Το κραγιόν, το γουρούνι και οι… πλημμύρες –
«Αθώος» για τους νεκρούς και τους αστέγους δηλώνει ο δήμαρχος Παν. Νίκας
Όπως λένε και οι Αγγλοσάξονες, όσο κραγιόν και να βάλεις σε ένα γουρούνι, παραμένει γουρούνι. Το αυτό ισχύει και για τις προσπάθειες… καλλωπισμού του έργου της Δημοτικής Αρχής από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, πριν και μετά τις φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, με μια πολύωρη παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο διατυπωμένη με μεγάλη προσοχή, ώστε να αφήνει και αιχμές κατά ορισμένων, αλλά που σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβήτησε ότι από την πλευρά του ήταν όλα καλώς καμωμένα.
Στα κάστρα των παραμυθιών… στο υπόγειο, κρυμμένος στο σκοτάδι, καραδοκούσε πάντα ένας δράκος που ’βγαζε από το στόμα του φωτιές. Όποιον πλησίαζε, τον έκανε φλαμπέ. Δεν το έκανε από κακία, προστάτευε την ωραία κοιμωμένη…
Έτσι και προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξύπνησε ο δράκος μέσα του και ο δήμαρχος “κατατρόπωνε” όποιον ασκούσε κριτική στην πολιτική του. Δεν το έκανε από κακία. Έχει την αποστολή να προστατέψει το… κάστρο του. Γι’ αυτό φτιάχνει και εχθρούς, θυμάται ατασθαλίες προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, τα βάζει με τον καιρό, βρίσκει ιδιώτες που μπαζώνουν ρέματα.
Μην του πείτε, όμως, να κάνει έστω και μια μικρή δόση αυτοκριτικής. Κι ας υπήρξαν νεκροί, τραυματίες, άστεγοι. Αν τα κατάφερε ή όχι, φάνηκε στις αντιδράσεις των απελπισμένων κατοίκων και στις τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Και δικοί του δημοτικοί σύμβουλοι είχαν πολλά να πουν, αλλά, δυστυχώς γι’ αυτούς, προτίμησαν να σιωπήσουν. Ίσως φοβήθηκαν για πολλοστή φορά το… δράκο.
Από την πλευρά μας, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να διαπιστώσουμε την απόγνωση των κατοίκων που είδαν, όχι μόνο τα σπίτια τους να καταστρέφονται, αλλά και τη ζωή τους να κινδυνεύει.
Από τους ίδιους αλλά και δημοτικούς συμβούλους αποδόθηκαν ευθύνες και στη Δημοτική Αρχή, καθώς παρουσιάστηκαν έγγραφα αιτήματα, αναφορές και καταγγελίες (και προς τον εισαγγελέα), του πρόσφατου σχετικά παρελθόντος, για ακάθαρτα και μπαζωμένα ρέματα, στα οποία όμως φαίνεται ότι ο Δήμος δεν έκανε καμία παρέμβαση.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, να εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τα θύματα της κακοκαιρίας και τη συμπαράστασή της στους πληγέντες, ενώ ακολούθησε, με πρόταση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλη Μάκαρη, η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους νεκρούς.
Η συνεδρίαση
Ο δήμαρχος, στην αρχή της ομιλίας του, παρουσίασε μετεωρολογικά στοιχεία, τα οποία τόνισε ότι αποδεικνύουν πως η βροχή που έπεσε τη νύχτα της Τρίτης 6 Σεπτέμβρη και τα ξημερώματα της 7ης ήταν εντελώς ακραία. Επέμεινε ότι η κύρια αιτία των καταστροφών ήταν το ακραίο φαινόμενο και σημείωσε ότι, πέρα από τις ζημιές που σημειώθηκαν στην πόλη, το μείζον ζήτημα είναι οι φοβερές βλάβες που προκλήθηκαν στον αγροτικό τομέα.
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση, ο δήμαρχος άφησε να εννοηθεί ότι είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και σχεδιάζει η κυβέρνηση, την οποία υπογράμμισε ότι δε βλέπει ως εχθρό. Αντίθετα, επιδιώκει αγαστή συνεργασία μαζί της, όπως και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι κάτοικοι
Οι τοποθετήσεις των κατοίκων περιοχών της πόλης που πνίγηκαν στη λάσπη ήταν κάτι σαν ψυχόδραμα. Οι περισσότεροι εξέφρασαν πικρία ή και αγανάκτηση για το Δήμο, σημειώνοντας ότι επανειλημμένως είχαν κάνει αναφορές για την ανάγκη καθαρισμού ρεμάτων ή τεχνικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση της παροχέτευσης των υδάτων, ωστόσο ο Δήμος αδιαφόρησε. Αναφορές με συγκεκριμένα στοιχεία έγιναν από κατοίκους στην περιοχή της Αγια-Σωτήρας, της Θουρίας, του Φραγκοπήγαδου, του Αγίου Δημητρίου -Κοκορόγιαννη και αλλού.
Πολλοί ήταν οι κάτοικοι από τις οδούς Γλαύκου και Βαγγέλη Δράκου οι οποίοι υπογράμμισαν ότι πλημμυρίζουν και κινδυνεύουν επανειλημμένως λόγω άστοχων παρεμβάσεων κατά το παρελθόν, τις οποίες ωστόσο ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα να αποκαταστήσει. Κάποιοι είπαν ακόμη ότι, ενώ βρίσκονταν για ημέρες μέσα στη λάσπη, ο Δήμος δεν τους προσέφερε ούτε ένα μπουκάλι νερού.
Οι παρατάξεις
Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, σχολίασε ότι η Δημοτική Αρχή γνώριζε τα προβληματικά και επικίνδυνα σημεία για την πρόκληση πλημμυρών, ωστόσο, πρόσθεσε, στις προτεραιότητές της δεν ήταν τα έργα που προστατεύουν τη ζωή και περιουσία των κατοίκων. Αναφέρθηκε σε ρέματα που ήταν ακάθαρτα από το Δήμο, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπήρξε η σωστή και προβλεπόμενη προετοιμασία, όταν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ειδοποίησε ότι έρχεται κακοκαιρία. Τόνισε ακόμη ότι ο δήμαρχος ήταν απών, κλείστηκε στο γραφείο του και δεν πήγε να συμπαρασταθεί στους πληγέντες.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι ο δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή συμπεριφέρονται σαν να προσγειώθηκαν τώρα στην πόλη, καθώς, ενώ δεν έχουν κάνει τίποτα επί εννέα χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, άρχισαν τώρα να καταγράφουν προβλήματα και να διεκδικούν αντιπλημμυρικά έργα.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, χαρακτήρισε ασπιρίνες τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους πληγέντες και την αποκατάσταση των καταστροφών και συμφώνησε με τον κ. Οικονομάκο ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, επέμεινε ότι η Δημοτική Αρχή δεν είχε λάβει μέτρα, είχε αφήσει ακάθαρτα ρέματα, είχε προβεί και η ίδια ακόμη σε μπαζώματα ρεμάτων, δεν αστυνόμευε τα ρέματα όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη