Στ. Μπένος: Αρχαία Θουρία και Μεσσήνη, τα δύο κορυφαία μνημεία της περιοχής

Στ. Μπένος: Αρχαία Θουρία και Μεσσήνη, τα δύο κορυφαία μνημεία της περιοχής

Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στους χώρους της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας το σεμινάριο για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, το οποίο διοργανώνεται από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το σεμινάριο άνοιξε χθες με ομιλία του ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος, με θέμα «Αξία και μαγεία των συνεργειών». Μαζί του ήταν ο Ευδόκιμος – Νίκων Φρέγκογλου, υπεύθυνος Πολυμεσικών Εφαρμογών του «Διαζώματος», ο οποίος μίλησε για την «τεχνολογία στην υπηρεσία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
 
Συνέργεια και Καλαμάτα
Το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη χώρα, αλλά και η μεγάλη παθογένειά της, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, είναι οι συνέργειες, αφού, όπως εξήγησε, «είναι πολύ ωραίο πράγμα να καθόμαστε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να συνεργαζόμαστε για μεγάλα οραματικά σχέδια».
Όπως υποστήριξε, «τη συνέργεια οι Καλαματιανοί την έχουμε ζήσει και, μάλιστα, σε δραματική στιγμή, αυτή των σεισμών του 1986, αφού τότε καθίσαμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και προέκυψε το θαύμα που βλέπουμε σήμερα».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι αυτόν τον τρόπο δουλειάς χρησιμοποιεί το «Διάζωμα», ώστε να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα που προκύπτουν θεαματικά σε όλη τη χώρα.
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια για τα σχέδια που έχουν οραματιστεί οι άνθρωποι του «Διαζώματος» για την Αρχαία Θουρία και την Αρχαία Μεσσήνη, ανάφερε ότι υπάρχουν προγράμματα γι’ αυτά τα δύο κορυφαία μνημεία. Ειδικότερα για την Αρχαία Μεσσήνη, είπε ότι υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα για την ιστορική εξέλιξή της. Θα περιλαμβάνει δε έναν περιβαλλοντικό μανδύα από νέα παιδιά της Μεσσήνης, ώστε να δημιουργηθεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και όχι μόνο το αρχαιολογικό. Όλο αυτό εντάσσεται σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που είναι η Τοπική Ανάπτυξη μέσω Τοπικών Κοινοτήτων. Όπως επισήμανε, έχει γίνει πολλή δουλειά με το Δήμο Μεσσήνης, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πρότυπο πρόγραμμα συνεργειών της Αρχαίας και Νέας Μεσσήνης, καθώς και όλων των παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, αξιοποιώντας όλο το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα.
Σχετικά με την Αρχαία Θουρία, είπε: «Και στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, προκειμένου το μνημείο αυτό να πάρει την εξαιρετική πορεία στην οποία μας οδήγησε ο Πέτρος Θέμελης για την Αρχαία Μεσσήνη».
Η Αρχαία Θουρία, όπως είπε, είναι ένα εκπληκτικό μνημείο, που τώρα έρχεται στο φως και «είμαστε μόνο στα πρώτα βήματα της αποκάλυψης. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε να αναδειχθεί».
 
Η «ήττα» της Καλαμάτας
Ερωτώμενος ο κ. Μπένος για το αποτέλεσμα όσον αφορά στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, δήλωσε ότι η πόλη δούλεψε εξαιρετικά, κάτι που φαίνεται από την πρόκρισή της στην τελική τριάδα. Αυτό οφείλεται σε όλους, από το δήμαρχο μέχρι όσους στρατεύτηκαν να βοηθήσουν.
Κατά την άποψή του, δεν πρέπει να στενοχωριόμαστε για τη μη νίκη, αφού δεν ήταν αυτοσκοπός, καθώς η πόλη έχει δυνάμεις πολιτιστικές, ενώ ο ίδιος δε θεωρεί αποτυχία το αποτέλεσμα, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει καμιάς μορφής εκμετάλλευση.
Το μήνυμα του Σταύρου Μπένου είναι ότι η πόλη θα πρέπει το φάκελο που έκανε να τον αξιοποιήσει, ανεξαρτήτως του αν κέρδισε ή όχι αυτό το συμβολικό στοίχημα. Το ουσιαστικό για αυτόν στοίχημα η πόλη το έχει κερδίσει και «θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε τώρα και πάνω στις ιδέες που συγκροτούν το φάκελο, σαν να κερδίσαμε τον τίτλο.  Σημασία σε αυτό έχει εμείς τι κάνουμε και όχι τι κάνουν οι άλλοι, αν θέλουμε ένα λαμπρό μέλλον για την πόλη».
Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελευσίνα μεγάλη σημασία έπαιξε η υπανάπτυξη που επικρατεί, «ήταν η πόλη που είχε δημιουργηθεί ο πρώτος βιομηχανικός πυρήνας της χώρας. Αυτό είναι που αξιοποίησε η Ελευσίνα και αποτέλεσε το δυνατό της χαρτί. Το χαρτί της Καλαμάτας ήταν ότι η πόλη είχε προχωρήσει πολύ πολιτιστικά, αλλά της Ελευσίνας το χαρτί είναι πιο ανθρώπινο και βαραίνει πιο πολύ».
 
Η συνεχόμενη αναφορά στο 1821
Τέλος, σχετικά με τη συνεχόμενη αναφορά του 1821 στο φάκελο της Καλαμάτας και τη μη μεγάλη αναφορά στους προαναφερθέντες αρχαιολογικούς χώρους, ο πρώην υπουργός απάντησε ότι θεωρεί ότι όλα έγιναν πετυχημένα, ότι η επιλογή να «πατήσουν» πάνω στο 1821 ήταν επιτυχία και ότι το «ξαναγεννιέται», όπως ξαναγεννήθηκε η πόλη μετά το σεισμό, ήταν μια πολύ επιτυχής επικοινωνιακή καμπάνια, «και το τονίζω απερίφραστα».  
 
Βοήθεια και πολιτικές παρεμβάσεις
Αναφορικά με τη μη «βοήθειά του» στο έργο της συγκρότησης του φακέλου υποψηφιότητας, δήλωσε ότι είναι ψέμα, κι αυτό γιατί πολλές φορές μέλη του Γραφείο Υποψηφιότητας τον επισκέφθηκαν, ο ίδιος είπε τις ιδέες του και, μάλιστα, συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο.
«Η πόλη γι’ αυτό τον τίτλο δούλεψε όμορφα, δούλεψε αποφασιστικά και είναι λάθος να έχουμε μεμψιμοιρία και κριτική» σχολίασε.
Σχετικά με το σενάριο περί πολιτικών παρεμβάσεων που ακούγεται για την επιλογή, ο κ. Μπένος είπε ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξαν τέτοια πράγματα και τόνισε ξανά ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αναδιπλώσεις στην Καλαμάτα. «Στην Καλαμάτα έχουμε δείξει ότι θριαμβεύουμε, όταν σκεπτόμαστε θετικά, αυτό πρέπει να γίνει και τώρα».
 
Άλλοι ομιλητές
Το λόγο στη συνέχεια πήραν η επίκουρος καθηγήτρια Αρχαιογνωσίας και Ιστορίας του Πολιτισμού Ιωάννα Σπηλιοπούλου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας Βασιλική Πέννα και ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαιομετρίας, πρόεδρος Τμήματος ΙΑΔΠΑ Νικόλαος Ζαχαριάς, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας που λειτουργεί στο χώρο του Πανεπιστημίου.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση