«Παίζουν» ισόβια για τα εικονικά τιμολόγια

«Παίζουν» ισόβια για τα εικονικά τιμολόγια

Τα ισόβια κρίνει σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων
 
Η μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων, με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες της Τριφυλίας, ξεκίνησε να εκδικάζεται από χθες, σε δεύτερο βαθμό, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Κατηγορούμενα είναι πέντε άτομα, εκ των οποίων τα τρία έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη (δύο Αθηναίοι και ένας Θεσσαλονικιός), ένας Φιλιατρινός που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στα οποία κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων και έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 20 ετών, και ένας από την Αμφιλοχία, που έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη 21 ετών.
Η υπόθεση, που αποκάλυψε το 2012 το ΣΔΟΕ, είχε απασχολήσει το πανελλήνιο, καθώς τα ποσά των εικονικών τιμολογίων ήταν ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εμπλέκονταν αρκετοί αγρότες.
Χθες εκδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση και σήμερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης.
 
Έπαιρναν το ΦΠΑ
Η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε επί μήνες το ΣΔΟΕ και στα τέλη του Μαΐου του 2012, έπειτα από συνεργασία με τις Αρχές αγρότη της Τριφυλίας, στήθηκε ειδική επιχείρηση. Στο Καλό Νερό το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα τιμολόγια που είχαν κοπεί μόνο εκείνη τη φορά ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρεία «μαϊμού».
Οι δύο εταιρείες – μαϊμού εκτύπωναν έντυπα δελτία αποστολής και τιμολόγια αγοράς αγροτικών προϊόντων με στοιχεία τους και τα θεωρούσαν με διάτρηση, κατ’ απομίμηση της γνήσιας θεώρησης των ΔΟΥ Χαϊδαρίου και ΙΑ Αθηνών, προκειμένου αυτά να φαίνονται νόμιμα.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, οι κατηγορούμενοι ως μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.
Στο εδώλιο, έχουν καθίσει για την υπόθεση αυτή και 20 αγρότες από τα Φιλιατρά, του Ρωμανού, τους Γαργαλιάνους, την Αθήνα και το Ριζόμυλο. Από αυτούς σε πρώτο βαθμό αθώοι κρίθηκαν 14, ενώ πέντε καταδικάσθηκαν για κακουργήματα και ένας για πλημμέλημα.
Έχει δε υπολογισθεί ότι οι δύο εταιρίες – μαϊμού που συμμετείχαν στο κύκλωμα έκοψαν εικονικά τιμολόγια ύψους 7.667.826,28 ευρώ και ο ΦΠΑ που διεκδικήθηκε να επιστραφεί ανέρχεται σε 843.460,89 ευρώ.
 
Μετανιωμένοι όλοι
Η υπάλληλος του ΣΔΟΕ που χειρίσθηκε μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης υπόθεσης στην κατάθεσή της χθες την παρουσίασε, λέγοντας ότι το 2011 υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο στη ΔΟΥ σε ό,τι αφορά την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες, καθώς είχαν διαπιστωθεί πλαστά τιμολόγια συγκεκριμένης εταιρείας από την Αθήνα.
Εξήγησε λεπτομερέστατα πώς ενήργησαν οι κατηγορούμενοι, ενώ για τον έναν κατηγορούμενο Αθηναίο, που έχει καταδικασθεί σε ισόβια, ανέφερε πως ήταν ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» στην όλη υπόθεση.
Ο Φιλιατρινός, που είναι και ο μόνος που πλέον δεν κρατείται, δεν παρευρέθηκε στη χθεσινή διαδικασία και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.
Ο Θεσσαλονικιός στην απολογία του είπε ότι ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον προηγούμενο κατηγορούμενο από τα Φιλιατρά το Μάρτιο του 2010. Ήρθαν σε επαφή, ώστε να κάνουν απευθείας συναλλαγή με αγροτικά προϊόντα και να μην εμπλέκεται μεσάζων.
Ως λάθος του αναγνώρισε ότι κάποια στιγμή κατάλαβε ότι κάτι γινόταν με τα τιμολόγια και δεν πήγε να το καταγγείλει. Μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό. Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν πίστευε ότι πρόκειται για τόσα πολλά λεφτά, ενώ δήλωσε πως πλέον ντρέπεται το δικαστήριο και την οικογένειά του.
Ο πρώτος Αθηναίος κατέθεσε πως, αναζητώντας δουλειά, του είπαν για μια νέα αποθήκη (μία από τις δύο εταιρείες – μαϊμού) και άρχισε να εργάζεται ως οδηγός. Εκεί γνώρισε και τον άλλο Αθηναίο. Όταν πρωτοπήγε στο Φιλιατρινό, είπε ότι είδε πολύ μεγάλη κινητικότητα από αγοραπωλησία προϊόντων, αλλά δεν μπορούσε να ξέρει τι και ποιος. Του είχαν δώσει την εντολή, όπως ανέφερε, να κόβει τα τιμολόγια. Εξήγησε πως αυτός δε γνώριζε τις διαδικασίες με τα τιμολόγια και πως όταν είδε ότι ο όγκος τους ήταν πολύ μεγάλος αντέδρασε, γιατί κατάλαβε ότι κάτι γινόταν, αλλά είχε ανάγκη τη δουλειά. Υπογράμμισε δε ότι ποτέ δεν πήρε χρήματα.
Επιβεβαίωσε ότι ο Φιλιατρινός είχε σε χαρτί ονόματα παραγωγών, ποσότητες προϊόντων και χρήματα και αυτός έκοψε τα τιμολόγια που του ζήτησε. Κατέληξε ζητώντας συγγνώμη απ’ όποιον έβλαψε.
Ο δεύτερος Αθηναίος ζήτησε συγγνώμη που έβλαψε το κράτος, αλλά και τον εαυτό του, γιατί έχει αρρωστήσει βαριά από αυτή την ιστορία. Είπε ότι γνώρισε το Θεσσαλονικιό από το Φιλιατρινό, όταν πήγε με τον πρώτο Αθηναίο για να πάρει εμπορεύματα, έπειτα από εντολή της εταιρείας. Αναφέρθηκε κι αυτός στο χαρτί με τα ονόματα παραγωγών που τους έδωσε ο Φιλιατρινός, ενώ είπε πως αυτός έπαιρνε και τα τιμολόγια.
Καταλήγοντας σημείωσε πως, όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, στο σπίτι του δεν πρόκειται να έχει ούτε χαρτοπετσέτα, όχι χαρτί. 
Ο τελευταίος κατηγορούμενος από την Αμφιλοχία ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας ότι άνοιξε μια εταιρεία στην Αθήνα, η οποία δεν πήγε καλά και ύστερα από 4 μήνες την έκλεισε. Δε διέκοψε τη δραστηριότητα, όμως, για οικονομικούς λόγους. Κάποια στιγμή είπε πως γνώρισε τους δύο Αθηναίους, οι οποίοι του ζήτησαν να εκδώσει 10 τιμολόγια της εταιρείας του και θα έπαιρνε  αμοιβή ύψους 2.000 ευρώ. Είπε πως ήξερε ότι είναι εικονικά αυτά τα τιμολόγια, πως είχε οικονομική ανάγκη, αλλά δεν έχει καμία σχέση με την υπόλοιπη ιστορία, ούτε γνωρίζει τους άλλους κατηγορούμενους.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της πρότεινε να δικασθούν οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι με το νέο φορολογικό νόμο (άμα γίνει δεκτή η πρόταση, θα καταφέρουν να «σπάσουν» τα ισόβια), ενώ για τον τελευταίο ζήτησε να δικασθεί για απλή συνέργεια.