Με αφορμή μια γενικότερη κριτική που ακούγεται, ιδιαίτερα από τη μείζονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μετά τα αποτελέσματα για την ελληνική ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, γύρω από την πολιτική της Δημοτικής Αρχής στο χώρο του πολιτισμού, ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, προσπάθησε χθες το μεσημέρι να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.
Αφορμή αποτέλεσε κι ένα σχόλιο του Νίκου Χριστόπουλου στην ιστοσελίδα “kalamatajournal”, “για πολιτικές φθίνουσας πορείας την τελευταία 10ετία στο χώρο του πολιτισμού”.
Το επιχείρημα – αφήγημα του κ. Ηλιόπουλου άρχισε με τη δημιουργία του πετυχημένου – κατά τον ίδιο – πειράματος δημιουργίας της “Φάρις” και το ξεκαθάρισμα των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν στο χώρο του πολιτισμού. Ξεκινώντας επιθετικά σημείωσε ότι “πολιτισμός με φέσια δε γίνεται. Κι εμείς καταφέραμε και τα πετάξαμε”.
Ακολουθώντας τον ίδιο ρυθμό, υποστήριξε ότι ανάλογες κριτικές είναι “μηδενιστικές”, αφού τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Τη 10ετία της Δημοτικής Αρχής οι καλλιτεχνικές σχολές συνεχίζουν να χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών, υπήρξε αύξηση του αριθμού των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών), ενώ η Δημοτική Αρχή χρηματοδοτεί αγόγγυστα τον πολιτισμό με 550.000 ευρώ ετησίως.
Μίλησε, βέβαια, για υποβάθμιση του ΔΗΠΕΘΕΚ, τονίζοντας, όμως, ότι αυτή οφείλεται και «στην αναιμική» χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, αν και σχολίασε ότι το παιδικό τμήμα λειτουργεί κανονικά.
Στο σημείο αυτό είπε ότι για φέτος η Παιδική Σκηνή ετοιμάζεται να παρουσιάσει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Κατσουλάκης, τους ρόλους θα ερμηνεύσουν Καλαματιανοί επαγγελματίες ηθοποιοί και η πρεμιέρα, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, θα δοθεί μέσα στις γιορτές. Η δε έγκριση του προϋπολογισμού για τη θεατρική παραγωγή θα συζητηθεί σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις».
Αναφερόμενος στο Καρναβάλι και στις Μαύρες και Κόκκινες Νύχτες, σχολίασε ότι και αυτές είναι απαραίτητες, και το ότι δεν έχουν υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο δε σημαίνει ότι είναι κατώτερου επίπεδου. “Έχουν το δικό τους κοινό και δεν πρέπει να το υποτιμούμε”, τόνισε.
Τέλος, τόνισε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζει με την ίδια φρεσκάδα των προηγούμενων δεκαετιών και στηρίζεται με κάθε τρόπο από το Δήμο.
Για το… θόρυβο γύρω από την πολιτιστική πρωτεύουσα, υπενθύμισε ότι η Καλαμάτα δεν έχασε, αλλά κέρδισε ποικιλοτρόπως. Τόσο σε προβολή και εξωστρέφεια όσο και σε πολύτιμη εμπειρία.
ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΦΕΤΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Η Καλαμάτα στηρίζει τις σχολές της “Φάρις”
Στο περιθώριο της επικαιρότητας για τα πολιτιστικά θέματα, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε και στον αριθμό των εγγραφών στις καλλιτεχνικές σχολές του Δήμου Καλαμάτας, τον οποίο έκρινε ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Μάλιστα, παρά την οικονομική κρίση, είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.
“Κι αυτό είναι ένα απόσταγμα της ποιότητας που παρέχουν οι σχολές όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας τους, με το υψηλό επίπεδο σπουδών τους, γεγονός που τυγχάνει και της αποδοχής των δημοτών”, είπε.
Ο διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου, Παναγιώτης Λαμπρινίδης, μίλησε με τη σειρά του για το δυναμισμό που έχει η φετινή χρονιά και στον τομέα που ηγείται, ενώ ανέφερε ότι για πρώτη φορά, φέτος, από την 1η Δεκεμβρίου θα λειτουργήσει και χαρακτική, που ήδη έτυχε θερμής υποδοχής, αφού το πρώτο τμήμα είναι ήδη κλεισμένο.
Με τη σειρά του μίλησε και για τον προγραμματισμό που υπάρχει, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνεργασία Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την οποία η Δημοτική Πινακοθήκη θα έχει την τύχη να φιλοξενήσει αξιόλογες εκθέσεις. Βέβαια, στο σημείο αυτό δεν έλειψε και η κριτική του προς τη Δημοτική Αρχή, αφού παρατήρησε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη υποχρηματοδοτείται.
Τέλος, έκανε λόγο για το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Ανώτατη Σχολή Τεχνών για συνεργασία με τις καλλιτεχνικές σχολές της «Φάρις».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη