Παράνομη σύνθεση μελών διοίκησης στο Φορέα μετά και τη δεύτερη απόφαση του Δ.Σ. Τριφυλίας…


«Το δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού», αλλά, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, αυτή η φράση του Μένανδρου δεν είναι γνωστή στην Τριφυλία!
Προφανέστατα, ένα «ανθρώπινο λάθος» μπορεί να συμβεί για οποιονδήποτε λόγο και για οποιαδήποτε αιτία, μία φορά. Όμως, όταν επαναλαμβάνεται, τότε χρήζει διερεύνησης για τους λόγους που το προκαλούν! Πολύ, δε, περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει σε συλλογικά θεσμικά Όργανα της αυτοδιοίκησης, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.
Ως γνωστόν, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, έγινε «καρατόμηση» των διοικήσεων του Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας» και της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας – Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.», με τη λήξη της θητείας τους, ύστερα από προσωπική επιλογή και πρόταση του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα.
Εισηγήσεις δε για τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσαν στον ορισμό μελών σε Φορέα και Κοινωφελή Επιχείρηση, δεν υπήρχαν στο φάκελο των θεμάτων της συνεδρίασης και τις έκανε από μικροφώνου ο δήμαρχος, χωρίς να γνωρίζουν τις προθέσεις, τις εισηγήσεις και προτάσεις του οι δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ούτε καν οι απερχόμενοι ή οι προτεινόμενοι νέοι πρόεδροι.
Οι «καρατομήσεις» προκάλεσαν και προκαλούν αντιδράσεις και εξελίξεις, ενώ οι διαστάσεις της υπόθεσης έχουν φτάσει μέχρι τα γραφεία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όπως και του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη!
Σε αποκαλυπτικό και πλήρες ρεπορτάζ στο φύλλο του «Θ» την προηγούμενη Κυριακή, αναφέραμε πως «πριν καν ληφθούν, καθαρογραφούν και αναρτηθούν (σ.σ. αναρτήθηκαν κιόλας το επόμενο πρωί) οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, το βράδυ της Δευτέρας, για νέες διοικήσεις στο Νομικό Πρόσωπο και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, όπως ελήφθησαν στο Σώμα και μάλιστα ομόφωνα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα, ήταν και είναι: η μία άκυρη και η άλλη στα όρια της παρανομίας!», κι αυτό επειδή δεν ήταν σύννομες οι συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Φορέα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αφού ορίστηκαν επτά (7) δημοτικοί σύμβουλοι. Κάτι τέτοιο δεν είναι σύμφωνο με τις αντίστοιχες αποφάσεις συστάσεώς τους, στις οποίες ρητά ορίζεται ότι θα συμμετέχουν έξι (6) δημοτικοί σύμβουλοι! Το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο μία κιόλας ημέρα μετά! Τη Δευτέρα εκδόθηκε σχετικά πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για την Τρίτη το απόγευμα. Αυτή διεξήχθη σε «βαρύ» κλίμα και με έκδηλη την αμηχανία στο Σώμα, ωστόσο κατά τη διάρκειά της σημειώθηκαν εντάσεις, αντεγκλήσεις και δυνατές κόντρες μεταξύ δημάρχου, προέδρου Δ.Σ. και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας.
Ο πρόεδρος του Σώματος, Γιάννης Καλκαβούρας, ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν προσέξαμε όσο, όπως, θα έπρεπε και σημειώθηκαν δύο λάθη, ένα που ήταν επιπλέον δημοτικός σύμβουλος κι ένα δεύτερο – γι’ αυτό προτείνουμε την τροποποίηση – που αφορά στο ότι το συμβούλιο δεν είχε ορίσει και τον αναπληρωματικό δύο ατόμων, ενός του Νομικού Προσώπου και της Κοινωφελούς…». Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, επισήμανε πως «το βέβαιον είναι ότι είναι ένα ανθρώπινο λάθος. Είναι λογικό. Κάποια στιγμή και ανθρώπινα λάθη γίνονται. Δεν είναι λάθη εκ δόλου, δεν είναι λάθη εκ συνείδησης. Πολύ απλά έγινε ένα ανθρώπινο λάθος, οφείλουμε και πρέπει να το διορθώσουμε…».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, έστρεψε τα πυρά του στον πρόεδρο και το δήμαρχο για μη εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και σημείωσε πως στα μισά και πλέον θέματα κάθε συνεδρίασης δεν υπάρχει εισήγηση και εισηγητής είναι ο δήμαρχος.
Τελικά, το Σώμα, κατά πλειοψηφία και με θετικές ψήφους μόνο από τη συμπολίτευση, ενέκρινε τις εισηγήσεις του δημάρχου για τις τροποποιήσεις των αποφάσεων ορισμού μελών στο Φορέα και την Κοινωφελή Επιχείρηση, αντικαθιστώντας δημοτικούς συμβούλους με πολίτες, ώστε στις 11μελείς διοικήσεις να είναι, όπως ορίζεται στις αποφάσεις συστάσεώς τους, 6 δημοτικοί σύμβουλοι και 5 πολίτες.
Με το άρθρο 6, παρ. 1, του Ν. 2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α’/2000) «Ρυθμίσεις θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», διασφαλίσθηκε η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. καθώς και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού. Καθιερώθηκε η υποχρεωτική, κατ’ ελάχιστο στο 1/3, συμμετοχή κάθε φύλου στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 6 «Ρυθμίσεις θεμάτων Γενικής Γραμματείας Ισότητας», παράγραφος 1β του Ν.2839/2000 (ΦΕΚ Α 196/12-9-2000), ορίζεται: «Στις περιπτώσεις διορισμού ή υποδείξεως από το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., μελών διοικητικών συμβουλίων ή άλλων συλλογικών οργάνων διοίκησης Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ., ο αριθμός των διοριζόμενων ή υποδεικνυόμενων προσώπων κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των διοριζομένων ή υποδεικνυομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εφόσον τα μέλη που διορίζονται ή υποδεικνύονται είναι πάνω από ένα (1). Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω». Σύμφωνα, δε, με την οικεία νομολογία, η ελάχιστη συμμετοχή του κάθε φύλου εφαρμόζεται χωριστά για τα τακτικά και χωριστά για τα αναπληρωματικά μέλη [απόφαση 151/2008 ΝΣΚ (OΛOΜ)].
Η σύνθεση θα πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των ανωτέρω διατάξεων, προκειμένου να μην αμφισβητείται η νομιμότητα των συλλογικών οργάνων της Διοίκησης και προκύψει θέμα ακυρότητας των αποφάσεών τους, καθόσον αυτές υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο των αρμόδιων δικαστηρίων και όχι μόνο.
Αυτό, δηλαδή, πολύ απλά, σημαίνει ότι στα 11μελή διοικητικά συμβούλια του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης – Αθλητισμού Δήμου Τριφυλίας» και της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας, Πολιτισμού, Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας –  Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ.», τουλάχιστον το 1/3, δηλαδή 4 μέλη, πρέπει να είναι από κάθε φύλο, χωριστά, για τακτικά και αναπληρωματικά!
Στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης ήταν και με την πρώτη απόφαση και με την τροποποίηση τουλάχιστον 4 μέλη από κάθε φύλο.
Στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα, ωστόσο, μετά και την πρώτη απόφαση και την τροποποίηση, ήταν και είναι τακτικά μέλη 10 άνδρες και μόνο 1 γυναίκα. Δε συμμετέχει, δηλαδή, κατ’ ελάχιστο στο 1/3 των τακτικών μελών του Δ.Σ. του Φορέα κάθε φύλο. Άρα, δεν είναι σύννομη η σύνθεση των μελών.
 
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου