Στο Δημαρχείο Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Γ. Πατούλη.
Στόχος ήταν να δοθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να ρίξει το κύριο βάρος, επιστημονικό και πολιτικό, στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή οι πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και να προωθήσει στη συνέχεια, μέσω της ΚΕΔΕ, τις διεκδικήσεις της στη λήψη των μέτρων αποκατάστασης.
Όπως ήταν λογικό, στη συζήτηση κυριάρχησαν τα πρόσφατα πλημμυρικά γεγονότα σε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ οι εκπρόσωποι των Δήμων της Μεσσηνίας ενημέρωσαν την επιτροπή για τις ζημιές που υπέστη ο κάθε Δήμος, καθώς και τις ενέργειες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια από την κεντρική διοίκηση.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν όλοι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας, πλην εκείνου της Καλαμάτας, τον οποίο εκπροσωπούσε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, ενώ στην αίθουσα ήταν ακόμα δήμαρχοι από άλλες πόλεις, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αεροπορίας, του Στρατού και μέλη εθελοντικών οργανώσεων.
Αυτό που τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ήταν ότι υπάρχει ανάγκη ενός επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, αλλά και διασφάλισης τόσο των αναγκαίων πόρων όσο και του προσωπικού για την πρόληψη και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.
Αναφέρθηκε ακόμα στην αξία που έχει η Πολιτική Προστασία, λέγοντας πως πρέπει να οργανωθεί σωστά, ώστε να μπορεί άμεσα και οργανωμένα να παρεμβαίνει σε έκτακτα γεγονότα σαν αυτά που έπληξαν τη Μεσσηνία.
Επίσης, επισήμανε την ανάγκη να κυριαρχεί ομόνοια μεταξύ των Δήμων και αλληλοβοήθεια όταν αυτή χρειαστεί.
Αναφερόμενος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα σε θεσμικό επίπεδο, ο κ. Πατούλης τόνισε πως η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ έχει επισημάνει εδώ και καιρό, μεταξύ άλλων, την ανάγκη σύνταξης επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ και του ΙΤΑ. Την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά το ρόλο των ΟΤΑ στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Τη μετατροπή της ΣΑΤΑ πυροπροστασίας σε ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των πόρων, ώστε να καλύψει και τις υπόλοιπες ανάγκες πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο (πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις κ.τ.λ.). Την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με τις απαιτούμενες θεσμικές καλύψεις, με κίνητρα επιβράβευσης, με σωστή οργάνωση και εκπαίδευση.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, μίλησε για ανάγκη διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για τους Δήμους και τους Συνδέσμους Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Εστιαζόμενος στο από πού μπορούν να βρεθούν πρόσθετοι φόροι, ως λύση πρότεινε το Πράσινο Ταμείο, αλλά και το ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέσω αυτών, λοιπόν, θα πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες που σχετίζονται με την οργάνωση της πολιτικής προστασίας στους Δήμους της χώρας.
Παράλληλα, σημείωσε τη σημασία ενίσχυσης των δομών Πολιτικής Προστασίας που προβλέπονται στους ΟΕΥ των Δήμων της χώρας, αλλά και την ανάγκη για καλύτερη και ταχύτερη δυνατή καταγραφή των ζημιών, όπως και άμεση δρομολόγηση των έργων και δράσεων αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές.
Καταλήγοντας, ανακοίνωσε πως η ΚΕΔΕ δρομολόγησε, με την επιστημονική συνδρομή του ΙΤΑ, τη σε βάθος προσέγγιση και ανάλυση όλων αυτών των θεμάτων μέσα από μία επιστημονική ομάδα, η οποία επεξεργάζεται όλα τα καίρια ζητήματα πολιτικής προστασίας, παραδίδοντας προτάσεις πολιτικής με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση.
Σε αυτή την κατεύθυνση ζήτησε την ενεργό συμμετοχή όλων των συναρμόδιων επιστημονικών και θεσμικών φορέων της χώρας.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης απένειμε τιμητικό βραβείο στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Σώματος Ερυθρού Σταυρού για την προσφορά και το έργο του, ενώ ακολούθησε επίσκεψη σε πληγείσες περιοχές του Δήμου Μεσσήνης.
Στη συνεδρίαση, εκτός από τον κ. Πατούλη, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Τσώνης.
Εκτός από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, δήμαρχο Διρφύων – Μεσσαπίων Γ. Ψαθά και τον αντιπρόεδρο, δημοτικό σύμβουλο Γρεβενών Δ. Κουπτσίδη, στις εργασίες έλαβε μέρος και ο γνωστός καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης
Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν στις καταστροφές.
Όπως είπε, οι καταστροφές είναι κάτι που απασχολεί όλες τις χώρες και πρέπει να μάθουμε να τις αντιμετωπίζουμε. Μάλιστα, ανέφερε ότι σχολείο για αυτόν και τους συνεργάτες τους ήταν ο σεισμός της Καλαμάτας το 1986.
Έπειτα περιέγραψε με τη βοήθεια φωτογραφιών και γραφημάτων τι συνέβη σε Μεσσηνία και Λακωνία μέσα σε δύο ημέρες και, όπως τόνισε, τέτοια φαινόμενα δεν είναι πρωτόγνωρα γι’ αυτές τις περιοχές. Ενδεικτικά ανέφερε την πλημμύρα της Καλαμάτας το 1924, αλλά και αργότερα του Παμίσου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση