν οι δεύτεροι για ένταση των ελέγχων.
Από την άλλη πλευρά, τα νούμερα δείχνουν ένα πιο…θολό τοπίο. Στον κατάλογο του Δήμου Καλαμάτας είχαν σημανθεί οκτώ καταστήματα που δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους. Από αυτά, τα έξι, μέσω των επαγγελματιών ή δικηγόρων τους, «πέρασαν» το προηγούμενο διήμερο από το ταμείο του Δήμου Καλαμάτας και προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Ειδικότερα, ένας καταστηματάρχης στην πλατεία 23ης Μαρτίου κατέβαλλε το 30% του συνολικού χρέους, ήτοι 4.100 ευρώ, ένας άλλος στην Ιατροπούλου 8.281,73 ευρώ (επίσης 30% της οφειλής), έτερος στη Νέδοντος 3.240 ευρώ, ενώ προχθές προσήλθαν άλλοι δύο για διακανονισμό. Ένας ακόμα, χθες, έπραξε το ίδιο μέσω του δικηγόρου του. Για τους άλλους δύο η Δημοτική Αστυνομία είναι σε επιφυλακή.
Το ερώτημα που γεννάται, όμως, είναι γιατί η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας άφησαν, τόσα χρόνια, τους συγκεκριμένους επαγγελματίες ανενόχλητους. Γιατί αν το 30% μιας οφειλής είναι πάνω από 8.000 ευρώ, σκεφθείτε πόση είναι η συνολική. Ποιος ανέχτηκε και έκλεινε τα μάτια;
Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον επαγγελματία στα Παπλωματάδικα που είχε ένα πρόστιμο 700 ευρώ και σύμφωνα με τον ίδιο και τα όσα δήλωσε στο “Θ”, η Δημοτική Αρχή είναι αυτή που τον ανάγκασε να παρανομήσει, κάνοντας τα… στραβά μάτια σε παρακείμενη επιχείρηση, αλλά και λόγω της ύπαρξης του σιντριβανιού στην περιοχή, που κόβει αρκετά τον υπό χρήση παραχωρούμενο χώρο του.
Μάλιστα, ο κ. Τσαούσης, ο οποίος ήταν και αυτός που διαμαρτυρήθηκε έντονα προχθές στο Δημαρχείο, αφού ζήτησε και δημόσια συγγνώμη για τα όσα είπε στο γενικό γραμματέα του Δήμου Καλαμάτας, σχολίασε ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η κατάσχεση των τραπεζοκαθισμάτων από το μαγαζί του ήταν παράνομος. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε μία ημέρα πριν ο Δήμος να μας είχε ειδοποιήσει και όχι να κάνει καταδρομική επιχείρηση νωρίς το πρωί.
Τα αντικείμενα που σήκωσαν από το κατάστημά μου, είναι φτιαγμένα από εμένα και, μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους τραυματίστηκα, με αποτέλεσμα να τρέχω για ένα μήνα στα νοσοκομεία. Όταν θα μου τα δώσουν πίσω, θέλω να είναι στην κατάσταση που βρίσκονταν. Διαφορετικά, μιλάμε για φθορά ξένης περιουσίας και τότε οι δρόμοι οδηγούν αλλού.
Ας καθαρίσει η Δημοτική Αρχή το σιντριβάνι και ας αφήσει τους μικρούς επιχειρηματίες να δουλέψουν για να ζήσουν», σχολίασε. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη