Έκκληση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης
Μπορεί από την πρώτη στιγμή που η πλημμύρα έπληξε την περιοχή μας να διεξήχθησαν πολλές συσκέψεις, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει άμεσα αποτελέσματα και κινήσεις στήριξης προς τους πληγέντες.
Αυτό το κενό αποφάσισε να καλύψει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, διακρίνοντας στασιμότητα στο θέμα βοήθειας των πληγέντων. Έτσι, χθες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της κατάστασης, αλλά και έκκληση για συνοχή και βοήθεια προς τους πλημμυροπαθείς της Καλαμάτας.
Απολογισμός
Ξεκινώντας ανέφερε ότι οι πλημμύρες που έπληξαν την πόλη και το νομό έθεσαν σε δοκιμασία επιχειρήσεις, καταστήματα, κτήρια, αλλά κυρίως σπιτικά και οικογένειες.
Μέχρι σήμερα από την καταγραφή των ενοριών έχει προκύψει ότι 200 οικογένειες βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους, ενώ αυτά είναι γεμάτα λάσπη και έχουν καταστραφεί είδη πρώτης ανάγκης, όπως κρεβάτια, ρουχισμός, κλινοσκεπάσματα, στρώματα και ηλεκτρικές συσκευές. Παράλληλα, όπως δήλωσε, υπάρχει ανάλογη καταστροφή στο Ειδικό Σχολείο Γιανιτσανίκων, καθώς και στη Φοιτητική Εστία του ΤΕΙ.
Βλέποντας, λοιπόν, αυτή τη δοκιμασία των κατοίκων, η Μητρόπολη Μεσσηνίας δε θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη.
Καμία ενόχληση από τους φορείς και η απόφασή του
Στη συνέχεια δήλωσε έκπληκτος από τη μη ενόχληση από τους διάφορους κοινωνικούς φορείς, ώστε να υπάρξει συντονισμός όλων και να βρεθούν άμεσα λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα των εν λόγω οικογενειών.
Για το λόγο τούτο, όπως είπε, αποφάσισε να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο η Μητρόπολη θα βοηθήσει τις πληγείσες οικογένειες, ενώ θέλησε να απευθύνει κάλεσμα στους κοινωνικούς φορείς και τους επιχειρηματίες της πόλης, αλλά και σε όποιον μπορεί να έρθει συναρωγός σε αυτή την προσπάθεια, ώστε «όλοι μαζί, σε πνεύμα ενότητας, να μπορέσουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα αυτά και να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους από αυτά τα οποία δοκιμάζονται».
Συγκέντρωση ειδών και η διανομή τους
Ο κ.κ. Χρυσόστομος, λοιπόν, έκανε γνωστό ότι από αύριο (αφού, όπως εξήγησε, ήταν αδύνατο να μεταφερθούν νωρίτερα από την Αθήνα και την Κύπρο κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα και άλλα είδης πρώτης ανάγκης) όποιες οικογένειες έχουν καταγραφεί στις ενορίες τους και έχουν καταστραφεί, θα μπορούν να πηγαίνουν στο Άσυλο Ανιάτων (οδός Λακωνικής). Εκεί θα υπάρχει δυνατότητα να πάρουν κρεβάτια, στρώματα κ.λπ. είδη.
Όπως εξήγησε, με τις 200 και πλέον οικογένειες, που είναι κατά μέσο όρο 4μελείς, αγγίζουν τα 1.000 τα άτομα που έχουν αυτή τη στιγμή ανάγκη.
Βοήθεια από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Κύπρου
Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, οι Αρχιεπισκοπές Αθηνών και Κύπρου έδωσαν εντολή να σταλεί βοήθεια στην περιοχή μας, προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων. Όμως, ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που χρήζουν βοήθειας δεν μπορεί να καλυφθεί τόσο γρήγορα.
Έκκληση προς όλους για βοήθεια
Αφού είναι αδύνατο να καλυφθεί ο αριθμός των 1.000 ατόμων που χρήζουν βοήθειας, ο μητροπολίτης απηύθυνε έκκληση, όπως προαναφέραμε, σε κάθε φορέα, επιχειρηματία, αλλά και πολίτη που μπορεί να βοηθήσει, προσφέροντας αντικείμενα για τα οποία υπάρχει ανάγκη, τουλάχιστον για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να κοιμηθούν και να μην ταλαιπωρούνται γυρίζοντας από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο.
Σχετικά με τους φορείς, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθαρίσουν τις περιοχές και τα σπίτια που επλήγησαν, προκειμένου οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε αυτά, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε ορισμένα είναι απάνθρωπες οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Ακόμα, σχολίασε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχουν και παιδιά τα οποία πρέπει να πάνε στο σχολείο και για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουν ανάλογη ένδυση.
Σίτιση για τους πληγέντες
Σχετικά με το θέμα του φαγητού, ο κ.κ. Χρυσόστομος ενημέρωσε ότι με ένα χαρτί από την ενορία θα μπορούν οι πλημμυροπαθείς να πηγαίνουν στο Άσυλο ή στο Γηροκομείο και να παίρνουν φαγητό για το μεσημέρι, καθώς και για το βράδυ.
Φοιτητική Εστία
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους σπουδαστές της Φοιτητικής Εστίας, η οποία έχει υποστεί ζημιές και είναι αδύνατο να μείνουν εκεί, δήλωσε ότι οι 55 περίπου φοιτητές φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να τα εκκενώσουν, μέχρι σήμερα το πρωί το πολύ, αφού υπάρχει θέμα πληρότητας. Έτσι η Μητρόπολη θα προσφέρει την Εκκλησιαστική Εστία, που είναι κοντά στην οδό Αγίου Γεωργίου, για να φιλοξενήσει 15 φοιτητές.
Το θέμα, όμως, είναι οι 40 που υπολείπονται, και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση, ώστε να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε οικείο περιβάλουν και να ανταποκριθούν στην εξεταστική τους περίοδο.
Οι αιτήσεις στο Δήμο και η επόμενη ημέρα
Σχετικά με τις αιτήσεις που έχουν γίνει στον Κοινωνικό Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, είπε ότι ξεπερνούν τις 250 και είναι σε φάση ελέγχου, αλλά δε γνωρίζει τι θα γίνει. Έτσι, ανέφερε ότι σε μια δεύτερη φάση θα πρέπει να υπάρξει σκέψη προκειμένου οι πληγέντες να βοηθηθούν και να πάρουν κι άλλα άμεσα χρειαζούμενα αντικείμενα για το σπίτι τους, όπως είναι οι ηλεκτρικές οικοσυσκευές, αφού, όπως είπε, δε γίνεται σήμερα μια οικογένεια να ζει χωρίς ψυγείο. Ακόμη και φαγητό να δίδεται, θα πρέπει κάπου να το συντηρήσουν, παρατήρησε.
Πνεύμα ενότητας και όχι μικροπολιτικά παιχνίδια
Κλείνοντας ο μητροπολίτης τόνισε ότι μέσα σε πνεύμα ενότητας πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση, συνεργασία και να αφεθούν στην άκρη μικρότητες, κάθε μορφή μικροπολιτικής, αφού δεν είναι στιγμή για εκμετάλλευση τέτοιων καταστάσεων, «και όλοι μαζί να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε θετικά, αποτελεσματικά και λυσιτελώς, ώστε να λυθούν τα τρέχοντα και άμεσα ζητήματα των πολιτών μας», ενώ ευχαρίστησε και τη «Διάπλαση», που ήδη φιλοξενεί 15 συμπολίτες μας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση