Όλα του…δάκου δύσκολα στη φετινή παραγωγή


ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΝΤΟΜΟ ΑΛΩΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ 
Τη μεγάλη τους ανησυχία για την εξέλιξη της φετινής ελαιοκομικής χρονιάς εκφράζουν παραγωγοί και εκπρόσωποι των ελαιοκομικών περιφερειών. Τόσο οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας, όσο και οι ζημιές από τον καύσωνα σε ελαιώνες ανά τη χώρα, αναμένεται να αφήσουν τα σημάδια τους στην ελληνική παραγωγή, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον παραγωγό Πάνο Παγάνη, στους Γαργαλιάνους και στην υπόλοιπη περιοχή της Τριφυλίας τον πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Βέβαια, στη συγκεκριμένη Κοινότητα οι παραγωγοί έχουν αποφασίσει να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα δολωματικών ψεκασμών της Διεύθυνσης Τριφυλίας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι κι εκεί που υπάρχει το πρόγραμμα, ο δάκος δεν επηρεάζει την παραγωγή.
“Το πρόβλημα, φέτος, είναι ιδιαίτερα έντονο λόγω, κυρίως, των κλιματολογικών συνθηκών. Από τη στιγμή που τον Ιούνιο και τον Ιούλιο δεν είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες χωρίς υγρασία, δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουμε αυτό το φαινόμενο. Χωρίς καύσωνα ο δάκος δεν εξαφανίζεται.
 Ακόμα και τον Αύγουστο, όμως, οι συνθήκες δεν άλλαξαν, αλλά ούτε και φαίνεται, πλέον, κάτι τέτοιο. Μόλις μπει ο Σεπτέμβριος, θα πέσουν ακόμα οι θερμοκρασίες και θα αυξηθεί η υγρασία, με αποτέλεσμα ο δάκος να κάνει… πάρτι. Οι παραγωγοί ανεξάρτητα αν είναι σε προγράμματα ή όχι πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο χωράφι τους, αν θέλουν να σώσουν την παραγωγή τους”.
  
Ανάλογη κατάσταση και στις άλλες περιοχές 
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), εκφράζονται φόβοι για τεράστιες απώλειες, που αγγίζουν το ¼ του συνολικού κύκλου εργασιών στην τοπική οικονομία, λόγω της μειωμένης ελαιοπαραγωγής), αφού στις ζημιές που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης άνοιξης στα ελαιόδεντρα του νησιού έρχονται να προστεθούν τώρα και οι ασθένειες από το δάκο. Σημαντική έξαρση των δακοπληθυσμών καταγράφεται, και στην Ηλεία, όπου απειλείται σοβαρά ο ελαιόκαρπος και κατ’ επέκαση η ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.
Όπως όλα δείχνουν, ο κίνδυνος προσβολής από τον δάκο είναι σοβαρότερος απ’ ό,τι σε άλλες χρονιές, καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εμφάνισή του. Η διαδικασία της δακοκτονίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΑΟΚ Ηλείας, γίνεται με σημαντικές δυσκολίες, ενώ η υποστήριξή της από πιστώσεις και προσωπικό κρίνεται τελείως ανεπαρκής.
  
Προβληματική η εφαρμογή του GPS 
Η εφαρμογή του GPS στη δακοκτονία για την Πελοπόννησο είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αφού προστατεύει το προϊόν από σοβαρά προβλήματα και παραλείψεις, αλλά θα χρειαστούν ακόμα να γίνουν πολλά.
Με μία πρώτη ματιά, σε όλες τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση και σε προσωπικό. Μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελεί η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας, που είναι και η πρωτοπόρος στην εφαρμογή του προγράμματος, αφού το ξεκίνησε εδώ και δέκα χρόνια, ενώ οι άλλες Διευθύνσεις δεν ξεπερνούν την τριετία εφαρμογής, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην “Ύπαιθρο Χώρα”.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, «μετά από δέκα χρόνια προσπάθειας και προσαρμογής στο πρόγραμμα, σήμερα με τη χρήση 53 GPS καλύπτει όλο το φάσμα σε πραγματικό χρόνο, παρακολουθώντας τον ψεκασμό σε 2.000.000 δέντρα της περιοχής».
 Στη Διεύθυνση της Μεσσηνίας, ο κ. Κυριακόπουλος εξηγεί ότι «οι τομεάρχες δεν φτάνουν και η έκταση που πρέπει να καλυφθεί είναι 150 χωριά και 8.000.000 δέντρα τουλάχιστον. Μέχρι τώρα καλύπτονται 10.000-20.000 στρέμματα και περίπου 300.000 δέντρα». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη