Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας πηγαίνει για… λίφτινγκ

Η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας πηγαίνει για… λίφτινγκ

Τέλος Μαΐου του 2016 συζητούσαμε με τον πρόεδρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, Γιάννη Αδαμόπουλο, για τα σχέδια ανάπτυξης του χώρου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Το προηγούμενο διάστημα περάσαμε, τελικά, από τα λόγια στα έργα.
Ειδικότερα, πρόσφατα διεξήχθη διαγωνισμός με θέμα «Εσωτερικές διαρρυθμίσεις στο κτήριο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας», προϋπολογισμού μελέτης 17.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους της Εταιρείας. Κριτήριο για την επιλογή του αναδόχου ήταν η χαμηλότερη προσφορά. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν πέντε εταιρείες και ο ανάδοχος πρόσφερε έκπτωση 31%
Η πρόταση της μελέτης έχει ως στόχο τη λειτουργία της Αγοράς ως ισχυρού συνόλου στον αστικό ιστό. Με τις παρεμβάσεις θα υπάρξει αποσυμφόρηση στην αυξημένη και με προβλήματα υπάρχουσα κυκλοφορία στην ανατολική πλευρά (οδός Σπάρτης).
Με συγκεκριμένες ενέργειες ο επισκέπτης θα μπορεί αναπόφευκτα να πραγματοποιεί μια ανάγνωση των χώρων και να αντιλαμβάνεται τις διακριτά διαφορετικές εμπορικές δραστηριότητες των νέων ενοτήτων που θα δημιουργηθούν.
Η διάταξη της κεντρικής διαδρομής επιλέχθηκε και με γνώμονα τη συνεχή παρουσία ανθρώπων, ώστε να αποφεύγεται η «ερήμωση» κάποιων σημείων του κτηρίου. Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με την ένταση του εμπορικού χαρακτήρα, ο χώρος της Δημοτικής Αγοράς θα είναι ανοιχτός και με διαρκή κίνηση προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αντίθετα, όταν τα καταστήματα λιανικής πώλησης δε λειτουργούν, οι στοές θα κλείνουν με ρολά, ώστε να μην αποτελούν ένα είδος σκοτεινού διαδρόμου. Δεδομένη πρέπει να θεωρηθεί και η δημιουργία νέων καταστημάτων κατά μήκος της νέας αυτής διαδρομής. Η εύκολη πρόσβαση πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό του δομημένου περιβάλλοντος και να εξασφαλίζεται η ίδια εξυπηρέτηση για όλους, χωρίς διαφοροποιήσεις.
Στο κτήριο της αγοράς υπάρχουν ήδη εγκαταστάσεις που προορίζονται για τη χρήση από «εμποδιζόμενα άτομα», ενώ και η υιοθέτηση επιπλέον μέτρων στοχεύει στην ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών.
Οι χώροι υγιεινής με τον απαραίτητο σχεδιασμό βρίσκονται στον τομέα που αποτελεί το κέντρο της Δημοτικής Αγοράς. Στον ίδιο τομέα, επί της οδού Σπάρτης, θα εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός θέσεων στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων.
Οι χώροι στάθμευσης θα βρίσκονται πλησίον του αναβατορίου που θα τοποθετηθεί για να εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο της αγοράς, που βρίσκεται σε υψομετρική διαφορά από το πεζοδρόμιο. Το τελικό ζητούμενο είναι το κτήριο της Δημοτικής Αγοράς να εξασφαλίζει την πρόσβαση σε όλους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη