Βενιζέλος: Μεγάλες δόσεις… Ευρώπης και αλήθειας για να βγούμε από την κρίση

Βενιζέλος: Μεγάλες δόσεις… Ευρώπης  και αλήθειας για να βγούμε από την κρίση

Μπορεί ο Τζίμης Πανούσης να έλεγε παλιότερα ότι “αχ Ευρώπη, εσύ μας μάρανες…”, αλλά προχθές εμείς είδαμε άλλα πράγματα. “Γελάγανε” και τα μουστάκια… που δεν έχουν των διοργανωτών της εκδήλωσης του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, με ομιλητές τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τη Ρούλα Γεωργακοπούλου και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με την αθρόα προσέλευση του κόσμου.
Το γεγονός από μόνο του καταδεικνύει την επιτυχία της εκδήλωσης, αλλά και την ανάγκη του κόσμου να αφουγκραστεί καινούργια πράγματα, έστω κι αν ορισμένα από αυτά προέρχονται από… παλιά στόματα.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν το μέλλον της Ελλάδας και οι ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις. Τι μάθαμε; Κυρίως ότι η χώρα μας χρειάζεται μεγαλύτερο ευρωπαϊκό “τρομπάρισμα”, μεγαλύτερες… δόσεις Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της κρίσης. Ταλαιπωρήθηκε από απλουστεύσεις, ψέματα, ή ακόμα και ψευδαισθήσεις, από γενικολογίες, υπεκφυγές, αδιαφορία για τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, από άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων.
Η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του συμβατικού δημόσιου λόγου. Τώρα δε συγχωρείται η αποσπασματική θεώρηση, η αναβολή των σημαντικών αποφάσεων, η μετακύλιση των ευθυνών στους «προηγούμενους», τους «παλιούς», τους άλλους.
Ο τρέχων δημόσιος λόγος περιέχει ψηφίδες αυτοκριτικής και πρωτοτυπίας, που προσπαθούν να συλλάβουν στο σύνολό του το ελληνικό ζήτημα και να προτείνουν τρόπους υπέρβασής του. Όμως, όλες αυτές οι συνεισφορές ασφυκτιούν σε ένα περιβάλλον βαθιά δημαγωγικό, ιδεολογικά αυταρχικό και πολιτικά νεοπλουτίστικο.
Η Ελλάδα με την ανερμάτιστη πολιτική που ακολουθείται από τη σημερινή κυβέρνηση βαίνει ολοταχώς προς το 4ο μνημόνιο, κι αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι η επαναφορά της κανονικότητας, η συμφιλίωση της κοινωνίας με την αλήθεια και η αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η συμπατριώτισσά μας δημοσιογράφος Ρούλα Γεωργακοπούλου σχολίασε ότι τη χώρα πρέπει να συνεχίζουν να εμπνέουν οι επιλογές για την απόλυτη αξία της δημοκρατίας και τον ευρωπαϊκό δρόμο της Ελλάδας, καθώς και η πίστη στις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού και των αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη.
Ως εκ τούτου, σημερινές επιλογές που μας απομονώνουν από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις δημοκρατικές παραδόσεις του ευρωπαϊκού χώρου, όπου ανήκουμε, τη βρίσκουν ριζικά αντίθετη. Κι αυτό, διότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη διάσωση της οικονομίας, για τη διασφάλιση στοιχειώδους δικτύου ασφαλείας για τους ασθενέστερους και τους μετανάστες. Δήλωσε ανήσυχη με τις παρεκκλίσεις από τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Πολιτείας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Για την ίδια, η λύση στα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι “Μένουμε Ευρώπη” για τη στήριξη της δημοκρατίας, της ευρωπαϊκής ταυτότητας κι ενός καλύτερου αύριο για την Ελλάδα.
Ο καθηγητής Π. Ιωακειμίδης υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ. Τα περίπλοκα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε (προσφυγικό/μεταναστευτικό, ανάπτυξης, ανεργίας, διευρυνόμενων ανισοτήτων, τρομοκρατίας, περιφερειακής αστάθειας, κλιματικής αλλαγής κ.ά.) δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά παρά μόνο στο υπερεθνικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε σήμερα είναι θεσμικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ατελής. Δεν είναι επαρκώς δημοκρατική, ενώ κυριαρχείται εν πολλοίς από πολιτικές που δε συμβάλλουν ισόρροπα και συμμετρικά στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου και στην ισομερή κατανομή των ωφελειών της ενοποίησης.
“Θέλουμε, επομένως, περισσότερο ενοποιημένη Ευρώπη αλλά μιαν άλλη, καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Ένωση) ως κοινότητα αξιών και σύστημα συνοχής και αλληλεγγύης που θα λειτουργεί ως θεσμός μεγιστοποίησης της κοινωνικής ευημερίας και εμβάθυνσης της πολιτικής δημοκρατίας για όλους τους πολίτες”, πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης εκτίμησε για την Ελλάδα ότι το πιθανότερο είναι να οδηγηθεί σε ένα 4ο μνημόνιο, αν και τόνισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τόσο οικονομικό όσο πολιτικό και πως για να αλλάξει η πολιτική κατάσταση, πρέπει να σταματήσει το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είπε ότι θα επιτευχθεί εάν το κόμμα αυτό φύγει από την πρώτη και τη δεύτερη θέση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Τέλος, αν και έδειξε ότι θέλει να είναι σχετικά αισιόδοξος, δήλωσε ότι τον φοβίζουν οι εξελίξεις.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του,  τόνισε  ότι το πρόβλημα της χώρας δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό και ειδικότερα κοινωνικό, εξηγώντας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν υπό την προϋπόθεση ότι η κοινωνία θα συμφιλιωθεί με την αλήθεια και θα αποδεχθεί ένα πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι κόμματα βαθιά συντηρητικά, λαϊκιστικά, ανίκανα να εκμεταλλευτούν όσα έγιναν στο παρελθόν για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας. Υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, υπερθεμάτισε ότι χάρη σε αυτές στο τέλος του 2014 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει από το δεύτερο μνημόνιο, έχοντας ανάγκη μόνο την προληπτική πιστωτική γραμμή. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη