Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά από το δάκο ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας

Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τη ζημιά από το δάκο ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας

Αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει τις ζημιές που προκαλεί ο δάκος, ζητούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας. Όπως δηλώνει ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο στην περιοχή της Πύλου αλλά και σε ολόκληρη την Μεσσηνία. Έχει μειωθεί η παραγωγή ελαιολάδου κάτω από το 50%. Ζητάμε να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνονται οι ζημιές από το δάκο».
Και προσθέτει: «Τα χρήματα για τη δακοκτονία δεν αρκούν. Στην περιοχή της Μεσσηνίας θα έπρεπε να γίνουν συνολικά 5 ψεκασμοί για να έχουμε αποτέλεσμα στην καταπολέμηση του δάκου. Αντί για αυτό έγιναν μόλις 2 ψεκασμοί. Επίσης, καθυστέρησαν στην έναρξη της εφαρμογής και τον πρώτο ψεκασμό τον έκαναν τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστεί η πρώτη γενιά. Και η ζημιά έχει γίνει σε όλη τη Μεσσηνία, από τη Μάνη μέχρι την Τριφυλία.
Ζητάμε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες από το δάκο παραγωγούς. Οι ζημιές πρέπει να αποζημιώνονται άμεσα. Έχουμε και ζημιές από το χαλάζι και περιμένουμε πάνω από ένα χρόνο να αποζημιωθούμε.
Έχουμε έρθει σε επικοινωνία και με άλλους αγροτικούς συλλόγους της χώρας και ζητάμε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα στη διαδικασία της δακοκτονίας. Για τον επόμενο χρόνο ζητάμε να αυξηθούν τα κονδύλια για τους παγιοθέτες και να αυξηθούν οι παγίδες. Επίσης να αυξηθούν τα κονδύλια, ώστε να γίνει ο σωστός αριθμός ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου. Με 2 ψεκασμούς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, εμείς θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τη διαδικασία με τις παρακρατήσεις».
Η επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού αναφέρει: «Σε επιστολή μας προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την 25η Αυγούστου 2016 σημειώναμε τον εμφανή κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγή κάτω από το 50% και να αλλοιωθεί η ποιότητα του ελαιολάδου και απαιτούσαμε να δοθούν άμεσα χρήματα, ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών.
Επίσης, διευκρινίζαμε πως σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δε συνεχιστεί και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας, δε θα επιτρέψουμε να γίνει παρακράτηση για το δάκο σε κανέναν αγρότη, αλλά θα διεκδικήσουμε αποζημίωση για την κατεστραμμένη παραγωγή. Οι φόβοι που εκ των προτέρων είχαμε εκφράσει επαληθεύτηκαν και τώρα που η ελαιοσυγκομιδή αρχίζει, βρισκόμαστε απέναντι σε μία ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής μας λόγω της εγκατάλειψης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας της οργανωμένης δακοκτονίας.
Η ζημιά σε χιλιάδες δέντρα έχει ήδη ξεπεράσει το 50% Σε επιστολή μας που στείλαμε σήμερα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέσαμε ως μείζον αίτημά μας την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα αίτια που πλήττουν τις καλλιέργειες στην παραγωγή και στο κεφάλαιο και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες. Τους καλέσαμε να καταγράψουν άμεσα την καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή και να μας αποζημιώσουν έγκαιρα και όχι με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου όπως ισχύει σήμερα.
Ζητήσαμε από την επόμενη σεζόν να εξεταστεί ένα διαφορετικό πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας, ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά το ίδιο πρόβλημα. Και βέβαια, να σταματήσει κάθε σκέψη και σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ και για επιπλέον χρέωση, ώστε να καλύπτεται η παραγωγή από αίτια όπως ακαρπία κ.λπ.
Συνάδελφοι αγρότες, μαζικά και οργανωμένα, να μην αποδεχτούμε την παρακράτηση που γίνεται υπέρ δακοκτονίας μέσω της έκθλιψης του ελαιοκάρπου στα ελαιουργεία. Μην πληρώνουμε ένα κράτος το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, μία κυβέρνηση η οποία συνεχίζει της αντιαγροτικές και αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων και χωρίς κανέναν δισταγμό ψηφίζει νέα φορομπηχτικά και αντιλαϊκά μέτρα, δημιουργώντας έτσι όλες τις συνθήκες που θα οδηγήσουν τις οικογένειες μας στην εξαθλίωση. Αν δεν αντισταθούμε τώρα, αύριο θα ξεκληριστούμε. Με αποφασιστικότητα και μαζικότητα στους αγροτικούς συλλόγους και οργάνωσή νέων συλλόγων σε κάθε κεφαλοχώρι, σε κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τους νέους που δέχονται την ίδια επίθεση από την κυβέρνηση θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε ριζικές λύσεις στα προβλήματά μας».