Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας

Η άμεση ανακούφιση των πληγέντων, η αποζημίωσή τους, η αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, η επαναλειτουργία- ει δυνατόν και σήμερα – του αεροδρομίου της Καλαμάτας ήταν από τις προτεραιότητες που τέθηκαν χθες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε τη Μεσσηνία, της Περιφέρειας, της Μητρόπολης και όλων των Δήμων.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που εκφράστηκαν αφορούσε στην κατάσταση του Παμίσου. Ακόμα και αργά το απόγευμα ενέπνεε ανησυχία, καθώς, αντί η στάθμη του νερού να μειώνεται, αυξανόταν. Ο δε δρόμος προς Μεσσήνη παρέμενε κλειστός μέχρι το βράδυ.
Ευρισκόμενος στην Καλαμάτα νωρίς το απόγευμα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, έπειτα από σχετικά αιτήματα της Περιφέρειας και των Δήμων, εξέδωσε απόφαση για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Οιχαλίας, του Δήμου Μεσσήνης, του Δήμου Τριφυλίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Νεοχωρίου, Πύργου, Σαΐδόνας, Καστάνιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομιτσί, Θαλαμών, Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του Δήμου Δυτικής Μάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιοχωρίων του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Η απόφαση έχει εξάμηνη ισχύ και λήγει στις 7 Μαρτίου 2017.
Από σήμερα αιτήσεις για καταστροφές και ζημιές που υπέστησαν μπορούν να καταθέτουν οι επαγγελματίες για τις επιχειρήσεις τους στην Πολιτική Προστασία της Αντιπεριφέρειας στο Διοικητήριο, για οικοσυσκευές και σπίτια στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Καλαμάτας και στους αντίστοιχους Δήμους, για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Δήμο που υπάγονται και για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο στον ΕΛΓΑ Τρίπολης.
 
Κυβερνητικό κλιμάκιο
υπουργοι.jpg
Στη λαβωμένη Καλαμάτα από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν απανωτές συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων. Πρώτος έφτασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, που μαζί με τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου, Περικλή Μαντά και την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, είχε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Αργά το μεσημέρι έφτασαν στη Μεσσηνία ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ενώ στις 5.00 το απόγευμα με ελικόπτερο προσγειώθηκαν στην Καλαμάτα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που συμμετείχαν σε νέα διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου και των δημάρχων. Αργότερα επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές.
Όλοι εξέφρασαν την οδύνη τους για τους νεκρούς από τη φονική πλημμύρα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειές τους.
Παρουσιάζοντας ο περιφερειάρχης στο κυβερνητικό κλιμάκιο την κατάσταση, τόνισε ότι οι περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή που ο νομός κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και εκφράζοντας το φόβο ότι οι παρενέργειες αυτής της καταστροφής θα επηρεάσουν την πορεία της.
Έκανε λογο για μεγάλες καταστροφές σε υποδομές που με έναν πρώτο υπολογισμό αγγίζουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν πληγεί τα 2/5 του ζωικού κεφαλαίου, μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής, ενώ αμέτρητες είναι ζημιές σε ιδιοκτησίες και νοικοκυριά.
Τόνισε πως η βοήθεια από την Πολιτεία πρέπει να είναι άμεση και επισήμανε προς τους κυβερνητικούς: «Θέλουμε καθαρές κουβέντες για να βοηθήσουμε μια περιοχή που αναπτύσσεται και δημιουργεί νέα φορολογικά έσοδα και ένα αεροδρόμιο όπου οι αφίξεις φέτος σπάνε κάθε ρεκόρ».
Η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου είπε ότι η Καλαμάτα έχει πληγεί περισσότερο από άλλες περιοχές και έθεσε το θέμα της διακοπής κυκλοφορίας στο νέο αυτοκινητόδρομο, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά.
Μάλιστα, ο κ. Τατούλης υπογράμμισε προς τον κ. Σπίρτζη ότι ο παραχωρησιούχος έπρεπε να έχει ανοικτό το δρόμο και δεν είναι δυνατόν να κλείνει ο αυτοκινητόδρομος.
Τέλος, η κα Νικολάκου σχολίασε ότι δεν είναι δυνατόν μεγάλες εταιρείες να εκτελούν τεράστια έργα στη Μεσσηνία και να ψάχνουν οι φορείς μηχανήματα για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις.
 
Πλήγμα από το αεροδρόμιο
Για το θέμα του αεροδρομίου έγινε εκτενής συζήτηση, καθώς τόσο ο αερολιμενάρχης Δ. Μανδηλάρης όσο και ο αρμόδιος του στρατιωτικού αεροδρομίου επιβεβαίωσαν ότι έχει εκδοθεί διεθνής οδηγία ότι είναι κλειστό.
Ο κ. Μανδηλάρης είπε πως το πρωί εκτίμησαν ότι θα υποχωρήσουν τα νερά από το αεροδρόμιο, όμως όσο περνούσε η ώρα πλημμύρισαν μεγαλύτερη έκταση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από το χείμαρρο «Λιγδού» και, τελικά, καλύφθηκε η πίστα με νερό.
Χθες αναβλήθηκε η πτήση για Θεσσαλονίκη, ενώ για σήμερα είχαν προγραμματισθεί 10 πτήσεις από διάφορους προορισμούς του εξωτερικού. Τέλος, ανέφερε ότι έως το Σαββατοκύριακο έχει προγραμματισθεί να διακινηθούν από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας 7.000 άτομα, ενώ υπάρχει και μεγάλη εκδήλωση στην Costa Navarino.
Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν τα αδύνατα δυνατά και να λειτουργήσει το αεροδρόμιο σήμερα, για να μη χαθούν οι πτήσεις, αλλά ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού αεροδρομίου ενημέρωσε ότι έχει ήδη εκδοθεί η διεθνής σχετική ενημέρωση που βλέπουν οι εταιρείες και ακυρώνουν τις πτήσεις τους, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον 2 ημέρες για να καθαρισθεί το αεροδρόμιο.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να προσγειωθούν μόνο ελικόπτερα και όχι πολλά.

Αιχμές μητροπολίτη
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι πρωτίστως πρέπει να βοηθηθούν οι οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες, λέγοντας πως υπάρχουν κάποιες που βρίσκονται με τις πιτζάμες στις αυλές και παιδιά μέσα στις λάσπες.
Μετά τις δικές του επισκέψεις και καταγραφές, είπε ότι υπάρχουν 38 οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πέραν των τεσσάρων που με μέριμνα του Δήμου φιλοξενούνται ήδη σε ξενοδοχείο.
Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι πρέπει να καθαριστούν γρήγορα οι γειτονιές, ενώ άφησε και αιχμές, λέγοντας ότι η εικόνα που αποκόμισε ο ίδιος από τους πληγέντες που μίλησε είναι ότι αισθάνονται μόνοι τους, χωρίς βοήθεια.
Κατέληξε δε ότι η Μητρόπολη θα συνδράμει και τους Δήμους με ό,τι χρειάζεται και μπορεί, ζητώντας άμεση επούλωση των πληγών «για να μη σκιασθεί η προσπάθεια που γίνεται».
 
Υπουργοί
Ο υπουργός κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπλήρωση των υποδομών της περιοχής. Σημείωσε, δε, παρατηρήσεις για τον αυτοκινητόδρομο που έκλεισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός κ. Τόσκας είπε ότι είδαν τις εκτεταμένες ζημιές από ψηλά, όταν έφταναν με το ελικόπτερο, και στόχος είναι να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες που  προέκυψαν.
Ο υφυπουργός κ. Χαρίτσης τόνισε ότι δεν είναι ώρα για δηλώσεις, αλλά για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ζήτησε άμεσα τα αιτήματα των Δήμων να σταλούν στο υπουργείο Εσωτερικών και δεσμεύτηκε πως από το δικό του υπουργείο θα εγκρίνονται αυθημερόν. Μάλιστα, είπε ότι σε πρώτο στάδιο οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι η αποκατάσταση των υποδομών και το δεύτερο η πλήρης καταγραφή των ζημιών.
Τέλος, σημείωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η διεκδίκηση χρημάτων και από ευρωπαϊκά κονδύλια, ώστε μαζί με εθνικούς πόρους να αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών.
Σε παρέμβασή του ο κ. Τατούλης, επισήμανε ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση και στο υπουργείο Εργασίας για οικονομική στήριξη ορισμένων ανθρώπων, καθώς τίθεται θέμα διαβίωσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Καπάκης ζήτησε να συγκροτηθούν γρήγορα οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών, ενώ η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, ανέφερε ότι από το πρωί κλιμάκια με υπαλλήλους την έχουν ξεκινήσει.
Ο κ. Καπάκης μίλησε για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, με τις καταγραφές να δείχνουν ότι η βροχή που έπεσε έφτασε τα 167-200 χιλιοστά νερού.
Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος τόνισε ότι ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και έφτασαν στη Μεσσηνία πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο, ενώ το πρωί από την Αθήνα στάλθηκαν 20 αντλητικά μηχανήματα σε Λακωνία και Μεσσηνία.
Σχολίασε πως το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο, ενώ μέχρι νωρίς το απόγευμα είχαν ολοκληρωθεί όλα τα αιτήματα απεγκλωβισμού και συνεχιζόταν η εξυπηρέτηση αιτημάτων άντλησης υδάτων.
 
Οι επιπτώσεις από τον περιμετρικό
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας υποστήριξε ότι καμία πόλη δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο φαινόμενο και πως το σημαντικότερο όλων ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Παραδέχτηκε ότι ο Δήμος μπορεί να μην τα κάνει όλα καλά, αλλά από τις 5.00 τα ξημερώματα όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι και νοίκιασε όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες της παραλίας, σε μήκος 3 χλμ., ενώ για τις τέσσερις άστεγες οικογένειες είπε ότι ήδη φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Επίσης, σημείωσε ότι όλα τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, ώστε μέχρι το βράδυ να έχει αποκατασταθεί η ζωή στην πόλη.
Αναφέρθηκε και στις εργασίες στον περιμετρικό, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η Κοινοπραξία του Μορέα διέθεσε 4 βαρέα οχήματα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ωστόσο, σε παρατήρηση του «Θ» πως υπάρχει έντονη ανησυχία πως μεγάλο μέρος των προβλημάτων δημιουργήθηκε από τις εργασίες στον περιμετρικό και ερώτηση αν υπάρχει υδραυλική μελέτη στο έργο, ο κ. Νίκας απάντησε: «Υπάρχει υδραυλική μελέτη, αλλά σε ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι ένα ανοικτό εργοτάξιο, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνει η διαχείριση των ομβρίων όπως προβλέπεται. Ότι είχαμε επιπτώσεις από το συγκεκριμένο ανοικτό εργοτάξιο, αυτό είναι βέβαιο».
 
Δήμαρχοι
Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Γ. Μαραμπέας, είπε πως ακόμα και χθες το απόγευμα υπήρχαν αποκλεισμένα χωριά, όπως ο Άγ. Δημήτριος, η Τραχήλα και η Μηλιά, ενώ είναι τεράστιες οι καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο.
Επίσης, έχουν αποκλεισθεί παραθεριστικές κατοικίες που  βρίσκονται μέσα σε κτήματα, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στο δίκτυο ύδρευσης και ο Δήμος κουβαλά με τις υδροφόρες νερό.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης, είπε ότι στην περιοχή του τα ακραία καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από τις 2.00 τη νύχτα, ενώ στις 4.00 το πρωί από τα συνεργεία του Δήμου απεγκλωβίσθηκαν 10 αυτοκίνητα στην περιοχή της Βελίκας και σώθηκε άνθρωπος που ήταν εγκλωβισμένος σε καλαμιώνα επί μια ώρα.
Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον Πάμισο και τη στάθμη του νερού που συνεχώς ανεβαίνει, ενώ, όπως είπε, καταστράφηκε παντελώς η αγροτική οδοποιία του Δήμου.
Στην Αρχαία Μεσσήνη, μέσα στο χωριό, έχει σημειωθεί καθίζηση 4.000 κυβικών, ενώ τα μισά χωριά του Δήμου έχουν μείνει χωρίς νερό.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Αρ. Σταθόπουλος, ανέφερε ότι στο Δήμο του 63 κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ 83 ζώα από κτηνοτροφικές μονάδες είναι νεκρά.
Και στο δικό του Δήμο καταστράφηκε ολοσχερώς η αγροτική οδοποιία και προέβλεψε δύσκολες ώρες για την περιοχή.
Τέλος,  είπε ότι σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και ο Βιολογικός καθαρισμός και ο εξοπλισμός του.
Στις ζημίες στην Τριφυλία αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Μερκούρης, ενώ από το Δήμο Πύλου – Νέστορος ο κ. Δαρσακλής είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με αγροτική οδοποιία, ύδρευση και γενικότερα υποδομές.
Άμεση αποκατάσταση ζήτησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

https://youtu.be/LgKzNVC5bmE