Ξεκινάει το κυνήγι επενδύσεων η Περιφέρεια Πελοποννήσου


Θα προτείνονται συγκεκριμένα ακίνητα ως επενδυτικές ευκαιρίες
 
Την υλοποίηση προγράμματος για την προβολή των επενδυτικών δυνατοτήτων των 5 περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου, προωθεί η Περιφέρεια και στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ζητηθεί η έγκριση σχετικής προγραμματικής σύμβασης.
Την προγραμματική θα υπογράψουν η περιφέρεια, το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης και η Αναπτυξιακή Εταιρία «Πελοπόννησος», με προϋπολογισμό 490.000 ευρώ.
Βασική επιδίωξη είναι η αειφόρος αναπτυξιακή ανέλιξη της Περιφέρειας, τα συμβαλλόμενα μέρη θα παρέχουν υπηρεσίες σχετικά με τη μελέτη, διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας, καθώς και για την ανάδειξη και προβολή ανεκμετάλλευτων μέχρι σήμερα επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος της Περιφέρειας.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι ακριβώς για ένα χρόνο.
 
Επενδυτικές ευκαιρίες
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Περιφέρειας, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και οι συνθήκες δραματικής οικονομικής πίεσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είχαν ως αναγκαίο και αναπόφευκτο αποτέλεσμα καθυστερήσεις ή και αναβολές στην προώθηση προγραμμάτων ανάδειξης και αξιοποίησης επενδυτικών δυνατοτήτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ωστόσο, υπογραμμίζονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία, που έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές ακόμη και συγκρίσιμες με άλλες σε διεθνές επίπεδο, επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού κυρίως, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτόν την Πελοπόννησο ως αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος που θα υλοποιοηθεί επικεντρώνονται:
– στην αναζήτηση και ανάδειξη τρόπων βέλτιστης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και
– στη διαχείριση σε σχέση με την περιουσία της Περιφέρειας των βέλτιστων επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής ανάπτυξης στην περιφέρεια.
Εκτιμάται ότι η ορθή, συντονισμένη και στοχευμένη προσέλκυση άμεσα συνεχόμενων επενδύσεων σε συνδυασμό με την λελογισμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας:
– θα αυξήσει τον αριθμό των εν γένει επισκεπτών στην Περιφέρεια,
– θα ενδυναμώσει την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους αναπτυσσόμενους και ισχυρούς κλάδους της περιφέρειας,
– θα δημιουργήσει νέες δυναμικές αγορές με την ανάδειξη νέων δραστηριοτήτων, χρήσεων, υπεραξιών και συνεργειών,
– θα ενισχύσει άμεσα την οικονομία των επιμέρους περιοχών της περιφέρειας και θα τονώσει την απασχόληση, με αποτέλεσμα την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την σταδιακή διαμόρφωση υγειών συνθηκών  αναπτυξιακών προοπτικών.
 
Στόχοι
Οι στόχοι που θέτονται από την υλοποίηση του προγράμματος είναι:
– Μελέτη για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
– Ανάδειξη, προβολή και προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων στο εξωτερικό, προκειμένου για την προσέλκυση παραγωγικών επενδυτικών πόρων υψηλού ενδιαφέροντος.
– Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας της περιφέρειας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
– Δημιουργία συνεργειών στρατηγικού ενδιαφέροντος με όλους τους κλάδους ανάπτυξης και την δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω της αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας.
– Ποιοτική αναβάθµιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας με την εισαγωγή καινοτοµιών στη διαδικασία της διαμόρφωσης του ήδη υπάρχοντος και την στοχευμένη προώθηση των επενδυτικών δυνατοτήτων.
– Ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν τα επόμενα έτη με απώτερο σκοπό την βιώσιµη αναπτυξιακή πορεία τη περιφέρειας.
– Αξιοποίηση υποδοµών και δράσεων που έχουν υλοποιηθεί µέσω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την επίτευξη της µέγιστης δυνατής συνέργειας µε τις δράσεις που θα υλοποιηθούν από αναπτυξιακά προγράµµατα.
– Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,  καθώς και αξιοποίηση των δεξιοτήτων του ήδη απασχολούμενου ανθρώπινου δυναµικού.
 
Μεγάλες επενδύσεις
Το πρόγραμμα θα υποδιαιρείται στα εξής δύο υποπρογράμματα:
– Μελέτη επενδυτικών δυνατοτήτων και επιλογή ακινήτων προς αξιοποίηση:
Γενικός στόχος της μελέτης αυτής είναι η προσέλκυση μεγάλων ξένων άμεσων επενδύσεων στην περιφέρεια, κυρίως στον κλάδο του τουρισμού, στον οποίο οι συνθήκες για την προσέλκυση επενδυτών είναι πολύ πιο ώριμες συγκριτικά με λοιπούς κλάδους, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι οι οποίοι αναφέρονται στην αγροτοδιατροφή, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στόχος της μελέτης είναι να θέσει δυναμικά την περιφέρεια στον χάρτη των περιοχών εκείνων που είναι ικανές και κατάλληλες για τη χωροθέτηση επενδύσεων υψηλού ενδιαφέροντος, ώστε να προσελκυσθεί το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών.
Στη συνέχεια, θα εντοπίζονται ακίνητα που διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για την προσέλκυση σύγχρονων τουριστικών επενδύσεων (ενδεικτικά σύνθετα τουριστικά θέρετρα, μαρίνες), θα αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματά τους, θα εντοπίζονται τυχόν προβλήματα και θα δρομολογείται η επίλυση των προβλημάτων αυτών με ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών από μέρους της διοίκησης. Τέλος θα δημιουργείται το υλικό προώθησης των επενδυτικών δυνατοτήτων που θα απευθύνεται στοχευμένα σε συγκεκριμένο επενδυτικό κοινό που λαμβάνει μέρος στις διενεργούμενες στο εξωτερικό δημοφιλείς εκθέσεις.
Παράλληλα, θα παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά που συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφερειακής ενότητας και θα επιχειρηθεί ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου  (νέο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, σύστημα πολεοδόμησης, κ.ά.)
– Προβολή και προώθηση των επενδυτικών δυνατοτήτων – ποιοτική αναβάθμιση και διεύρυνση του προσφερόμενου προϊόντος.
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν είναι:
– Κατασκευή δυναμικής ιστοσελίδας στην οποία θα παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες.
– Δημιουργία λίστας δυνητικών επενδυτών και δημοσιογράφων από το εξωτερικό.
Συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου για την απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας μέσω της υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών εφαρμοσμένων σε άλλες πόλεις/χώρες.
– Ανάπτυξη συνεργασιών με θεσμικούς εταίρους που σχετίζονται με την πραγματοποίηση επενδύσεων στην χώρα.
– Δημιουργία ηλεκτρονικού εντύπου και εφαρμογής για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών.
– Αποστολή μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου σε άμεσα ενδιαφερόμενους.
– Διοργάνωση επιχειρησιακών ταξιδιών εξοικείωσης.
– Διοργάνωση road shows στο εξωτερικό για παρουσίαση επενδυτικών φακέλων.
– Κατάρτιση ειδικού πλάνου επικοινωνίας για την προβολή και ανάδειξη της αναληφθείσας πρωτοβουλίας και των δράσεων από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη στην Ελλάδα και σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα του εξωτερικού.
– Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και επενδυτικά fora.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη