Π. Κατσίβελας: «Δεν καταδικάστηκε ο Δήμος Τριφυλίας για τον Κυπαρισσιακό»


«Δεν καταδικάστηκε η πολιτική του Δήμου, δεν καταδικάστηκε ο Δήμος Τριφυλίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», σημείωσε περισσότερες από δύο φορές ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, προ ημερήσιας διάταξης, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης, αναφερόμενος στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα σύρθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το έτος 2014, επειδή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε τα άρθρα 6, παράγραφος 2, και 3 και 12, παράγραφος 1 (σημείο β και δ), της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Η παράβαση, σύμφωνα με την Επιτροπή, αφορά: α) στον αντίκτυπο διαφόρων έργων και δραστηριοτήτων στην περιοχή Natura 2000 GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας» (προτεινόμενος τόπος κοινοτικής σημασίας – πΤΚΣ από την 1η Απριλίου 1997, και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, ΤΚΣ, από την 1η Σεπτεμβρίου 2006) και συγκεκριμένα στο είδος προτεραιότητας Caretta caretta και σε οικοτόπους αμμοθινών, συμπεριλαμβανομένου και του οικοτόπου προτεραιότητας 2250* Θίνες παραλιών με juniperus spp και β) στην έλλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων, ώστε να θεσπιστεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν, αφενός, οποιαδήποτε παρενόχληση του είδους αυτού κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και, αφετέρου, οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενδέχεται να επιφέρει βλάβη ή καταστροφή των περιοχών αναπαραγωγής του.
Το Δ.Ε.Ε. καταδίκασε την Ελληνική Δημοκρατία επειδή παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το άρθρο 12, παράγραφος 1, στοιχεία β΄ και δ΄, της Οδηγίας 92/43, αναφέροντας σειρά παραβάσεων και καταστροφικών αυθαιρεσιών που συντελέστηκαν με την ανοχή υπηρεσιών του ελληνικού κράτους και Δήμων της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ελλάδα, επίσης, καταγγέλθηκε και καταδικάστηκε, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπίσει πλαίσιο προστασίας της περιοχής και των ειδών.
Οι αυθαιρεσίες, ωστόσο, εκτός από τις ευθύνες του κράτους και των κυβερνήσεων, έγιναν και με την ανοχή Δημοτικών Αρχών της περιοχής, κι αυτό ρητά αναφέρεται στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η οποία αποτελεί πραγματικό κόλαφο για όσους -ακόμη και σήμερα- αρνούνται να αντιληφθούν την πραγματικότητα!
Από την πλευρά του, ο κ. Κατσίβελας τόνισε πως «δεν καταδικάστηκε η πολιτική του Δήμου…» και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και καταγγέλλεται η Ελληνική Δημοκρατία και το Ελληνικό Δημόσιο. Κατηγορείται και εγκαλείται η ελληνική κυβέρνηση για αυτά τα οποία δεν έχει κάνει και δεν έχει πάρει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, των οικοτόπων, της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής…».
Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την καταδίκη και έκανε λόγο για «παραμύθι» και «φρούδα ελπίδα» όσα έλεγαν (σ.σ. από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο) για το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ για ακόμα μια φορά ήταν έντονα αιχμηρός με τον πρώην υπουργό κ. Τσιρώνη.
Αναφερόμενος σε Μ.Κ.Ο. και ονομαστικά στον ΑΡΧΕΛΩΝ, είπε ότι έκανε καταγγελίες και όλες αφορούσαν από Ελαία – Αγιαννάκη – Καλό Νερό, «το φιλέτο», όπως είπε, της περιοχής, όπως και ότι γίνεται «αγώνας ποιος θα χειραγωγήσει την περιοχή και θα την κατακτήσει», για να επαναλάβει: «Δεν καταδικάστηκε η πολιτική του Δήμου Τριφυλίας. Καταδικάστηκε η ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους…».
Ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντος Κουκούμης, σε παρέμβασή του, ανέφερε πως την πρώτη ευθύνη για την καταδίκη έχουν οι κυβερνήσεις, όμως σοβαρές ευθύνες έχουν και οι δημοτικές διοικήσεις, που επέτρεψαν την ανομία, δεν πίεζαν για θεσμικό πλαίσιο και επέτρεψαν να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ για τους δρόμους από Αγιαννάκη έως Ελαία είπε ότι έγιναν μπροστά στα μάτια των Δημοτικών Αρχών.
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου