Απευθείας ανάθεση εργασιών αντιμετώπισης συνεπειών της πλημμύρας
-Εργολαβίες αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας και βλαβών κοιμητηρίων
Σειρά αποφάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πλημμύρας της 7ης Σεπτεμβρίου
ελήφθη εκτός ημερήσιας διάταξης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας.
Ειδικότερα:
-Απευθείας ανάθεση εργασιών αντιμετώπισης των συνεπειών της πλημμύρας: Εγκρίθηκε η σχετική κατεπείγουσα απόφαση του δημάρχου για εργασίες αποκατάστασης βατότητας οδών και καθαρισμούς με μισθωμένα μηχανήματα και οχήματα, σε όλο το εύρος του Δήμου Καλαμάτας, ύψους 119.979,92 ευρώ με το ΦΠΑ.
-Ανάθεση εργολαβιών αποκατάστασης αγροτικής οδοποιίας και βλαβών κοιμητηρίων του Δήμου Καλαμάτας: Εγκρίθηκε η ανάθεση εργολαβιών αποκατάστασης βλαβών αγροτικής οδοποιίας στη ΔΕ Αρφαρών προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, στη ΔΕ Θουρίας 50.000 ευρώ, στη ΔΕ Άριος 30.000 ευρώ, στις ορεινές Κοινότητες του Ταϋγέτου, στη Βέργα και στη Μικρή Μαντίνεια 50.000 ευρώ, στον Αντικάλαμο, το Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία, καθώς και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας 60.000 ευρώ. Ακόμη, εγκρίθηκε η ανάθεση εργολαβίας προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την αποκατάσταση βλαβών (μανδρότοιχοι κ.λπ.) σε κοιμητήρια.
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα.
-Εγκρίθηκε διάθεση πιστώσεων δημοτικού προϋπολογισμού οικον. έτους 2016
Για τα συγκεκριμένα θέματα, μάλιστα, ο δήμαρχος Καλαμάτας δήλωσε: «Είκοσι δύο ημέρες μετά την καταστροφική πλημμύρα, καθένας μπορεί να αξιολογήσει την προσφορά όλων μας. Ο Δήμος ενοικίασε δεκάδες μηχανήματα και βαρέα οχήματα ιδιωτών, για αποκατάσταση της βατότητας των δρόμων και καθαρισμούς και θα καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα, ύψους 120.000 ευρώ, την επόμενη εβδομάδα.
Επίσης την προσεχή εβδομάδα ξεκινά η αποκατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου, η οποία είναι προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, ενώ θα γίνουν εργασίες προϋπολογισμού 15.000 ευρώ για την αποκατάσταση των κοιμητηρίων. Ελπίζουμε ότι και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και από την πλευρά των υπουργείων θα υπάρξουν αντίστοιχες παρεμβάσεις, του καθενός στον τομέα αρμοδιοτήτων του».
Στέγαση πλημμυροπαθών
Παράλληλα, εγκρίθηκε απόφαση του δημάρχου περί ανάθεσης της στέγασης και σίτισης πληγέντων από τις πλημμύρες δημοτών σε ξενοδοχείο, δεδομένου ότι οι οικίες τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από την πλημμύρα και δε διαθέτουν πόρους ή συγγενικό περιβάλλον να φιλοξενηθούν.
Η δαπάνη θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από πιστώσεις που θα μεταφερθούν στο Δήμο Καλαμάτας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Άλλες αποφάσεις
Εκτός των παραπάνω, εγκρίθηκαν και τα εξής:
-Προμήθεια τροφίμων Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας: Εγκρίθηκε η διακήρυξη πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για είδη κρεοπωλείου, κατεψυγμένα, αρτο – αρτοσκευάσματα και ελαιόλαδο, προϋπολογισμού 40.475,50 ευρώ με το ΦΠΑ, δεδομένου ότι δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες σε σχετικό ανοικτό κανονικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
-Εγκρίθηκε η άσκηση προσφυγής κατά της υπ’ αριθμ. 59241/4247/27-7-2016 [ΑΔΑ 6ΓΑ0ΟΡ1Φ-ΖΟ7] απόφασης του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.
-Εγκρίθηκε αποδέσμευση πιστώσεων
-Εγκρίθηκε παράταση απόδοσης λογαριασμού χρηματικού εντάλματος.
Στο «περίμενε» για χρήματα
Ούτε ένα ευρώ δε έχει εκταμιευθεί μέχρι τώρα, δυστυχώς, από τα υπουργεία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη πλημμύρα. Έπειτα από 22 ημέρες δεν έχουν δοθεί χρήματα ούτε για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών (επίδομα 587 ευρώ) ούτε, προφανώς, για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών.
Η μεγάλη καθυστέρηση δημιουργεί πολύμορφα προβλήματα και στο επίπεδο της συντήρησης των πολιτών, με την κάλυψη βιοτικών αναγκών, αλλά και στο επίπεδο της κυκλοφορίας και διακίνησης αγαθών, αφού γεφύρια και δρόμοι έχουν υποστεί ζημιές. Ας ελπίσουμε δε, ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει επιλυθεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα.
Πάντως, για τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, ως δικαιούχοι εμφανίζονται μέχρι τώρα 62 Δήμοι. «Πιστεύουμε – δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας- ότι θα υπάρξει αξιολόγηση για το επίπεδο των ζημιών και καταστροφών σε δημοτικές υποδομές και δε θα επαναληφθεί το φαινόμενο, όπως π.χ. με τις πυρκαγιές πριν από 9 χρόνια, όταν τα πολλά χρήματα τα έλαβαν Δήμοι που δεν ήταν στην ουσία πυρόπληκτοι ή δεν έπαθαν σημαντικές ζημιές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της περιοχής της Αλαγονίας, η οποία κατακάηκε, χωρίς να υπάρξει στη συνέχεια η αναγκαία από το κράτος υποστήριξη».