Θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος, υποστηρίζει ο δήμαρχος Καλαμάτας
Σάλο, οργή και αγανάκτηση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προκάλεσε η υλοποίηση, χθες, της απόφασης της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας να κατασχέσει τραπεζοκαθίσματα σε δύο καταστήματα λόγω οφειλών στο Δήμο. Μάλιστα, δύο από αυτούς έφτασαν μέχρι το Δημαρχείο, όπου και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Σε δηλώσεις που μας έκαναν, σημείωσαν ότι ο δήμαρχος χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική του απέναντι στους επαγγελματίες. Σε ορισμένους, σχολίασαν, μετακινεί μέχρι και περίπτερα, ενώ άλλους τούς κυνηγά για πρόστιμο 700 ευρώ.
Τόνισαν, δε, ότι μέσω δικηγόρου θα ζητήσουν από το Τμήμα Εσόδων του Δήμου Καλαμάτας τον πλήρη κατάλογο οφειλών των επαγγελματιών, γιατί θεωρούν ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που χρωστά αρκετές χιλιάδες ευρώ, αλλά έχουν την ανοχή της Δημοτικής Αρχής.
Δηλώσεις δημάρχου Π. Νίκα
Ο δήμαρχος από την πλευρά του, σε σχετικές δηλώσεις, σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες «συμπολίτες μας οι οποίοι οφείλουν πάρα πολλά χρήματα στο Δήμο και θα κινηθούν εντός των ημερών οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο».
Σε ό,τι αφορά την αφαίρεση τραπεζοκαθισμάτων, η οποία ξεκίνησε στα Παπλωματάδικα και τα Ουζάκια, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι αποφασίστηκε η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, γιατί κάποιοι επαγγελματίες σε μόνιμη βάση, και παρά τις ειδοποιήσεις, καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο από αυτόν που τους έχει παραχωρηθεί ή καταλαμβάνουν χώρο χωρίς να τους έχει καν παραχωρηθεί.
«Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό επαγγελματιών οι οποίοι δεν τηρούν τους νόμους και τους κανονισμούς. Δηλαδή, καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μέρος κοινόχρηστων χώρων από αυτό που τους έχει παραχωρηθεί ή καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο που δεν έχει καθόλου παραχωρηθεί», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει απαίτηση από τους επαγγελματίες οι οποίοι τηρούν τη νομιμότητα να τους αντιμετωπίζουμε με ίσους όρους, πέρα από την υποχρέωση της υπηρεσίας να φροντίζει για την τήρηση των νόμων.
Είναι ρητή η εντολή προς τη Δημοτική Αστυνομία και το γενικό γραμματέα, ο οποίος επιβλέπει τις Υπηρεσίες, να τηρείται ο νόμος, όσο είναι δυνατόν βέβαια σε αυτή τη χώρα, όπου πολλά ζητήματα τα προβλέπει ο νόμος αλλά δεν τηρούνται.
Λοιπόν, η κίτρινη γραμμή πρέπει να τηρείται, οι επαγγελματίες -που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό- οι οποίοι τηρούν τα σχετικά με τη νομοθεσία πρέπει να υποστηριχθούν και όλοι αυτοί οι οποίοι κλείνουν ράμπες, κλείνουν πλατείες, κλείνουν διαδρόμους, πρέπει να τηρήσουν τη νομιμότητα».
Ο δήμαρχος Καλαμάτας συνέχισε σημειώνοντας ότι «εμείς ποτέ δεν είπαμε αν ένα μαγαζί έχει σε κάποια φάση πολύ κόσμο και χρειαστεί να βάλει πέντε καρέκλες και δύο καθίσματα παραπάνω, ότι πρέπει να πάει η Δημοτική Αστυνομία να το γράψει. Δεν πηγαίνει στην περίπτωση αυτή. Αλλά θα έχετε παρατηρήσει να έχουμε άδεια τραπεζοκαθίσματα με τα οποία κλείνονται πλατείες, κλείνονται διάδρομοι, μπαίνουν και ζητήματα ασφάλειας όπως καταλαβαίνετε”.
Σε ό,τι αφορά όσους χρωστούν στο Δήμο, ανέφερε: «Αυτά τα οποία κάνουμε είναι σύμφωνα με το νόμο. Υπάρχουν πάρα πολλοί, εκατοντάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι οφείλουν και οφείλουν πάρα πολλά χρήματα και θα κινηθούν εντός των ημερών οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Δε θέλω να μπω σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά η εντολή προς την Υπηρεσία είναι να κάνει αυτά που λέει ο νόμος».
Πρωτόκολλα κατεδάφισης
Για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση 38 πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή της Καλαμάτας, ο δήμαρχος τόνισε ότι “κάθε χρόνο εκδίδονται ανάλογες αποφάσεις, αλλά δεν υλοποιούνται”. Σχολίασε, μάλιστα, ότι υπάρχει και… πόλεμος μεταξύ υπουργείων, αφού το υπουργείο Οικονομικών θέλει κατεδαφίσεις και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δεν προχωρά σε πράξεις.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι υπάρχει ένας “στρουθοκαμηλισμός” από την πλευρά ενός “παράλυτου κράτους”. Κι αυτό, διότι δεν είναι δυνατό να απαγορεύει κινητές κατασκευές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, κάτι που είναι αποδεκτό από τους επαγγελματίες, αλλά και τη λογική.
Η θέση της ΚΕΔΕ
Την τήρηση των όρων που προβλέπονται από την ΚΥΑ με την οποία παραχωρήθηκε στους ΟΤΑ η απλή χρήση αιγιαλών και παραλιών ζητά με πρόσφατη επιστολή του προς τους δημάρχους της χώρας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Στην επιστολή του επισημαίνει την υποχρέωση που έχουν οι Δήμοι να τηρούν απαρέγκλιτα τις διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ του έτους 2015.
Επιπλέον ζητά από τους δημάρχους να τηρούνται οι ανάλογες διατάξεις περί ηχοπροστασίας, και να μεριμνούν, ώστε η μέγιστη κάλυψη χρήσης να μην υπερβαίνει το 50% του χώρου, προκειμένου να μην υποβαθμίζεται το περιβάλλον από την άσκηση της δραστηριότητας αυτής και να διευκολύνονται οι λουόμενοι.
Στην ίδια επιστολή σημειώνεται η αναγκαιότητα του καθημερινού καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων και γενικά της εξασφάλισης της καθαριότητας και της αισθητικής του χώρου της ακτής και του περιβαλλοντικού χώρου με την τοποθέτηση καλαίσθητων δοχείων απορριμμάτων.
«Οι κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες των ΟΤΑ σύμφωνα με την ΚΥΑ υποχρεούνται στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις, να συνεργάζονται και να ενημερώνουν τα κατά τόπους αρμόδια αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας για τη λήψη μέτρων προστασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία» τονίζει.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει, τέλος, ότι η τήρηση των όρων που προβλέπονται στην ισχύουσα ΚΥΑ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχισθεί, μέσα από μια νέα διαβούλευση και νομοθετική ρύθμιση, το καθεστώς αυτό της λειτουργίας των παραλιών, διότι σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις λόγω πολλαπλών διαπιστωθεισών παραβιάσεων, θα καταστεί αδύνατη η παρέμβαση της ΚΕΔΕ για το μετά το έτος 2017 χρονικό διάστημα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη