Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη
Μια καινοτόμος πρωτοβουλία
“Ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες είναι ένα κρατίδιο στην Καραϊβική με πληθυσμό 120.000 κατοίκων που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Στις αρχές Ιανουαρίου 2014, ο υπουργός Γεωργίας, Saboto Caesar, ανακοίνωσε το “πρόγραμμα αγροτικών στόχων 2014”, το οποίο περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα: αύξηση 20% στην παραγωγή λαχανικών, αύξηση 10% στην παραγωγή μελιού, αύξηση των εξαγωγών μπανάνας κατά 15%, δημιουργία ενός πάρκου θερμοκηπίων μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, εφαρμογή νέας στρατηγικής μάρκετινγκ για τα λαχανικά, παροχή τεχνικής στήριξης σε 2.000 γεωργούς.
Αντίστοιχα αγροτικά προγράμματα συντάσσουν όλα τα σοβαρά υπουργεία Γεωργίας, όχι όμως και το ελληνικό.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των αγροτικών προγραμμάτων είναι πως έχουν τη μορφή προγραμματισμού και στοχοθεσίας που ακολουθεί κάθε σύγχρονος παραγωγικός οργανισμός. Δηλαδή, έχουν σαφείς και μετρήσιμους στόχους και ένα σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επανασχεδιασμού.
Εκεί ακριβώς εντοπίζεται το κεντρικό έλλειμμα του ελληνικού υπουργείου Γεωργίας, το οποίο ποτέ δεν έθεσε παραγωγικούς και εμπορικούς στόχους , ποσοτικά και ποιοτικά μετρημένους.” ( Σπύρος Καχριμάνης, Πρόεδρος Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Εφημερίδα Ναυτεμπορική 1/2/2014)
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει στη Μεσσηνία η δημιουργία του Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και συνεπικουρούμενο από το Δήμο Καλαμάτας και το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής αναφέρονται τα εξής: «Τη συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας θα έχει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει το γεωργικό τομέα στη Μεσσηνία, με την ίδρυση Κέντρου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Καλαμάτας θα ανταποκριθεί θετικά σε σχετικό αίτημα για τη διάθεση χώρου γραφείων, που θα συντονίζουν τη λειτουργία του Κέντρου.
Το αίτημα κατέθεσε ο Διονύσης Παπαδάτος, υπεύθυνος Δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, ο οποίος επισκέφθηκε, χθες, το Δημαρχείο και συναντήθηκε με το δήμαρχο και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.
Ο κ. Παπαδάτος πληροφόρησε τον κ. Νίκα ότι το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας θα έχει δύο σκέλη: α) θα πραγματοποιεί σεμινάρια ανοιχτά σε όλους (θα υπάρχει συμβολική οικονομική συμμετοχή), τα οποία θα περιλαμβάνουν θεωρία κατά 30% και πρακτική άσκηση κατά 70% και β) θα συστήσει συμβουλευτική επιτροπή, ώστε αν προκύψει κάποια καλή ιδέα να βοηθηθεί η σύσταση επιχείρησης, με την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου, το σχεδιασμό της απόκτησης μηχανημάτων και την οργάνωση της παραγωγής.
Η περίοδος 2016 – 2017 θα είναι χρονιά πιλοτικής δράσης του Κέντρου, για τη λειτουργία του οποίου το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη έχει έρθει σε επαφή με το ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας) και εκεί θα γίνουν τα περισσότερα σεμινάρια.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει γραφειακούς χώρους και θα συμμετάσχει και με το στελεχικό του δυναμικό στη διαδικασία, καθώς πρόκειται για θέμα με προφανή δημόσια ωφέλεια. Η πρωτοβουλία αποκτά, μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμμετέχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, που έχει πολλά προσφέρει στην ελληνική αγροτική επιχειρηματικότητα και η οποία για πρώτη φορά “βγαίνει” εκτός Θεσσαλονίκης”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη