Στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι παράγουμε το καλύτερο ελαιόλαδο του πλανήτη και ότι μόνο εδώ «ξέρουμε από καλό λάδι», αλλά η αλήθεια είναι ότι στους διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας και ποιότητας το ελληνικό ελαιόλαδο δεν τα πηγαίνει τόσο καλά.
Σε σχετική λίστα που κυκλοφορεί, το πρώτο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βρίσκεται στην 27η θέση, πίσω από αρκετές φίρμες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Αργεντινής, ακόμα και της Ουρουγουάης.
Μάλιστα, στη λίστα με τα 50 καλύτερα ελαιόλαδα για τη σεζόν 2015-2016 η Ελλάδα έχει μόνο μία συμμετοχή.
Από την άλλη, τα παραπάνω είναι η μισή αλήθεια. Γιατί οι ειδήμονες γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι περισσότεροι διαγωνισμοί δεν είναι “καθαροί”. Κυριαρχούν σκοπιμότητες και συμφέροντα, με αποτέλεσμα η λίστα να μην λέει και πολλά πράγματα.
Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι θα πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα για να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας…
Α.Π.