Μειωμένη η παραγωγή ελαιολάδου φέτος στην Ελλάδα


Δημοσιοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συμβουλευτικής Επιτροπής της Ε.Ε. για το ελαιόλαδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο απολογισμός της απερχόμενης εμπορικής περιόδου, οι εκτιμήσεις για την επόμενη, αλλά και η πορεία των συνομιλιών για το διεθνές εμπόριο, που επηρεάζουν έναν τόσο εξωστρεφή τομέα.
Η παραγωγή ελαιολάδου, την εμπορική περίοδο 2015/16, στην Ε.Ε., ανήλθε στα 2,3 εκατομμύρια τόνους και ήταν αυξημένη κατά 61% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από την Ισπανία και το διπλασιασμό περίπου της ιταλικής παραγωγής, δεδομένου ότι η ελληνική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7% περίπου.
Η παραγωγή των τρίτων χωρών της Μεσογείου, της Τυνησίας, της Τουρκίας, του Μαρόκου και της Συρίας, ήταν πτωτική και συνολικά ανήλθε περίπου στους 400.000 τόνους. Οι σχετικά χαμηλότερες ποσότητες της Τυνησίας μειώνουν τις εξαγωγές της προς την Ε.Ε. με προνομιακά δασμολογικά καθεστώτα και γενικά μειώνουν τις πιέσεις προς την ευρωπαϊκή ελαιοπαραγωγή.
Οι τιμές παραγωγού, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία, ύστερα από μία περίοδο αύξησης το 2014/15, ακολούθησαν πτωτική πορεία και τάσεις σταθεροποίησης. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι διακυμάνσεις ακολουθούν μία εντελώς διαφορετική λογική από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Επιτραπέζιες ελιές
Σε ό,τι αφορά τις επιτραπέζιες ελιές, η ευρωπαϊκή παραγωγή, την περίοδο 2015/16, ανήλθε τελικά στους 1,9 εκατομμύρια τόνους, σε σύνολο 2,7 εκατομμυρίων της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ε.Ε. εισάγει και προϊόν τρίτων χωρών, το οποίο συχνά επεξεργάζεται και επανεξάγει. Βασικοί προμηθευτές της Ε.Ε. είναι το Μαρόκο (50%), η Τουρκία (20%) και η Αίγυπτος. Να τονισθεί ότι «ελιές τύπου Καλαμάτας», που προέρχονται από το Μαρόκο, συχνά ελληνοποιούνται και διακινούνται στην ελληνική ή και ευρωπαϊκή αγορά ευρύτερα.
 
Προβλέψεις για την επόμενη χρονιά
Οι προβλέψεις για την περίοδο 2016/17 είναι ιδιαίτερα επισφαλείς, λόγω και του όψιμου χαρακτήρα της βασικής παραγωγού χώρας, της Ισπανίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παραγωγή της Ισπανίας εμφανίζεται σε σταθερά ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά μάλλον μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές-ρεκόρ.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή της Ιταλίας εμφανίζονται έντονα πτωτικές.
Τέλος, η Ελλάδα, έπειτα από δύο χρονιές με παραγωγή άνω των 300 χιλιάδων τόνων, αναμένει μειωμένη παραγωγή.