Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017
Διπλή συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης
Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο Μεσσήνης η 26η και 27η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην πρώτη, τα μέλη του Σώματος καλούνταν να εγκρίνουν τον απολογισμό-ισολογισμό του Δήμου για το οικονομικό έτος 2014, όπως αυτός παρουσιάστηκε στην αίθουσα από ορκωτή λογίστρια που πραγματοποίησε τον έλεγχο.
Ο απολογισμός εγκρίθηκε από το Σώμα και αμέσως μετά άρχισε η 27η συνεδρίαση.
Καλαμάτα- Ριζόμυλος
Όπως είναι συνηθισμένο, ξεκίνησε με ένταση και διαξιφισμούς στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, που και αυτή τη φορά είχαν να κάνουν με ζητήματα που διαχρονικά απασχολούν το Δήμο, ενώ κυριάρχησε η χάραξη του δρόμου Καλαμάτα- Ριζόμυλος.
Το θέμα τέθηκε ξανά λόγω επιστολής που απέστειλε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος ωστόσο απουσίαζε, και μέσω αυτής ζητούσε να οριστεί ημερομηνία που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι στην ίδια επιστολή ανέφερε ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, συμφωνώντας απόλυτα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για βελτίωση του υφιστάμενου άξονα και εγκατάλειψη της ιδέας της παραλιακής χάραξης.
Με αφορμή, λοιπόν, την παραπάνω επιστολή, ο Γιώργος Τσώνης δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει σύσκεψη, όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Συμπληρώνοντας ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος υποστήριξε ότι αυτή πρέπει να γίνει, αφού δοθεί η πρόταση του Μορέα για τη νέα χάραξη.
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι αυτό το ζήτημα απασχολεί το Σώμα επί 10 χρόνια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι αντίθετη στη νέα χάραξη και τη χαρακτηρίζει φαραωνική, όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε και τον περιμετρικό της Καλαμάτας.
Ακόμα, υποστήριξε ότι άμεσα το Σώμα πρέπει να πάρει απόφαση για το τι τελικά θέλει γι’ αυτό το δρόμο, γιατί αν τον αφήσουν στην τύχη, θα αναγκαστούν αργότερα να μοιράσουν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Από την πλευρά του υποστήριξε ότι, αν γίνει η παραλιακή χάραξη, θα αναδειχθεί η περιοχή.
Επίσης, αναρωτήθηκε τι έκανε το Σώμα για αυτό το θέμα επί 10 χρόνια και αν, τελικά, εκεί «έπαιζαν τις κουμπάρες ή βαυκαλίζονταν».
Ο Νίκος Ξαρχάκος επανέλαβε την πρότασή του για υπομονή, αφού σε 10 ημέρες αναμένεται η παράδοση της μελέτης από το Μορέα. Τότε, λοιπόν, όλοι θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα αποφασίσουν τι προτιμά ο Δήμος Μεσσήνης.
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Παπαγεωργίου, ζήτησε να γίνει συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη χάραξη του δρόμου.
Πληροφορίες Γ. Τσώνη
για την πρόταση Μορέα
Ο δήμαρχος Μεσσήνης ενημέρωσε το Σώμα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, η χάραξη που θα προτείνει ο Μορέας είναι 70% νέος δρόμος, που απλά σε κάποια σημεία εφάπτεται με τον υπάρχοντα, πληροφορία που προβλημάτισε τον Δημήτρη Σαπαμπαζιώτη, ο οποίος χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία, η διαπλάτυνση ενός δρόμου να τον μετατρέπει σε δρόμο ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι αν δεν υπάρξουν πιέσεις και εγρήγορση, το έργο θα χαθεί οριστικά.
Και κάπως έτσι έκλεισε για ακόμα μια φορά το σοβαρό αυτό θέμα, με τη Δημοτική Αρχή να μη θέλει να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ποια λύση προτιμά και να μετατοπίζει την απάντηση, όταν ο Μορέας παραδώσει τη δική του πρόταση.
Στα 6.224.182,24 ευρώ
το Τεχνικό Πρόγραμμα
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας ήταν η έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2017.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Ξαρχάκος, το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο, που προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες. Ενημέρωσε δε ότι «δυστυχώς, βάσει των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα», τα νέα έργα στο Δήμο θα είναι ελάχιστα, ενώ προβλέπεται να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα είναι ύψους 6.224.182, 24 ευρώ και διανέμεται ως εξής:
Γενικές Υπηρεσίες 21.000 ευρώ
Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες 31.133,80 ευρώ
Υπηρεσίες Πολιτισμού- Αθλητισμού και Κοινωνικής Πολιτικής 1.621.037,19 ευρώ
Υπηρεσίες καθαριότητας- Ηλεκτροφωτισμού 1.638.070,50 ευρώ
Υπηρεσίες Ύδρευσης- Άρδευσης- Αποχέτευσης 265.196,46 ευρώ
Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων 1.175.212, 67 ευρώ
Υπηρεσία Πρασίνου 87.755,68 ευρώ
Υπηρεσία Νεκροταφείου 29.800 ευρώ
Υπηρεσίες Πολιτισμού και Αθλητισμού (χρηματοδοτούμενες) 249. 914, 83 ευρώ
Υπηρεσίες Ύδρευσης- Άρδευσης- Αποχέτευσης (χρηματοδοτούμενες) 36.563,76 ευρώ
Υπηρεσία Τεχνικών Έργων Πρασίνου και Πολεοδομίας (χρηματοδοτούμενες) 1.068.497,95 ευρώ.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση