Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά

Ξεφυτρώνουν εθιστικά «φρουτάκια» σε κάθε γειτονιά

Παρά τις ρητές και ορθές διακηρύξεις του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης ότι «δε θα επιτρέψουν να γίνει η χώρα ένα απέραντο καζίνο», ο φόβος να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο είναι πιο κοντά από ποτέ.
Με την προ ημερών ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ των αλλαγών στον κανονισμό για τους ηλεκτρονικούς κουλοχέρηδες (VLT), ανοίγει ο δρόμος ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια των πιο εθιστικών παιγνιομηχανών ως προς τη συγκέντρωσή τους ανά 100 κατοίκους.
Ο νέος κανονισμός της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής (ΕΕΕΠ), όχι μόνο δεν προστατεύει την κοινωνία όσον αφορά στην εξάρτηση από τον τζόγο, αλλά είναι μάλιστα ακόμα πιο «ελαστικός» από προηγούμενες αποφάσεις.
Συγκεκριμένα και σε αντίθεση με όσα έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει γραπτώς προς το υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν και η Επιτροπή Ανταγωνισμού (αλλά και όσα το ίδιο το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει γραπτώς την ίδια Επιτροπή), καταργήθηκε η υποχρέωση αναγραφής του ΑΦΜ στην κάρτα του παίκτη. Με απλά λόγια, πλέον αφήνεται ανεξέλεγκτος ένας από τους κατεξοχήν ύποπτους χώρους για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος όπως είναι ο τζόγος.
Εκτός του ΑΦΜ στην κάρτα παίκτη, μεταξύ άλλων, καταργείται:
Το όριο των χρημάτων που μπορεί να παίξει και να χάσει κάθε παίκτης. Το πόσο θα παίξει ο παίκτης θα το καθορίζει, λοιπόν, ο ίδιος από μόνος του. Αντίθετα, στον προηγούμενο κανονισμό υπήρχε όριο 80 ευρώ ημερησίως, όπως υπάρχει και σε όλες τις ευνομούμενες ευρωπαϊκές χώρες όταν υπάρχει ανάλογο καθεστώς μονοπωλίου.
Το όριο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών που θα έχουν VLT. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα λειτουργούν και μεταμεσονύκτια ως τις 4 το πρωί.
Να σημειωθεί ότι επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έδειξαν ότι οι παίκτες τζογάρουν σε αυτά τα μηχανήματα περισσότερα ποσά αργά τη νύχτα. Στον δε καινούργιο κανονισμό υπάρχει η πρόβλεψη για 15 συνολικά μέρες το χρόνο που θα μπορούν αυτά τα καταστήματα να είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο.
-Αλλάζουν σημαντικά τα όρια απόστασης ανάμεσα στα καταστήματα με ηλεκτρονικά φρουτάκια VLT που υπάρχουν στην ίδια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τα «καζίνα της γειτονιάς» μπορούν να ξεφυτρώνουν το ένα κοντά στο άλλο. Προηγουμένως, υπήρχε όριο τουλάχιστον 200 μέτρων μεταξύ τους.
-Στους προηγούμενους κανονισμούς υπήρχε η δυνατότητα του λεγόμενου «αυτοπεριορισμού», η οποία ουσιαστικά καταργείται. Συγκεκριμένα, μπορούσε ένας παίκτης, αφού είχε χάσει ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, να ζητήσει να του απαγορευτεί η πρόσβαση σε οποιοδήποτε μηχάνημα για τουλάχιστον 6 μήνες.
Αυτό πλέον αλλάζει και ο παίκτης, ακόμα και αν έχει χάσει χιλιάδες ευρώ σε ένα βράδυ και αρχικά ζητήσει να του επιβληθεί ο αυτοπεριορισμός, πλέον θα έχει τη δυνατότητα όποτε θέλει να τον αναιρέσει. Εκτός των άλλων, διευκολύνεται και η διάθεση αλκοόλ σε αυτούς τους χώρους – κάτι που ούτε ο ανάδοχος του έργου έχει ζητήσει.
 
Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη
Κι ενώ σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν απαγορευτεί, πρόσφατα η Νορβηγία περιόρισε τον αριθμό τους από 15.000 σε 3.000. Επιπλέον, πριν από λίγες εβδομάδες στην Ιταλία, που αποτελούσε το ευρωπαϊκό παράδειγμα το οποίο θα ακολουθούσε η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε σε συνέντευξή του (στο περιοδικό Vita Non Profit) πως είναι αποφασισμένος «να ξεφορτωθεί χιλιάδες παιγνιομηχανήματα τα οποία βρίσκονται σε καταστήματα, ξενοδοχεία, μπαρ».
Στην Ιταλία μια κυβερνητική έκθεση τον Οκτώβριο του 2015 έδειξε πως 1,3 εκατ. Ιταλών είναι εθισμένοι στον τζόγο, αλλά μόλις 12.000 άτομα δέχονται θεραπεία. Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία με 60 εκατ. πληθυσμό έχει 50.000 μηχανήματα, την ώρα που στην Ελλάδα της κρίσης των 11 εκατ. κατοίκων σχεδιάζεται να τοποθετηθούν 35.000 VLT.
 
Τι σημαίνουν τα VLT
Video Lottery Terminals (VLT) είναι τα γνωστά μας «φρουτάκια» ή «κουλοχέρηδες». Αυτό το αθώο ηλεκτρονικό παιχνίδι που στην πιάτσα του τζόγου είναι γνωστό ως το crack cocain, αφού οι έρευνες σε όλες τις χώρες τα αξιολογούν ως τα πιο εθιστικά τυχερά παιχνίδια.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, πάνω από τους μισούς που θα παίξουν VLT θα εθιστούν τελικά στο παιχνίδι, ενώ ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων της Μεγάλης Βρετανίας συμπληρώνουν ότι «ενώ στις περιπτώσεις στοιχηματικού τζόγου σε αθλήματα, άλογα ή άλλα παιχνίδια ικανοτήτων (όπως το πόκερ) μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να αναπτυχθεί παθολογική εξάρτηση, στην περίπτωση των VLTs το τραγικό αυτό ταξίδι μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο».
Νομίζω ότι αυτά είναι αρκετά προκειμένου να εδραιώσουμε μια βάση κατανόησης: Ο τζόγος είναι επικίνδυνος, τα VLT είναι τα πλέον εθιστικά τυχερά παιχνίδια εξαιτίας της ευκολίας και της ταχύτητάς τους, το 50% όσων παίζουν τελικά εθίζονται, ένας στους τέσσερις από αυτούς θα καταλήξουν σε κατάθλιψη, ένας στους πέντε θα επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν… Απλά πράγματα.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης