Η επιτυχημένη εθελοντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Μεσσηνία και τείνει να γίνει θεσμός πανελλαδικά, το μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρηματιών και εργαζομένων που «την αγκάλιασαν» από την πρώτη στιγμή, η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου Καταστηματαρχών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας και συνιδρυτή του Σχολείου Τουρισμού, Ανδρέα Ζαγάκου, στο «Θάρρος»:
-Το Σχολείο Τουρισμού ανοίγει εκ νέου τις πύλες του σε λίγες μέρες, για την ε’ περίοδό του. Τι γεύση έχουν αφήσει οι προηγούμενες δράσεις και τι μπορούμε να προσδοκούμε από την προσεχή;
Ο απολογισμός των τεσσάρων προηγούμενων περιόδων αφήνει τις θετικότερες των εντυπώσεων. Απόδειξη δεν είναι μόνο η δική μας αίσθηση, αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των συμμετασχόντων. Τις πρώτες τέσσερις περιόδους παρακολούθησαν συνολικά 2.500 άνθρωποι του χώρου. Δεν είναι τυχαία η διοργάνωση Σχολείου Τουρισμού στο Ναύπλιο και οι προετοιμασίες διεξαγωγής νέων τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Σκιάθο, που δικαιώνουν την πρωτοβουλία μας. Μάλιστα, στην 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού -όπου και κληθήκαμε – παρουσιάστηκε η ιδέα μας, με όλους τους αντιπεριφερειάρχες να επιθυμούν διακαώς τη διεξαγωγή σεμιναρίων και στις περιοχές τους. Η επιπλέον ξεχωριστή θεματική ενότητα, αφιερωμένη στην εστιατορική τεχνική (service), που ήταν κοινή επιθυμία πολλών τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και η εκπαιδευτική εποπτεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την οποία διεξάγεται το σεμινάριο (31/10- 02/11), γεννούν τεράστιες προσδοκίες.
-Συγκριτικά με τις προηγούμενες περιόδους υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη από τους επιχειρηματίες και το ανάλογο ενδιαφέρον από τους συμμετέχοντες;
Είναι αλήθεια πως η στήριξη του εγχειρήματος από την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν πρωτοφανής και άκρως τιμητική. Η Costa Navarino Hotel με το άψογο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα και το Elite City Resort, με το ζεστό και πάντα φιλόξενο χώρο του, αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή, μαζί με δεκάδες άλλες επιχειρήσεις, που πρόσφεραν πρόθυμα και αφειδώς προϊόντα και υπηρεσίες για την υλοποίηση του σεμιναρίου, μιας και στη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν εμπλέκεται καμία οικονομική συναλλαγή.
Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις συμμετοχής, που ξεπερνούν ήδη τις 550, δεν περιορίζονται στα όρια της Μεσσηνίας, καθώς το εύρος των ενδιαφερομένων επεκτείνεται και εκτός αυτής, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε ακόμη πιο βαθιά σε αυτό.
-Ποιος είναι ο βασικός στόχος αυτής της πρωτοβουλίας; Φτάνοντας αισίως στην ε΄φάση του σεμιναρίου μπορούμε να πούμε πως βελτιώθηκε η απόδοση των εργαζομένων και οι υπηρεσίες των επιχειρήσεων;
Η κύρια αποστολή του Σχολείου Τουρισμού είναι η εκπαίδευση των συμμετασχόντων. Η επιλογή του σλόγκαν back to basics που συνοδεύει την ε’ περίοδο, αναδεικνύει την αδήριτη ανάγκη για στοχευμένη επανεκκίνηση του χώρου, προκειμένου να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην τουριστική πρόκληση που φέρνει η συνεχής ανάπτυξη του τόπου. Η βελτίωση είναι τουλάχιστον αισθητή και αυτό δεν το εισπράττουμε μόνο από την τοπική κοινωνία, σχετικά με τις υπηρεσίες που γίνονται όλο και καλύτερες και τις συνεχώς μειωμένες τιμές, αλλά και από τις θετικές κριτικές όσων επισκέφθηκαν την Καλαμάτα κατά τους θερινούς μήνες.
Φυσικά και υπάρχουν αρνητικά, κατακριτέα παραδείγματα, που είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Παρότι ελάχιστα, όμως, κοστίζουν στον κλάδο και στη Μεσσηνία, γιατί έστω και μία αρνητική εντύπωση, παραπέμπει συχνά σε ακύρωση του συνολικού προορισμού.
-Εκτός από τη συνεχή ποιοτική εκπαίδευση, τι χρειάζονται ακόμη οι τοπικές επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού για να πάνε ένα βήμα παραπέρα;
Πέρα από την άρτια και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, που είναι το Α και το Ω, η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, το χαμόγελο, η ευγένεια και η ειλικρινής διάθεση για εξυπηρέτηση επισκεπτών, είναι ο μόνος τρόπος να αποδώσουν και οικονομικά οι επιχειρήσεις. Ο τουρισμός είναι ψυχολογία. Τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τον οικοδεσπότη. Είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, που πρέπει να παίζεται σοβαρά και υπεύθυνα, από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται σε αυτό.
Του Ηλία Γεωργουλάκου