Η επίσκεψη του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Τιράνων
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος θα επισκεφθεί την Καλαμάτα την Τετάρτη 13 και την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να του επιδοθεί το βραβείο δοκιμίου ελεύθερου στοχασμού, έτους 2015, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, για το βιβλίο του «Συνύπαρξη: Ειρήνη, φύση, φτώχεια, τρομοκρατία, αξίες – Θρησκειολογική θεώρηση».
Ο δε δήμαρχος θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Καλαμάτας ο Μακαριώτατος και προγραμματίζεται από το Δήμο να γίνει στο Μέγαρο Χορού, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, η σχετική εκδήλωση απονομής και ανακήρυξης.
Για την ακριβή διαμόρφωση του προγράμματος θα υπάρξει συνεργασία, σήμερα, μεταξύ του δημάρχου και του μητροπολίτη Μεσσηνίας και, στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα υποβληθεί στο Μακαριώτατο.
Ποιος είναι
Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο τότε επίσκοπος Ανδρούσης, ανέλαβε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 να αναστηλώσει την Εκκλησία της Αλβανίας, μετά τα «πέτρινα» χρόνια του Χότζα, που άφησαν τις εκκλησίες συντρίμμια και την Ορθοδοξία κουρνιασμένη βαθιά στην καρδιά, που δίσταζε να ανασάνει ελεύθερη.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έχει κάνει «αγροτικό» στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στα βάθη της ζούγκλας, στη Αφρικανική Ήπειρο και στη δικτατορία, το 1973, φορτωμένος με τρόφιμα φορώντας το ράσο του και το σταυρό του, μετέφερε τρόφιμα στους φοιτητές της Νομικής.
Ο λόγος του ανθρώπινος, αιρετικός, καυστικός, δεν προσεγγίζει τα κοινωνικά θέματα μόνο υπό το πρίσμα του Λόγου του Θεού, αλλά με τη ρομφαία του λόγου του δε διστάζει να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα εκκλησιαστικών και πολιτικών ηγετών.
Έχει γράψει δεκάδες βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου που δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό, αλλά και άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ, το Βουδισμό, τον Ινδουισμό, τις Αφρικανικές θρησκείες.
Ένα στιγμιότυπο από τη ζωή του φανερώνει και το μέγεθος αλλά και την ποιότητά του. Στην Κρήτη, μιλώντας σε ακροατήριο στο οποίο υπήρχαν και επιφανείς Γερμανοί, τους ζήτησε να δείξουν σεβασμό στον Ευρωπαϊκό Νότο και να μιλήσουν στην κοινωνία τους για το σεβασμό στον αντίπαλο και στον εχθρό. Τους διηγήθηκε και ένα περιστατικό που δείχνει το μεγαλείο ψυχής της Ορθοδοξίας. «… (τους είπα) Για μια ηλικιωμένη γυναίκα που πηγαίνει στο νεκροταφείο και ανάβει τα καντήλια για τους Γερμανούς που έχουν ταφεί στην Κρήτη. Και όταν τη ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, εκείνη απάντησε: παιδάκι μου, αυτοί δεν έχουν τη μανούλα τους να τους ανάψει το καντήλι».
«Και τώρα με τους πρόσφυγες να κάνουμε το ίδιο», συνέχισε ο κ. Αναστάσιος, «Να υψώσουμε τη φωνή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους πούμε, κοιτάξτε δεν μπορείτε να μιλάτε για μία Ένωση αλληλεγγύης, όταν δείχνετε αυτή την περίεργη εγωκεντρική στάση για το δικό σας τον τόπο»…