Ύστερα από 66 συνεχόμενα χρόνια το Ιερατικό Σχολείο Καλαμάτας παύει να λειτουργεί. Να σημειωθεί πως δημιουργός του ήταν ο τότε μητροπολίτης Χρυσόστομος Δασκαλάκης και στην αρχή λειτούργησε ως ανώτερο εκκλησιαστικό φροντιστήριο.
Από το εν λόγω σχολείο αποφοίτησαν στο παρελθόν πάρα πολλοί ιερείς και, σύμφωνα με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, ξεπερνούν τα 2.000 άτομα.
Κατόπιν με νόμο του 1977 και μητροπολίτη Μεσσηνίας τον Χρυσόστομο Θέμελη υποβαθμίστηκε σε μέσο εκκλησιαστικό φροντιστήριο, αλλά συνέχισε να βγάζει κληρικούς.
Το 2006 τα μέσα εκκλησιαστικά φροντιστήρια καταργήθηκαν και μετονομάστηκαν σε Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Αρχικά είχε δύο κύκλους σπουδών: ο πρώτος έδινε απολυτήριο Γυμνασίου ισάξιο με τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, ενώ ο δεύτερος περιλάμβανε περαιτέρω επιμόρφωση.
Έπειτα η δομή άλλαξε ξανά και φτάσαμε στην τελευταία μορφή. Αποτελούνταν δε από δύο τάξεις, με αποκλειστικά ιερατική κατάρτιση.
Όσο για το πτυχίο που λάμβαναν οι μαθητές, δεν ήταν ισόβαθμο με άλλο και ίσως αυτή να ήταν η αιτία αναστολής της λειτουργίας του, όπως μας είπε ο διευθυντής του Κυριάκος Κισκηρέας, ενώ, όπως σημείωσε ακόμη, υπήρχαν κάποια νομικά ζητήματα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σχολείο ήταν παράνομο, αφού λειτουργούσε με νόμο του 2006.
Τα αίτια, λοιπόν, σύμφωνα με το διευθυντή, είναι πολλαπλά, αφού υπάρχει το νομικό αλλά και οικονομικά θέματα. Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας ίσως επηρέασαν και οι πρόσφατες πλημμύρες, καθώς υπήρξαν ζημιές στο κτήριο, αν και η Μητρόπολη μερίμνησε για την αποκατάστασή τους.
Ωστόσο, το κλείσιμο αυτών των σχολείων δεν αφορά μόνο εκείνο της Καλαμάτας, αλλά και της Κατερίνης, ενώ αυτό της Καρδίτσας διατηρείται, ώστε να ολοκληρώσουν όσοι φοιτούν τις σπουδές τους. Ουσιαστικά θα είναι το μοναδικό σε όλη τη χώρα.
Όσο για τους 10 μαθητές που ήδη παρακολουθούσαν τα μαθήματα στο σχολείο της Καλαμάτας, ήταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μέχρι και από τη Σάμο, ενώ για φέτος είχαν γίνει 18 αιτήσεις εγγραφής, από πολλά μέρη της Ελλάδας, με τον πιο μακρινό τις Σέρρες.
Οι μαθητές, λοιπόν, που φοιτούσαν στο δεύτερο έτος, με βάση την οδηγία του υπουργείου, πήραν μετεγγραφή για το σχολείο της Καρδίτσας, ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ σχετικά με τους νέους, είναι αδύνατο να γίνουν δεκτοί όλοι, αφού το σχολείο της Καρδίτσας δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.
Όπως μας είπε ο κύριος Κισκηρέας, πάντως, η Εκκλησία προτίθεται εδώ και καιρό να φτιάξει μια νέα δομή μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ώστε να καλύπτεται το κενό που υπάρχει πλέον.
Τέλος, σε ερώτησή μας για το μέλλον του σχολείου της Καλαμάτας και αν πιστεύει ότι μπορεί να ξανανοίξει, ο διευθυντής απάντησε ότι πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, αν και εκτιμά πως «ό,τι κλείνει στις ημέρες μας είναι δύσκολο έως αδύνατο να ανοίξει ξανά».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση