197 ανέργους προσλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας

197 ανέργους προσλαμβάνει ο Δήμος Καλαμάτας

Ανασφαλής… εργασία διάρκειας 8 μηνών
 
Ένα ακόμα ειδικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση των καταστροφών της 7ης Σεπτεμβρίου
 
Το πρόγραμμα διαχείρισης της ανεργίας, που οι κυβερνήσεις έχουν βαφτίσει «κοινωφελής εργασία», συνεχίζεται με νέο κύκλο προσλήψεων στο Δήμο Καλαμάτας. Ειδικότερα, θα προσληφθούν 197 άνεργοι, με σύμβαση διάρκειας οχτώ μηνών.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έχει ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, κι ένα ειδικό πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για το Δήμο Καλαμάτας, για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε η πλημμύρα της 7ης  Σεπτεμβρίου.
Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε σχετικά: «Προσλήψεις 197 υπαλλήλων στο Δήμο Καλαμάτας, κυρίως μακροχρόνια ανέργων, πρόκειται να γίνουν μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Για το λόγο αυτό, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016 σύσκεψη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του Δήμου Καλαμάτας και διευθυντών Υπηρεσιών, ενώ κατά την έναρξή της παρέστη ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες.
Το πρόγραμμα αυτό αναγγέλθηκε στο Δήμο Καλαμάτας με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και θα έχει διάρκεια 8 μηνών. Ήδη ο δήμαρχος όρισε υπεύθυνο επικοινωνίας από πλευράς Δήμου Καλαμάτας το γενικό γραμματέα. Άμεσα ο Δήμος θα προχωρήσει στη χαρτογράφηση των αναγκών του, τις οποίες θα γνωστοποιήσει στο υπουργείο ηλεκτρονικά, όπως προβλέπεται.
Θα απασχοληθεί προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, κυρίως εργάτες, αλλά και επιστήμονες. Θα ενισχυθούν με εργαζομένους οι Διευθύνσεις Καθαριότητας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Πρασίνου, η ΔΕΥΑΚ κ.ά. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, που ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας ο δήμαρχος, με σκοπό τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας με προσωπικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πλημμυρικού φαινομένου της 7ης Σεπτεμβρίου 2016».
Και για να ξέρουμε τι λέμε, οι εργαζόμενοι αυτού του είδους περιγράφονται με τη λέξη πρεκαριάτο, από το λατινικό precarious (που σημαίνει αβέβαιος, ανασφαλής), είναι νέος όρος που εμφανίζεται από τη δεκαετία του ’80 σε διάφορες αναλύσεις για να περιγράψει τα σύγχρονα προβλήματα.
Αφορά όλους όσοι εργάζονται διανοητικά ή χειρωνακτικά με ελαστικούς όρους εργασίας, καθώς και τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αφορά ανασφάλιστους εργαζόμενους με μπλοκάκια, περιστασιακά ή εποχικά ή εκ περιτροπής εργαζόμενους. Γενικά εργαζόμενους με «ελαστικούς όρους» και στο πλαίσιο του «flexicurity» (ελαστική και με χαμηλή ασφάλιση εργασία).
Στην Ελλάδα των μνημονίων, το εργατικό δυναμικό, στραπατσάρεται, σχίζεται, θεωρείται αναλώσιμο τόσο από τους μεγάλους εργοδότες (ή έστω τους περισσότερους) όσο και από το κράτος.
Βλέπουμε τη βαρκούλα, βλέπουμε το πανάκι, βλέπουμε το μαντίλι και του πελάγου τον αφρό, όμως δύσκολα βλέπουμε την… Ξανθούλα που πάει στην ξενιτιά ή που συντρίβεται στις ξέρες της ανεργίας.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη