Περιφέρεια: «Ας αποδείξει αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα»
Δεν εμφανίσθηκε και πολύ αισιόδοξος για το ύψος των αποζημιώσεων που θα δοθούν στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μετά την ευρεία – αλλά κλειστή για τους δημοσιογράφους – συνάντηση χθες στο Διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας Μεσσηνίας για τις ζημιές από τις πλημμύρες.
Κι αυτό, γιατί επικαλέστηκε τις «δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας» και πόσα αυτές επιτρέπουν, «πιστεύοντας» ότι κάποια ελάχιστα θα μπορέσουν να δώσουν!
Ωστόσο, ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι τι θα γίνει με τα προϊόντα που είχαν συγκομισθεί και καταστράφηκαν λίγο πριν δοθούν σε εμπόρους, καθώς αυτές οι ποσότητες δε λογίζονται ως παραγωγή για να αποζημιωθούν, με τις μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, όπου πρέπει να γίνει διασταύρωση με το μητρώο που υπάρχει, με τα βοσκοτόπια και τον αγροτικό εξοπλισμό που καταστράφηκαν.
«Θα δούμε…»
Ο υπουργός αμέσως μετά τη σύσκεψη ζήτησε να κάνει δηλώσεις, τονίζοντας ότι τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις πλημμύρες και δεσμεύτηκε ότι από τον ΕΛΓΑ θα συνταχθεί φάκελος, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στον πρωτογενή τομέα.
«Θα δούμε ποιες από αυτές τις ζημιές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Θα αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα που υπάρχουν από την καθυστέρηση πληρωμής των εισφορών του ΕΛΓΑ και από εκεί και πέρα θα συνταχθεί σχετικός φάκελος με αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου και εγκαταστάσεων που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, για να καλυφθούν μέσω ΠΣΕΑ. Υπάρχει ενδεχόμενο, επειδή οι δύσκολες καταστάσεις επηρέασαν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, να δούμε μήπως φθάσουμε σε ένα ποσό που μπορεί να καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια διαδικασία που θα κάνουμε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια. Θέλω να πιστεύω ότι μια ελάχιστη ανακούφιση θα προσφέρουμε, ιδιαίτερα καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες για ζωοτροφές και τις άμεσες ανάγκες που προκύπτουν από την καταστροφή της παραγωγής.
Από εκεί και πέρα, εφόσον και οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέπουν, θα βγει μια σχετική υπουργική απόφαση για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν, όχι μόνο στη Μεσσηνία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Αποστόλου.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Θεοφάνης Κουρεμπές, τόνισε ότι στόχος είναι να τελειώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις και η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει, έστω, η χορήγηση προκαταβολών για να κινηθεί η αγορά.
Όσο για το πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, είπε ότι αυτές δεν μπορούν να αρχίσουν πριν πάρει ο ΕΛΓΑ το αρχείο με τις δηλώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι αυτό, όπως είπε, δε θα γίνει πριν από το Νοέμβριο.
Τέλος, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε χθες η καταγραφή των ζημιών στο ζωικό κεφάλαιο και προχωρά εκείνη για το φυτικό κεφάλαιο.
«Θέλουμε λύσεις, όχι λόγια»
Από την πλευρά της Περιφέρειας, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου τόνισε ότι ο αγροτικός κόσμος της Μεσσηνίας έχει πληγεί: «Ο κ. περιφερειάρχης, επειδή έχουμε ακούσει πάρα πολλά από τα υπουργικά κλιμάκια που μας έχουν επισκεφθεί, ζήτησε από το υπουργό εντός 15 ημερών να μας έχει στείλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σχεδιασμό της κυβέρνησης για το πώς μπορούμε να ικανοποιήσουμε όλα αυτά τα αιτήματα. Μιλάμε για ολική καταστροφή. Δεν είναι μόνο η αγροτική οδοποιία, η καταστροφή κτημάτων και τα χιλιάδες ζώα που πνίγηκαν, μιλάμε για ένα πλήγμα στην οικονομική ζωή του τόπου μας, με δεδομένο ότι και τα εισοδήματά τους χάνουν, αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα.
Εμείς, ως Περιφέρεια, θα σηκώσουμε πάλι τα μανίκια και θα παλέψουμε. Θέλουμε, όμως, απ’ όλα αυτά τα κλιμάκια που μας έρχονται, είτε των κομμάτων είτε των υπουργών, συγκεκριμένες θέσεις, απόψεις και λύσεις. Ευχόμαστε πραγματικά η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, γιατί δεν ξεχνάμε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Όμως, ας σχεδιάσουν για το μέλλον. Όχι κάθε φορά να μας λένε ότι ο κανονισμός λέει αυτό. Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση ας καταλάβει τις ανάγκες και ας αλλάξει και τους κανονισμούς που βρήκε. Ας αποδείξει αυτή η κυβέρνηση ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» Κώστας Κατσούλης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας Μιχάλης Αντωνόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και αγροτικών συνεταιρισμών.
Της Βίκυς Βετουλάκη