Κύκλωμα με ποτά “μπόμπες” από την Κρήτη έως την Καλαμάτα!


ΕΒΓΑΛΑΝ «ΛΑΒΡΑΚΙΑ» ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
 
 Περίπου δέκα τόνοι λαθραίο οινόπνευμα και 20.000 «μαϊμού» προϊόντα είναι -μεταξύ άλλων- η «σοδειά» του ΣΔΟΕ από ελέγχους σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, «αυτό το οινόπνευμα θα κατέληγε στους πολίτες μέσα από τη διαδικασία των λαθραίων ποτών». Μάλιστα, απ΄ ότι φαίνεται πίσω από την υπόθεση υπήρχε ένα καλοστημένο κύκλωμα, του οποίου τα…πλοκάμια έφταναν μέχρι και την Καλαμάτα.
Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Τρ. Αλεξιάδης επανέλαβε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, εξηγώντας πως «υπάρχει ένας σχεδιασμός κι ένας συντονισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ξέρουμε τον αντίπαλό μας και είμαστε αποφασισμένοι και να δώσουμε τη μάχη και να πετύχουμε αυτά που πρέπει. Ειδικά τα θέματα της λαθρεμπορίας του αλκοόλ έχουν σχέση με την υγεία μας» τόνισε, εξηγώντας πως «όλο αυτό το οινόπνευμα θα κατέληγε στους πολίτες μέσα από τη διαδικασία των λαθραίων ποτών, που το μόνο για το οποίο δεν φημίζονται είναι τα θέματα υγείας». Συνεχάρη δε το ΣΔΟΕ γι’ αυτή την επιτυχία.
 
Πως πιάστηκαν οι Κρητικοί λαθρέμποροι, αλλά γλίτωσε το κύκλωμα
 
Από την άλλη πλευρά, σε χθεσινό δημοσίευμα στο vimaonline.gr και στη στήλη “Βηματοδότης”, σημειώνεται ότι “πλοκάμια σε Καλαμάτα και Σάμο είχαν οι λαθρέμποροι αλκοόλ της Κρήτης, που διακινούσαν λαθραίο οινόπνευμα και διοχέτευε στην αγορά ποτά ‘μπόμπες’.
Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης να αποκάλυψε τα αποτελέσματα ελέγχων του ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της Κρήτης στις οποίες εντοπίστηκαν 10 τόνοι από λαθραίο οινόπνευμα, ωστόσο το εν λόγω κύκλωμα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που ανακοινώθηκε και δεν περιελάμβανε μόνον την περιοχή ης Κρήτης.
 Όπως μας πληροφόρησαν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Γενικής Γραμματείας  Δημοσίων Εσόδων σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία – αλλά όχι και το ΣΔΟΕ – παρακολουθούσαν το τελευταίο διάστημα τις δραστηριότητες ατόμων στην Κρήτη που διέθεταν εγκαταστάσεις αποθήκευσης αλκοόλ και τα οποία είχαν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ τους.
 Από τις έρευνες που διενεργούνταν υπό άκρα μυστικότητα διαπιστώθηκε η σχέση των Κρητικών λαθρεμπόρων με επιχειρηματίες που είχαν εγκαταστάσεις σε Καλαμάτα και Σάμο.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του πλαστικού χρήματος, ο κ. Αλεξιάδης, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της χρήσης του διότι θα βοηθήσει, όπως είπε, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
«Προηγουμένως δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα κίνητρα, ενώ με το νομοσχέδιο που προωθείται δίνουμε κίνητρα στους πολίτες και από την άλλη βάζουμε και υποχρεωτικά μέτρα απέναντί τους, όπως γίνεται σε άλλες χώρες» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Για την πορεία των εσόδων, αφού επισήμανε πως «έξι μήνες που τα έσοδα ήταν πάνω από το όριο του προϋπολογισμού δεν υπήρχε πουθενά σαν είδηση -τουλάχιστον σε μία κατηγορία ΜΜΕ που θέλουν να υποκαταστήσουν την αντιπολίτευση στον ρόλο τους απέναντι στην κυβέρνηση- και όταν τον Ιούλιο είχαμε κάποια άλλη εξέλιξη, αμέσως έγινε πρώτο θέμα και μάλιστα υπερτονισμένο» παρέθεσε τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Είχαμε υπέρβαση εσόδων 954 εκατ. στο εξάμηνο. Στον μήνα Ιούλιο, τον πιο δύσκολο για τα έσοδα, που είχαμε στόχο 5,6 δισ, αντί γι αυτά πιάσαμε περίπου 5,25 δισ. στα έσοδα. Ικανοποιήσαμε τον στόχο κατά 95% […]. Τον Ιούλιο είμαστε κατά 333 εκατ. κάτω από τον στόχο για τον μήνα αυτόν, στο επτάμηνο όμως είμαστε πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού και με τους ελέγχους που ξεκινήσαμε θα πάμε πολύ καλύτερα» σημείωσε ο κ. Αλεξιάδης.
 
 
 
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης