Το θετικό πρόσημο από την παρουσία του Αλέξη Χαρίτση στην κομματική, αλλά και κυβερνητική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώθηκε και στο 2ο συνέδριο του κόμματος, που ολοκλήρωσε προχθές τις εργασίες του.
Ο δε Μεσσήνιος υφυπουργός Oικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, εξελέγη στην 21η θέση της νέας κεντρικής επιτροπής, λαμβάνοντας 689 ψήφους σε σύνολο 2.758 ψηφοφόρων. Σημειώνεται ότι το νέο όργανο του κυβερνώντος κόμματος αποτελείται από 151 μέλη.
Κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του 2ου συνεδρίου, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «το στοίχημα σήμερα για το ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει ένα εργαστήριο παραγωγής πολιτικής – προγραμματικών θέσεων και σχεδίων δράσης. Να διατηρήσει το δίαυλο επικοινωνίας με τις διεργασίες που εξακολουθούν να συντελούνται στην κοινωνία. Μέσα από ανανεωμένες και πιο οργανωμένες δομές για την υποστήριξη της πολιτικής δουλειάς: Ισχυρές περιφερειακές οργανώσεις, θεματικά τμήματα και ομάδες εργασίας, ερευνητικά ινστιτούτα για την τεκμηρίωση πολιτικών και την επιμόρφωση στελεχών, ανοιχτά φόρουμ συζήτησης με ειδικούς και κοινωνικούς εταίρους».
Παράλληλα, ζήτησε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το κόμμα να αποδεικνύουν καθημερινά, σε κάθε τους απόφαση, τη διαφορετικότητά τους από το προηγούμενο πολιτικό κατεστημένο.
Επίσης, υπογράμμισε ότι απαιτούνται εξειδικευμένα μέτρα για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων και προτάσεις για ένα νέο σχεδιασμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ακόμη, ζήτησε, μπροστά στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα, την ενεργοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμά του στα νεανικά παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας.
Τέλος, σχολίασε ότι οι εύκολες λύσεις τελείωσαν και ο μοναδικός μπούσουλας για την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Πίσω από την… κουρτίνα
Υπάρχει μια σκληρή κοινωνική πραγματικότητα γύρω μας. Κι εντός αυτής είναι δύσκολο να αποτιμηθεί το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν σωρηδόν το φως της δημοσιότητας, πέρα από το ποιο κόμμα προηγείται, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι πολίτες αδιαφορούν για τα κόμματα και όταν η ιδεολογία καταλαμβάνει την εξουσία, και οι πιο αγνοί της εκπρόσωποι θα μεταλλαχτούν. Όσο ο άνθρωπος μόνο ιδεολογεί, δε φαίνεται ποιος είναι.
Είναι δύσκολο για έναν πολιτικό οργανισμό να πείσει για τις αγνότερες των προθέσεών, όταν μεταξύ των μελών του συνεδρίου του ήταν νεολαίοι που έχουν καταλάβει ήδη θέσεις εξουσίας με μοναδικό προσόν την κομματική τους ταυτότητα, που αμείβονται με μισθούς – προ εποχής μνημονίων-, και έξω από τις πόρτες του κτηρίου που γίνονταν οι εργασίες να βρίσκονται συνομήλικοί τους, οι οποίοι δουλεύουν υπό συνθήκες γαλέρας και αμείβονται με 400 ευρώ.
Είναι δύσκολο- ακόμα;- να πείσει την κοινωνία ότι δεν είναι ένα κόμμα σαν όλα τ’ άλλα. Η γραμμένη ιστορία των δύο χρόνων διακυβέρνησης φωνάζει τελείως διαφορετικά πράγματα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη