Οι…χαρτορίχτρες θα κρίνουν τη διαχείριση απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου


Η ιστορία με τη διαχείριση των απορριμμάτων “κακοφόρμισε”.  Συζητήσεις επί συζητήσεων, συσκέψεις επί συσκέψεων και πρακτική λύση καμία. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών του, αλλά η απόφαση για δήμο ή ομάδα δήμων που θέλουν να προχωρήσουν σε τοπική διαχείριση επαναεπιβεβαιώθηκε, μαζί με μια σειρά άλλων αποφάσεων. Τώρα το…μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Διυπουργικής Επιτροπής.
Πάντως, στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας για τα τεκταινόμενα η εικόνα περιγράφεται ως αποκαρδιωτική. Ειδικότερα, αναφέρεται: “Σε συνέχεια συνεδριάσεως του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, το βράδυ της Τρίτης 2 Αυγούστου 2016, καθώς και της παραιτήσεως, την οποία υπέβαλε σήμερα (σ.σ. χθες) Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016, το πρωί, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλίας Ανδρικόπουλος, Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας δήλωσε τα εξής:
‘Ειλικρινά λυπάμαι για το γεγονός ότι δεν μπόρεσε το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων να καταλήξει σε μία ρεαλιστική απόφαση, σε μία απόφαση η οποία να υπακούει στους νόμους, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Το αποτέλεσμα είναι να στείλει την παραίτησή του ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου. Έτσι ο ΦΟΔΣΑ είναι χωρίς εκπροσώπηση αυτή τη στιγμή, δηλαδή δεν υπάρχει έκφραση των Δήμων για τη διαχείριση του μεγαλύτερου προβλήματος που υφίσταται τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο.
 
Ο δήμος Καλαμάτας υπέρ της κεντρικής διαχείρισης
 
Ο Δήμος Καλαμάτας εκφράζεται με συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, με δυνατότητες να κάνουμε ασφαλώς και τοπικές εργασίες.
 Θα πρέπει να τελειώσει αυτό το οποίο συμβαίνει σε όλη την Πελοπόννησο. Δυστυχώς, δόθηκαν 11 εκατ. ευρώ για τοπική διαχείριση, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν.
 Είναι προφανές ότι, αν οι Δήμοι συνεχίσουν να πορεύονται έτσι, χωρίς απόφαση η οποία να «ακουμπά» στο νόμο, η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια θα προχωρήσουν μόνες τους και θα είναι αυτό οδυνηρό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή να μη διαθέτει έκφραση, που να στηρίζεται στην πραγματικότητα, όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει προσωρινά μ’ αυτό το ατελές σύστημα, που επιχειρεί, με τις δυσκολίες που έχει, με τα παράπονα που ακούγονται, αλλά λύση άλλη δεν υπάρχει. Θέλω να ευχαριστήσω από τη θέση αυτή τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους πλέον, λόγω της καθημερινής ταλαιπωρίας τους».
Επίσης, ελήφθη απόφαση να σταλεί απάντηση στο έγγραφο του Υπουργού Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη, αφού πρώτα οι Δήμοι (μέχρι 10 Αυγούστου) δηλώσουν αν θα κάνουν τοπική διαχείριση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Πρέπει να γνωστοποιηθεί ο τόπος, για τον οποίο πρέπει να δοθεί άδεια, ενώ πρέπει να προταθεί και ο τόπος όπου θα κατασκευασθεί ΧΥΤΥ, χωρίς τον οποίο δεν είναι δυνατή η τοπική διαχείριση.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας επεσήμανε, τέλος, ότι ‘καθοριστικές ευθύνες έχει η Κυβέρνηση. Γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι ποιος θα φορτωθεί το πολιτικό κόστος για τα τέλη. Κανείς δε θέλει να το ακουμπήσει το θέμα των τελών. Εγώ λέω να το μοιραστούμε όλοι μαζί’.
 
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
 
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την, προ ημερών, απόφασή της, που είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη, κρίνει ως νόμιμα το διαγωνισμό και τη σύμβαση σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η συγκεκριμένη απόφαση κατά της οποίας δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί έφεση θα οδηγήσει στην άμεση συμβασιοποίηση του έργου.
 
Τι ακολουθεί
 
Στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που απαιτείται για να συμβασιοποιηθεί το έργο.
Άλλωστε, μελέτη του νέου ΠΕΣΔΑ που συνέταξε μελετητική εταιρεία για λογαριασμό του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου (ΦΟΔΣΑ) προκρίνει την λύση, μέσω του έργου ΣΔΙΤ, ως βέλτιστη για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας.
Την ίδια στιγμή, η διαπραγμάτευση της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έχει ολοκληρωθεί, οδήγησε στην μείωση της ετήσιας ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας στους 100.000 τόνους, στην αύξηση σε επτά των σταθμών μεταφόρτωσης και στην υλοποίηση δωρεάς στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 3MW.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιτρέπει στον ανάδοχο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εάν η πολιτεία δεν προχωρήσει στις τελικές υπογραφές, να προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη