Να μη διακοπεί η λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας ζητούν από τον υπουργό Παιδείας

Να μη διακοπεί η λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας ζητούν από τον υπουργό Παιδείας

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, κατέθεσαν πρόσφατα οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομμπόλη- Αμανατίδη και Πέτρος Κωνσταντινέας, με θέμα την «Επανέναρξη λειτουργίας του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα».
Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, «η ίδρυση του ΤΕΙ Καλαμάτας το 1989 αποτέλεσε σημαντική τομή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της ευρύτερης περιφέρειας. Το ΤΕΙ αναδείχθηκε στην πλέον δυναμική εκπαιδευτική μονάδα στην Πελοπόννησο, με εξειδικευμένο προσωπικό, συγκροτημένες εκπαιδευτικές θεματικές και κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, πολύ νωρίτερα από την ίδρυση του ομώνυμου πανεπιστημίου».
Ειδικότερα, για το Τμήμα Λογοθεραπείας τονίζουν: «Το εν λόγω τμήμα λειτουργεί στα νέα κτήρια του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου (δύο αμφιθέατρα, δύο εργαστηριακές αίθουσες και την αίθουσα Κλινικής και Λόγου), καθώς επίσης είναι άρτια εξοπλισμένο με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών (ακοολογικός θάλαμος, διαγνωστικός ακοομετρητής, τυμπανομετρητής, ρινομανόμετρο, εξειδικευμένο σύστημα ήχου, σύστημα ανάλυσης φωνητικών παραμέτρων). Η σύνδεση του Τμήματος με την κοινωνία αποτελεί πρότυπο για τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας.
Συγκεκριμένα, σε κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο και σε εβδομαδιαία βάση, πάνω από 50 παιδιά της Μεσσηνίας παρακολουθούν δωρεάν συνεδρίες, με σκοπό την αποκατάσταση προβλημάτων ομιλίας και λόγου.
Το Τμήμα συνεργάζεται και με άλλες δομές της πόλης της Καλαμάτας, όπως είναι τέσσερις (4) βρεφονηπιακοί σταθμοί, δύο (2) Νηπιαγωγεία, δύο (2) Δημοτικά Σχολεία, το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας (Παθολογική, Νευρολογική και ΩΡΛ Κλινική), το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Μεσσηνίας, το Γηροκομείο, καθώς και με Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Στις παραπάνω δομές γίνεται διάγνωση και θεραπεία σε προβλήματα λόγου και ομιλίας, σε παιδιά και ενήλικες. Η εξωστρέφεια του συγκεκριμένου Τμήματος επιβεβαιώνεται με τις σημαντικές διοργανώσεις πανελλήνιων συνεδρίων και ημερίδων, καθώς και με τις δωρεάν συνεδρίες σε παιδιά στους χώρους της Κλινικής.
Σήμερα, έπειτα από την εφαρμογή του “Σχεδίου Αθηνά” και τον οικονομικό στραγγαλισμό των πέντε πρώτων ετών της κρίσης, μία ενιαία και δυναμική εκπαιδευτική οντότητα με άμεση διασύνδεση με την τοπική οικονομία και περαιτέρω προοπτική, εγκαταλείπεται στην τύχη της.
Το ΦΕΚ του “Σχεδίου Αθηνά” οδηγεί σε κλείσιμο το νεοϊδρυθέν Τμήμα Λογοθεραπείας εξαιτίας τοπικών πελατειακών σχεδιασμών, που απέχουν από την ευρύτερη προσπάθεια δημιουργικής ανασυγκρότησης, με άμεσο κίνδυνο την απώλεια δημόσιων χρημάτων που επενδύθηκαν».
Οι δύο βουλευτές με την ερώτησή τους ζητούν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάσχεση της διακοπής λειτουργίας του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΑΤΕΙ Πελοποννήσου.