Η πρώτη σοβαρή πιθανότητα, έπειτα από 5 χρόνια, να επαναλειτουργήσει η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας διαφαίνεται μετά τη χθεσινή πρόσκληση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μετάταξη σε αυτή ενός υπαλλήλου κλάδου ΤΕ Επιμελητών Ανηλίκων.
Το υπουργείο ανακοίνωσε αρκετές θέσεις για παρόμοιες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα και καλεί τους υπαλλήλους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Η αντίστοιχη υπηρεσία της Καλαμάτας έκλεισε το 2011, μετά τη συνταξιοδότηση των δύο επιμελητριών και έπειτα από 33 χρόνια λειτουργίας και έχοντας προσφέρει σημαντικό έργο. Από τότε, υποτυπωδώς και για ορισμένες άκρως απαραίτητες διαδικασίες, οι ανάγκες καλύπτονται από επιμελητές Ανηλίκων της Πάτρας.
Με μετάταξη
Οι συγκεκριμένες μετατάξεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης αφορούν υπαλλήλους προερχόμενους από υπουργεία ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, υπαλλήλους ΝΠΔΔ ή εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, ΝΠΙΔ οποιασδήποτε μορφής που τελούν υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του κράτους και ΔΕΚΟ μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και στις οποίες την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου κατέχει το Δημόσιο.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν:
-Όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπουργείων ή άλλων δημοσίων Υπηρεσιών ή Ν.Π.Δ.Δ. για τους οποίους έχει παρέλθει πενταετία από το διορισμό τους ή από προηγούμενη μετάταξη
-Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) κρατικών ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ και τακτικοί υπάλληλοι κρατικών ΝΠΙΔ και ΔΕΚΟ, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού τους κεφαλαίου.
Δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων.
Οι υποψήφιοι προς μετάταξη υπάλληλοι για τον κλάδο ΤΕ Επιμελητών Ανηλίκων θα πρέπει να κατέχουν πτυχίο ή δίπλωμα:
-Κοινωνικής Εργασίας ή το ομώνυμο πτυχίο ή δίπλωμα ή ΠΣΕ (ΤΕΙ) ή αντίστοιχο κατά περιεχόμενο ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα ΤΕΙ ή ΠΣΕ (ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ισότιμο τίτλο σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής αντίστοιχης ειδικότητας.
Όλοι οι υποψήφιοι προς μετάταξη υπάλληλοι θα πρέπει, επίσης, να κατέχουν πιστοποιημένη γνώση χειρισμού Η/Υ.
Οι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται πρέπει να καταθέσουν αίτηση από 24 Οκτωβρίου έως και 23 Νοεμβρίου 2016, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Τμήμα Υπηρεσιακής Κατάστασης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Επιμελητών Ανηλίκων και Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.
Παραβατικότητα ανηλίκων
Τα τελευταία χρόνια η παραβατικότητα ανηλίκων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και έχει γίνει επιτακτικότερη η ανάγκη επαναλειτουργίας της υπηρεσίας. Όμως, μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις φορέων και συλλόγων προς την Πολιτεία έχουν πέσει στο κενό. Επανειλημμένες επιστολές έχει στείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, ζητώντας τη στελέχωση της υπηρεσίας, καθώς οι ανάγκες συνεχώς μεγαλώνουν.
Οι υπηρεσίες επιμελητών είναι υπηρεσίες των δικαστηρίων ανηλίκων, στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου. Αποτελούν τον κύριο δημόσιο φορέα εξωϊδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων, 8-18 χρόνων, που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Επίσης, ασχολούνται με την πρόληψη εμπλοκής ανήλικων σε αδικήματα. Πριν από την εκδίκαση μιας υπόθεσης, ο επιμελητής συντάσσει και παραδίδει εμπιστευτική έκθεση που μόνο ο δικαστής έχει δικαίωμα να διαβάσει. Σε αυτή προτείνεται ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του ανηλίκου και το μέτρο που πρέπει να του επιβληθεί. Με τον τρόπο αυτό ο δικαστής διαμορφώνει άποψη για την εν γένει προσωπικότητα του ανηλίκου, που πηγάζει από τις οικογενειακές συνθήκες, τον τρόπο ζωής κ.λπ.
Ο επιμελητής είναι ο μόνος αρμόδιος για να ασκήσει το αναμορφωτικό μέτρο της επιμέλειας. Συνεργάζεται με τον ανήλικο και την οικογένειά του, ώστε να μην επαναλάβει την ίδια ή άλλη παραβατική πράξη.
Της Βίκυς Βετουλάκη