Στο έλεος της βροχής η Δυτική Παραλία (φωτογραφίες)

Στο έλεος της βροχής η Δυτική Παραλία (φωτογραφίες)

Πρόχειρες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις καταγράφει ο φακός του «Θ»
 
Διαμαρτυρία πληγέντων από το καιρικό φαινόμενο της 7ης Σεπτεμβρίου
 
Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, με τρεις θανάτους πολιτών και αρκετούς διακομισθέντες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, με διάφορα επικίνδυνα ή λιγότερο σοβαρά συμβάντα, δημόσιος λειτουργός να λέει την αλήθεια.
Αυτό έγινε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Καλαμάτας, με την αναφορά του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργου Σταθά, ότι μέχρι τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου (σ.σ. οπότε συνέβη και το φονικό πλημμυρικό φαινόμενο στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας) ο κρατικός μηχανισμός είχε πλήρη άγνοια.
Πέραν αυτού, πάντως, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε καμία αναφορά στην πρόληψη ανάλογων φαινομένων.
Ωστόσο, μια επιτόπου επίσκεψη από την πλευρά μας στην περιοχή του Κορδία, μόλις χθες, απέδειξε ότι, σε περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο, θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα και οι δημότες, για να πάνε στο σπίτι τους ή να βγουν από αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν… βάρκες!
Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα ρέματα παραμένουν μπαζωμένα, ενώ όπου έχουν γίνει εργασίες είναι τόσο πρόχειρες, που με την πρώτη δυνατή βροχή θα έχουμε ξανά προβλήματα, με κατεστραμμένες καλλιέργειες, ζώα και περιουσίες σε κίνδυνο.
Συνολικά 37 δημότες, μη βλέποντας καμία ανταπόκριση από τους αρμοδίους στις οχλήσεις τους, προχώρησαν σε εξώδικη διαμαρτυρία, μέσω της δικηγόρου Σοφίας Εξουζίδου.
Περιγράφοντας την κατάσταση, σημειώνουν: «Οι λαγκάδες και οι γράνες της περιοχής, αφότου φτιάχτηκε ο νέος δρόμος (οδός Πλαστήρα) και έκοψε τη συνοικία μας στα δύο, όχι μόνο δεν είχαν τη δέουσα τεχνική αντιμετώπιση, ώστε να προβλεφθεί ο εγκιβωτισμός τους και κάτω από το νέο δρόμο και όπου αυτό τεχνικώς απαιτείτο και η απρόσκοπτη μέσω αυτών απορροή των υδάτων και λυμάτων προς τη θάλασσα. Αντιθέτως, μάλιστα κλείστηκαν εντελώς ή ουδέποτε συντηρήθηκαν, ώστε έπαψαν πια εδώ και χρόνια να είναι λειτουργικές, με αποτέλεσμα όχι μόνο να πλημμυρίζει και να γίνεται απροσπέλαστος ο νέος δρόμος, αλλά να μην έχουν καμία φυσική απόληξη στη θάλασσα τα βρόχινα ύδατα και τα λύματα, αφού από τη μεριά της παραλίας αυτές μπαζώθηκαν μεθ’ όλης της κατά μήκος παραλίας παράλληλης του νέου δρόμου από το ποτάμι μέχρι και τον Κορδία, ώστε εκεί ουδείς γνωρίζει, υποτίθεται, πώς και “αν νομίμως” και υπό την ανοχή ποιων, έχουν κατασκευαστεί οι χώροι άθλησης του Δήμου στον οποίο είμαστε δημότες».
Επιπλέον, προσθέτουν ότι «οι αθλητικοί χώροι είναι πολεοδομικά εντελώς άτεχνα κατασκευασμένοι πάνω σε μπάζα, ώστε να μην υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε εγκιβωτισμού, αλλά ούτε οποιασδήποτε τεχνικώς ορθής κατασκευής για το πώς θα καταλήγουν τα βρόχινα ύδατα και τα λύματα, λόγω της κατηφοριάς, στην παραλία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν κατ’ έτος τα σπίτια μας, τα κτήματά μας, οι επιχειρήσεις μας, κάθε που έχουμε την ατυχία να μην ρίχνει απλά ψιλόβροχο».
Γι’ αυτό το λόγο ζητούν να μάθουν ποια υπηρεσία θα προχωρήσει σε διάνοιξη και εγκιβωτισμό, όπου αυτό απαιτείται, όπως και σε υπόγεια διοχέτευση, μέσω αυτών των λαγκάδων και των γρανών, των βρόχινων υδάτων και λυμάτων. Επίσης, εάν θα υπάρξει μέριμνα ώστε τα ρέματα να είναι καθαρισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Τέλος, ρωτούν ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη να οριοθετήσει και καταγγείλει περαιτέρω αρμοδίως το παράνομο ή μη της κατασκευής των αθλητικών χώρων στην μπαζωμένη παραλία, από το ποτάμι έως τη γέφυρα του Κορδία, η οποία και θα προβεί σε αποκατάσταση, «απαλείφοντας από τη συνοικία όλες τις παράνομες κατασκευές […], που μόνον εμάς δεν ευεργετούν έτσι όπως κατασκευάστηκαν».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας