Σε καλύτερη μοίρα φέτος οι ελαιοπαραγωγοί που… «μαγείρεψαν πριν πεινάσουν»

Σε καλύτερη μοίρα φέτος οι ελαιοπαραγωγοί  που… «μαγείρεψαν πριν πεινάσουν»

Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν και οι παραγωγοί πρέπει να γίνουν περισσότερο επιμελείς
 
Από τις πιο δύσκολες χρονιές φαίνεται πως θα είναι η φετινή για πολλούς ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα για όσους «δε φρόντισαν πριν πεινάσουν».
Από τη μία, η έντονη δακοπροσβολή σε ορισμένες περιοχές και, από την άλλη, οι δύο μύκητες (κερκόσπορος – γλοιοσπόριο) που έχουν προσβάλει την ελαιοκαλλιέργεια, αναγκάζουν άλλους να μαζεύουν τις ελιές άρον άρον για να μη χάσουν το σύνολο της παραγωγής τους και άλλους να σκέφτονται σοβαρά να μη μαζέψουν καν.
Το πιο ανησυχητικό, όμως είναι ότι οι συνθήκες δείχνουν πως το κλίμα της Μεσσηνίας αλλάζει προς το τροπικό, κάτι που ευνοεί την ανάπτυξη αυτών των προσβολών και μπορεί μελλοντικά να έχουμε χειρότερες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να γίνουν πιο τακτικοί στην ενασχόλησή τους με τα ελαιοπερίβολα και σίγουρα όχι μόνο την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής.
 
Κατά περιοχές
Όπως επανέλαβε ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνόησαν την ανάπτυξη των προσβολών. Οι ζημιές που καταγράφονται στην ελαιοπαραγωγή είναι και από το δάκο και από μύκητες. Ακόμα, ωστόσο, δεν μπορεί να υπολογισθεί το ύψος της ζημιάς, καθώς κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Μάνης παρατηρούνται ζημιές σε σημαντικό ποσοστό, ενώ σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας είναι πολύ μικρότερες. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, η γενική εικόνα για την ελαιοπαραγωγή στη Μεσσηνία δεν είναι πάρα πολύ άσχημη.
«Αιτία είναι ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων που συνυπήρξαν για το 2016. Ο πρώτος παράγοντας είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν και αφορούν στις ήπιες συνθήκες του προηγούμενου χειμώνα, οπότε δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες ή συχνές βροχοπτώσεις, οι οποίες θα μείωναν τον πληθυσμό του δάκου. Δεύτερον και κυριότερο, ήταν η πολύ υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία που επικράτησε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες. Αυτό δημιούργησε πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού και υπήρξε μεγαλύτερη ένταση σε περιοχές όπου η ηρτημένη καρποφορία ήταν μικρή (10-30%). Υπό αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες το πρόβλημα της χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας επέδρασε αρνητικά, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα επαρκών ψεκασμών. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της ανεπαρκούς χρηματοδότησης έχει εγκαίρως και επανειλημμένως τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο.
Επίσης, η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία σε συνδυασμό με τις ακατάλληλες θερμοκρασίες δημιούργησαν και τα προβλήματα των μυκητολογικών προσβολών. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι ελαιοπαραγωγοί ακολούθησαν τις οδηγίες που δίναμε συνεχώς από το καλοκαίρι και προχώρησαν σε απαραίτητες επεμβάσεις, μείωσαν την ένταση του φαινομένου», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος.
 
Πρόληψη
Σημειώνεται ότι από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται αποζημίωση για προσβολές της παραγωγής από δάκο και μύκητες, εξ ου και οι παραγωγοί πρέπει να φροντίζουν τις δύσκολες χρονιές να είναι πιο επιμελείς σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν.
Μέχρι στιγμής, και ο φετινός χειμώνας δείχνει ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα σκληρός και αυτό θα δημιουργήσει χειρότερες συνθήκες για τις προσβολές της ελιάς την επόμενη περίοδο.
Βασική προϋπόθεση είναι η ενασχόληση των  ελαιοπαραγωγών και η στενή παρακολούθηση των ελαιώνων, ώστε να επεμβαίνουν όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και να προλαμβάνουν προβλήματα όπως τα φετινά.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη