Παρά τα εδώ και μήνες επανειλημμένα δημοσιεύματα, μετά την καταγραφή κρουσμάτων εξαπάτησης ηλικιωμένων από το γνωστό βουλγάρικο κύκλωμα, δυστυχώς καταφέρνουν ακόμα να βρίσκουν θύματα και να αποσπούν χρήματα.
Από πέρυσι μέχρι σήμερα, παρά τις συλλήψεις που έχουν γίνει, το κύκλωμα ανανεώνεται συνεχώς, ενώ ακόμα και στη Μεσσηνία καταγράφονται τακτικά κρούσματα με πολίτες να δέχονται τηλεφωνήματα για δήθεν σοβαρό τροχαίο ατύχημα συγγενικού τους προσώπου, με απαίτηση την καταβολή διαφόρων χρηματικών ποσών.
Για άλλη μια φορά, το απόγευμα της Τετάρτης το κύκλωμα κατάφερε να εξαπατήσει ηλικιωμένη γυναίκα στην Καλαμάτα και να της αποσπάσει 2.500 ευρώ.
«Λερναία Ύδρα»
Κάθε μήνα καταγράφονται από την Αστυνομία εκατοντάδες περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων και το φαινόμενο πλέον έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ τα μέλη του κυκλώματος έχουν μετατραπεί σε «Λερναία Ύδρα».
Στη Μεσσηνία, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων το 2015, συνελήφθη 31χρονος Βούλγαρος, που είχε το ρόλο του εισπράκτορα και ήταν ενταγμένος σε ομάδα ομοεθνών του, αλλά και Ελλήνων. Αποσπούσε χρήματα από οικογένειες για δήθεν σοβαρό τροχαίο που έχει προκαλέσει μέλος τους.
Συνολικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, ως μέλη του ίδιου κυκλώματος έχουν συλληφθεί 15 άτομα και ταυτοποιηθεί άλλα 14, βουλγαρικής κι ελληνικής υπηκοότητας.
Η μεθοδολογία είναι συγκεκριμένη σε όλες τις περιπτώσεις: Οι δράστες, έχοντας αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς. Τότε υποστηρίζουν ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως παιδί τους) έχει προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό – συνήθως- ανήλικου παιδιού.
Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να μην πάει το παιδί τους φυλακή και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.
Για να γίνουν δε πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική συνομιλία και προσποιούνται το συγγενικό αυτό πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.
Όταν τα θύματα πεισθούν, τότε μέλη του κυκλώματος είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για να πάρουν τα χρήματα είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.
Νέο κρούσμα
Το Δεκέμβριο του 2015 καταγράφηκαν στη Μεσσηνία 46 περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης και συγκεκριμένα 31 απόπειρες εξαπάτησης στην Καλαμάτα, 5 απόπειρες στους Γαργαλιάνους, 5 απόπειρες στα Φιλιατρά, 4 απόπειρες στην Κυπαρισσία και μία τετελεσμένη περίπτωση στην Ηλεία.
Από πέρυσι έως φέτος το κύκλωμα συνεχίζει τη δράση του και στη Μεσσηνία. Την Τετάρτη μέλος του τηλεφώνησε σε 76χρονη στα Λέικα και προσποιήθηκε ότι ο γιος της έχει προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα και χρειάζονται χρήματα. Ο άντρας που τηλεφώνησε προσποιήθηκε τον αστυνομικό.
Κατάφεραν να την πείσουν να πάει να τους αφήσει σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο σπίτι της 2.500 ευρώ. Δυστυχώς, η ηλικιωμένη κατάλαβε πολύ αργότερα πως πρόκειται για απατεώνες.
Της Βίκυς Βετουλάκη