Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλολογίας και ΙΑΔΠΑ: Μετά τα Αρχαία, η «Ιστορία» επαναλαμβάνεται

Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλολογίας και ΙΑΔΠΑ: Μετά τα Αρχαία, η «Ιστορία» επαναλαμβάνεται

Να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, περί μείωσης των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, όπως και της Ιστορίας, καλούν το υπουργείο Παιδείας οι Σύλλογοι Φοιτητών των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Όπως εξηγούν: «Με τις νέες αποφάσεις του υπουργείου, το σχολείο παρέχει στους μαθητές ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στη συνέχεια και διαχρονία του. Αποσιωπάται έτσι η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β, ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου.
Η κατάργηση, μάλιστα, της εξέτασης των συνοπτικά διδασκόμενων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ’ ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της Ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και τη μόρφωση των νέων ανθρώπων.
Το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας επιδίδεται μεθοδικά και συστηματικά στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν του φάνηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο, ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στη Γ΄ τάξη του Λυκείου, ούτε η κατάργηση της εξέτασης των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.
Με νέα, ολέθρια απόφασή του συνεχίζει την εκθεμελίωση των βασικών πυλώνων του πολιτισμού μας στην ελληνική εκπαίδευση. Οι Σύλλογοι Φοιτητών των Τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καλούν το υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει τις ολέθριες αυτές αποφάσεις του και να δείξει γνήσια και ουσιαστική φροντίδα για την ολόπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας».