Παρουσίαση χθες του κέντρου αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας
Η συμβουλευτική γεωργία αποτελεί σημαντικό τομέα και συμβάλλει οργανωμένα και προγραμματισμένα στις προσπάθειες ανάδειξης της γεωργικής οικονομίας και οικονομίας της υπαίθρου, ως ατμομηχανής της εθνικής οικονομίας.
Βέβαια, όταν μιλάμε για αγροτική ανάπτυξη δεν εννοούμε μόνο την πρωτογενή παραγωγή, αλλά το σύνολο των δραστηριοτήτων από τις οποίες αναπτύσσεται η κοινωνία της υπαίθρου, της οποίας μέρος είναι και ο αγροτικός κόσμος.
Οι νέες καλλιέργειες, ενώ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, μπορεί να μην αποτελούν τη λύση, καθώς η αγορά δεν είναι αναπτυγμένη.
Η λύση είναι οι εξαγωγές; Ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις που μόνο ένας «μορφωμένος» στον τομέα του θα μπορούσε ν’ αναπτυχθεί. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να επικεντρωθούμε στην ανταγωνιστικότητα της κάθε καλλιέργειας σε μια παγκόσμια αγορά, στοχεύοντας στην ποιότητα με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και στη μεταποίησή τους σε νέα προϊόντα για έναν εξελιγμένο καταναλωτή σε αναπτυγμένη χώρα.
Η επιστήμη και η τεχνολογία τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και δεν αρκεί πλέον μόνο η στείρα γνώση για να γίνει κάποιος ανταγωνιστικός στον τομέα του. Η γνώση πρέπει να ανανεώνεται με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και βελτίωση των παλαιών. Υπό αυτή την παραδοχή, η βιωματική επιμόρφωση των αγροτών είναι σημαντική και απόλυτα συνυφασμένη με την πρόοδο του τομέα.
Η περαιτέρω αγροτική ανάπτυξη στη Μεσσηνία μπορεί να γίνει με όραμα, στόχους, προγραμματισμό, πειθαρχία και συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων και θεσμών, όπως γίνεται – για να δώσουμε ένα αγροτικό παράδειγμα – στη συγκαλλιέργεια διαφορετικών ειδών, που συμβιώνουν και παράγουν.
Επίσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε νέα και δυναμικά εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης, όπως οι συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας (clusters), καθώς παρέχουν ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον και ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν ανοικτή εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, χθες, στο Πνευματικό κέντρο Καλαμάτας.
Η ίδρυση της νέας δομής έγινε με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», ενώ υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», στο πλαίσιο υποστήριξης του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία, ανέθεσε το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Κέντρου στο γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Στόχος του ΚΑΕΜ είναι να υποστηρίξει έμπρακτα άτομα που προτίθενται να αναπτύξουν βιώσιμη επιχειρηματικότητα μέσα από την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων για την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής. Το ΚΑΕΜ θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά του προσφέροντας βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής παιδείας και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή, καθώς και την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 ώρες και θα πραγματοποιούνται σε δύο περιόδους εντός του έτους.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη