Για τρομοκρατία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, βάσει του 187Α του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, παραπέμπονται να δικαστούν στις 13 Σεπτεμβρίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2015, έπειτα από τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η υπόθεση ήταν αρκετά περίεργη από πέρυσι, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις για τα κίνητρα των πέντε δραστών, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι από την ημέρα που συνελήφθησαν στις ειδικές φυλακές Τύπου Β στο Κέντρο Κράτησης Μαλανδρίνου.
Οι δράστες φέρεται να έχουν τοποθετήσει και ενεργοποιήσει, μέσα στο ίδιο βράδυ, δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, έναν στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και έναν στο άγαλμα του Παλαιολόγου στο Μυστρά, ενώ συνελήφθησαν και οι πέντε κατά τη διάρκεια κατόπτευσης χώρων στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας. Στην κατοχή τους βρέθηκαν εκρηκτικά, έτοιμες βόμβες και όπλα.
Και οι πέντε παρουσιάζονται ως μέλη της «Ομάδας Έ – ΕΥ», ενώ στα δύο χτυπήματα που έκαναν είχαν σχεδιάσει το Δελφικό Έψιλον.
Με την υπόθεση είχαν ασχοληθεί τότε και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική) της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, αλλά και η ΕΥΠ, στέλνοντας στην Καλαμάτα κλιμάκια.
Οι «5»
Ηγετικό ρόλο στην ομάδα των «5» δίνεται από τις Αρχές σε 52χρονο Καλαματιανό που για αρκετά χρόνια ζούσε στην Κύπρο, ενώ είναι τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει από την Κύπρο και θεωρείται ότι δημιούργησε την ομάδα το 2009.
Τα υπόλοιπα 4 μέλη της ομάδας είναι: ένας 28χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τη Δράμα, ένας 25χρονος από τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που έχει κάνει και ειδικός φρουρός και εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας, ένας 30χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και ένας 34χρονος κτηνοτρόφος από το Καλλίφυτο Δράμας.
Τα ξημερώματα στις 23 Οκτωβρίου 2015 δύο άτομα, που φορούσαν σκούρες στολές παραλλαγής, άρβυλα και κουκούλες «full face», κατευθύνθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα. Είχαν φτάσει στο σημείο με ένα αυτοκίνητο Nissan. Ο ένας φορούσε τσαντάκι μέσης και ο άλλος είχε δεμένο ένα τσαντάκι στο μηρό του.
Ο ένας τοποθέτησε και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε πλαϊνή πόρτα της τράπεζας, ενώ ο άλλος έγραψε με μαύρο σπρέι το σύμβολό τους, που αποτελείται από ένα σταυρό και δύο αντίρροπα έψιλον.
Δέκα λεπτά πριν από τις 6.00 τα ξημερώματα μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε στο άγαλμα του Παλαιολόγου στο Μυστρά. Κάτοικος της περιοχής είδε ένα αυτοκίνητο μετά την έκρηξη να αποχωρεί από το Μυστρά, ενώ οι πινακίδες του παρέπεμπαν στη Δράμα. Σχεδίασαν και εκεί το ίδιο σύμβολο, ενώ οι αστυνομικοί εντόπισαν άλλο ένα σε πέτρινο εικονοστάσι στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης.
Οι έρευνες ξεκίνησαν και το απόγευμα της επόμενης ημέρας τα πέντε άτομα εντοπίστηκαν να επεξεργάζονται εξωτερικούς χώρους του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας. Συνελήφθησαν και, όπως προέκυψε, είχαν φτάσει στην Καλαμάτα την προηγούμενη Κυριακή με δύο αυτοκίνητα, διέμεναν δε στο πατρικό σπίτι του 52χρονου.
Έτοιμες βόμβες
Στο σπίτι του 52χρονου στην Καλαμάτα βρέθηκαν τέσσερις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έτοιμοι για χρήση, ποσότητα νιτρικής αμμωνίας βάρους 3 κιλών, κυνηγετικό όπλο με ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα, τρεις καραμπίνες, πλήθος φυσιγγίων, στρατιωτικός εξοπλισμός και 10,2 γραμμάρια χασίς.
Στο αυτοκίνητο μάρκας Nissan βρέθηκαν 2.599 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων. Επίσης, τρία τόξα και δύο βαλλίστρες, 43 βέλη, δύο γεμιστήρες πιστολιού, δύο τσεκούρια, σπαθί, μαχαίρια και σουγιάδες, σιδερογροθιά και δύο γκλομπς, 89 καπνογόνα-βεγγαλικά, τρεις συσκευές ενδοεπικοινωνίας, στρατιωτικός και επιχειρησιακός εξοπλισμός (φόρμες στρατιωτικού τύπου, γάντια, τζάκετ, θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, σακίδια κ.ά.) και ένα μαύρο σπρέι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν στη συνέχεια, ήθελαν να ξεκινήσουν τη δράση τους από την Καλαμάτα, θεωρώντας την περιοχή ιστορική, καθώς από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση. Είχαν δε εξοπλισθεί, ώστε να κατασκηνώσουν μόνιμα στο βουνό, με στόχο να επιστρέφουν εκεί μετά τις επιθέσεις τους σε Δικαστικό Μέγαρο, αστυνομικό κτήριο, εφορία, τράπεζες κ.α.
Της Βίκυς Βετουλάκη