Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι, λέει η παροιμία. Το μέλλον θα δείξει, ελπίζουμε όχι το απώτερο, αν τα συγκεκριμένα νόστιμα φρούτα που μοιράζει… αφιλοκερδώς το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, θα γλυκάνουν τους πολίτες ή θα αποδειχθούν “πλαστικά”, σαν τα συνθήματα που ακούμε προεκλογικά από τα διάφορα, μικρά ή μεγάλα, πολιτικά μπαλκόνια.
Και για να εξηγηθούμε καλύτερα: εκεί που ήταν με την πλάτη στον τοίχο λόγω του προσφυγικού προβλήματος, ο δήμαρχος Μεσσήνης κατάφερε μέσα σε ελάχιστες ημέρες να εξαγγείλει βασικά και μεγάλα έργα υποδομών για την περιοχή του, τα οποία, σε περίπτωση που υλοποιηθούν, θα αλλάξουν άρδην – προς το καλύτερο- την εικόνα στο Δήμο του.
Ας αρχίσουμε από τις τελευταίες ανακοινώσεις του.
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στη χωματερή στη θέση “Λιμενικά”. Ένα οικόπεδο έκτασης 192 στρεμμάτων, του οποίου η αξία ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ, όπως τα υπολόγισε, εξαιτίας της γειτνίασης με τη θάλασσα.
Η απόφαση του δημάρχου να διεκδικήσει τη διακοπή της εργολαβίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση της περιοχής. Ο δήμαρχος δε δέχεται, πλέον, να θαφτούν τα σκουπίδια, αλλά ζητά εξυγίανση του χώρου, με σκοπό τη δημιουργία ενός τουριστικού πάρκου.
Βέβαια, στην ανακοίνωσή του… ξέχασε να αναφερθεί στο κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης, αλλά μετρά… η πρόθεση.
Σε συνδυασμό, δε, με το έργο αναβάθμισης του Παμίσου και την κατασκευή πεζογέφυρας, αναβαθμίζει μεγάλο κομμάτι της παραθαλάσσιας ζώνης και δίνει εντελώς διαφορετικό χρώμα στην περιοχή.
Στα νέα του σχέδια περιλαμβάνεται και η κατασκευή ποδηλατόδρομου από την Καλαμάτα μέχρι την Κορώνη, έργο που, όπως είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα γεμίσει την περιοχή με τουρίστες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο έργο, μαζί με τα έργα που θα γίνουν στον Πάμισο, για τα οποία έχει προκηρυχθεί η μελέτη προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υποδομών, θα αλλάξουν την πορεία του Δήμου του.
Ανέφερε ακόμη ότι έχει μιλήσει με τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι του είπαν ότι, εάν γίνει το συγκεκριμένο έργο, τότε όσες χιλιάδες τουριστικές κλίνες και αν διαθέτει η περιοχή, θα υπάρχει πληρότητα και δε θα φτάνουν.
Κι εδώ υπάρχει ένα κενό με τη χρηματοδότηση του έργου, αλλά θα δούμε. Αν και δεν μπορεί να ισχυριστεί, ως άλλος Παπανδρέου, ότι “χρήματα υπάρχουν”, σχολίασε ότι θα… ιδρώσει για να τα βρει.
Στη συνέχεια έχουμε την απόφαση (θετική σε περίπτωση που υλοποιηθεί) για την από κοινού υλοποίηση της Πράξης «Κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Επεξεργασία των Οικιακών και Δημοτικών Απορριμμάτων των Δήμων Μεσσήνης και Οιχαλίας» με το Δήμο Οιχαλίας. Το οικονομικό όφελος από αυτή τη συνεργασία θα είναι μεγάλο και για τους δυο Δήμους, ενώ το σημείο όπου θα γίνει η προσωρινή διαχείριση, καθώς και ο καθορισμός των πράσινων σημείων, θα αποφασιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης.
Τέλος, έχουμε τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος, καημός, επίσης του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Εδώ, βέβαια, ο κ. Τσώνης δε συμφωνεί με τα μεγαλεπήβολα σχέδια του συναδέλφου του, βλέπει με περισσότερο ρεαλισμό το ζήτημα και περιμένει τη μελέτη που θα έχει στα χέρια του το υπουργείο Υποδομών τους επόμενους μήνες, για να προχωρήσει και σε σχετικές ανακοινώσεις.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη χρωματοθεραπεία, το πορτοκαλί συμβολίζει, μεταξύ άλλων, τον πλούτο, την αισιοδοξία και την επιμονή. Θερμό χρώμα, χρώμα ζωής, που μετουσιώνει το κατώτερο σε ανώτερο. Να δούμε αν θα το διαλέξει ο κ. Τσώνης ή θα παραμείνει στο… μαύρο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη