Σε σήριαλ εξελίσσεται η κυβερνητική κοροϊδία προς τους πλημμυροπαθείς της Μεσσηνίας. Μετά τα όσα έχουν διαδραματισθεί με τις αποζημιώσεις και τα έκτακτα βοηθήματα, η συνέχεια δίνεται τώρα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη (μη) χορήγηση ζωοτροφών σε πληγέντες κτηνοτρόφους του νομού.
Το ίδιο το υπουργείο -και σύμφωνα με πληροφορίες μας, το γραφείο του υπουργού – επέλεξε μόνο κάποιους (μετρημένους στα δάχτυλα) κτηνοτρόφους της περιοχής μας, από τους 153 που περιλαμβάνονταν στη λίστα των πληγέντων, και πίστωσε τους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς με χρήματα για ζωοτροφές! Μάλιστα, μέχρι στιγμής υπάρχει πλήρης άρνηση από πλευράς υπουργείου να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του νομού για το πόσοι και ποιοι έλαβαν βοήθημα για αγορά ζωοτροφών.
Χθες συμπληρώθηκαν δύο μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και πληγέντες κτηνοτρόφοι, με πάνω από 10.000 ζώα, δίνουν χωρίς καμία βοήθεια καθημερινό αγώνα για να συντηρήσουν και να καταστήσουν ξανά λειτουργικές τις κτηνοτροφικές τους μονάδες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή του Αγίου Φλώρου, με μεγάλες καταστροφές για τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Εκεί, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Θεόδωρος Κουρνέτας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, δεν έχει δοθεί ούτε ένα κιλό ζωοτροφής.
Κανείς στον Άγιο Φλώρο
Ο κ. Κουρνέτας σημείωσε ότι αρχικά υπήρχε πρόβλημα με τη χορήγηση ζωοτροφών, διότι νομικά δεν προβλεπόταν. Ωστόσο, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Αποστόλου έγινε αλλαγή του νόμου και ενέταξε τους πλημμυροπαθείς στην ίδια κατηγορία με τους πυροπαθείς. «Κάποια στιγμή ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί και περιμέναμε απάντηση. Αντ’ αυτού είδαμε στις 17 Οκτωβρίου ανακοίνωση από το υπουργείο, όπου με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, διανέμονται ενισχύσεις σε συνολικά 111 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στους Νομούς Χίου, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας Μεσσηνίας και στο νησί της Θάσου, που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες και φωτιές). Μάθαμε στη συνέχεια ότι μπήκαν λεφτά σε λογαριασμούς, σε ορισμένους κτηνοτρόφους που είχαν 2-3 ζωντανά. Δηλαδή, ένας που είχε μεγάλη μονάδα δεν πήρε βοήθημα. Έχουμε κτηνοτρόφους στον Άγιο Φλώρο που έχουν πάρα πολλά ζώα, ο κάμπος ήταν όλος πλημμυρισμένος και δεν είχαν πού να τα βοσκήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει τίποτα. Προτίμησαν από το υπουργείο να μη δώσουν στους μεγάλους και να δώσουν σε 15-20 που είχαν λίγα ζώα, για να πουν ότι έδωσαν», τόνισε ο κ. Κουρνέτας.
Πρόσθεσε, δε, ότι κανείς δε γνωρίζει ποιοι ακριβώς έχουν πάρει ενισχύσεις, καθώς δεν τους δίνονται τα ονόματα, ενώ από το υπουργείο ενημερώθηκε ότι δε θα δοθούν άλλα χρήματα για ζωοτροφές.
Επίσης, είναι εξωφρενικό το περιστατικό που περιέγραψε ο κ. Κουρνέτας: κτηνοτρόφος από το Μελιγαλά, ο οποίος ήταν από τους τυχερούς, αλλά καθυστέρησε να πάει στην τράπεζα να πάρει την ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, όταν τελικά πήγε είδε ότι τα χρήματα δεν υπήρχαν. Από το υπουργείο, λοιπόν, τον ενημέρωσαν πως, αφού δεν τα πήρε άμεσα, σημαίνει πως δεν τα χρειαζόταν και έτσι τα πήραν πίσω!
Η δε λίστα που στάλθηκε από τη Μεσσηνία στο υπουργείο περιλαμβάνει 153 πληγέντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν συνολικά 12.917 ζώα και από αυτά πνίγηκαν 1.313. Για τα υπόλοιπα είχε κατατεθεί αίτημα χορήγησης ζωοτροφών.
Υπουργείο είναι, ό,τι θέλει κάνει
Ρωτώντας και στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, ο διευθυντής της Γιάννης Κυριακόπουλος επιβεβαίωσε ότι πράγματι στάλθηκε στο υπουργείο λίστα με τα ονόματα των κτηνοτρόφων που έχασαν ζώα και όσων χρειάζονταν άμεσα ζωοτροφές.
Τα στοιχεία αυτά είχαν ζητηθεί από το ίδιο το υπουργείο και ειδικότερα ήταν τα ονοματεπώνυμα των κτηνοτρόφων, ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός του μητρώου κτηνοτρόφων, η διεύθυνσή τους και τα ζώα που πνίγηκαν ή έχουν ανάγκη για ζωοτροφές.
«Μετά την ανακοίνωση για τους 111 πληγέντες και παρά τις προσπάθειές μας προς το υπουργείο, δεν κατέστη δυνατό να μάθουμε πόσοι και ποιοι κτηνοτρόφοι της Μεσσηνίας ενισχύθηκαν. Από το γραφείο του υπουργείου μάς ενημέρωσαν ότι από τη λίστα που τους στείλαμε, έκαναν κάποιες άλλες διασταυρώσεις, χωρίς να μας εξηγήσουν ποιες ήταν αυτές και σε κάποιους μέσω τραπεζικών λογαριασμών έβαλαν κάποια χρήματα. Επιμένοντας να μάθουμε σε πόσους και ποιους, μας ενημέρωσαν ότι αυτό θα γίνει σε δεύτερο στάδιο και αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες», κατέληξε ο κ. Κυριακόπουλος.
Οι κτηνοτρόφοι που έχουν πληγεί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επαναφέρουν τις μονάδες τους σε φυσιολογικούς ρυθμούς και θα πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα ενίσχυσής τους με ζωοτροφές, ακόμα και από την Περιφέρεια.
Της Βίκυς Βετουλάκη