Συστάσεις από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Μεσσηνίας
Για άλλη μια χρονιά η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με την απειλή που λέγεται γρίπη των πτηνών. Το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα και με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας, επιβεβαιώνονται συνεχώς κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Τα φετινά κρούσματα αφορούν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία).
Προσβάλλει το αναπνευστικό
Το Η5Ν8 είναι ένα στέλεχος του ιού της γρίπης, το οποίο «χτυπά» κυρίως το αναπνευστικό σύστημα των πτηνών, προκαλώντας χαρακτηριστικά συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετό, ρίγη, βήχα και αδυναμία. Το πιο γνωστό ξέσπασμά του ως σήμερα είχε λάβει χώρα το 1983 στην Ιρλανδία, όταν αρχικώς πουλερικά σε δύο φάρμες εμφάνισαν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα γρίπης, όπως επίσης διάρροια και νευρικότητα. Σταδιακά, πτηνά σε πολλές φάρμες της περιοχής νόσησαν, χωρίς μάλιστα να μπορεί να επιβεβαιωθεί σύνδεση μεταξύ των περιστατικών στα διαφορετικά εκτροφεία. Τελικός απολογισμός: 8.000 γαλοπούλες, 28.000 κοτόπουλα και 270.000 πάπιες σφαγιάστηκαν. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι οι γαλοπούλες ήταν και οι πιο «ευάλωτες» στο Η5Ν8.
Το ακόμα πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο, και σε όλους μας είναι γνωστή η μεταπήδηση του ιού Η5Ν1 από τα πτηνά με μεγάλο ποσοστό θνητότητας. Πρέπει παράλληλα να υπογραμμιστεί ότι η πλειονότητα των ατόμων που νόσησαν από το Η5Ν1 είχε πολύ στενή επαφή με άρρωστα ή νεκρά πουλερικά και δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ως σήμερα εύκολος τρόπος μετάδοσης του στελέχους μεταξύ ανθρώπων.
Ακόμα και από την τροφή
Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού παίζουν τα άγρια μεταναστευτικά πουλιά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμα κι αν τροφή που προορίζεται για ζώα είναι εκτεθειμένη και ένα άγριο πτηνό πλησιάσει και τη φάει, αυτό είναι αρκετό ώστε να μολυνθούν τόσο αυτή όσο και τα πτηνά της φάρμας που θα την καταναλώσουν!
Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Μεσσηνίας συστήνει:
-Οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών να μεριμνούν για τα μέτρα βιοασφάλειας και συγκεκριμένα: προστασία των εκμεταλλεύσεων από την επαφή με άγρια πτηνά, προστασία της τροφής και του νερού από προσεγγίσεις άγριων πτηνών και άλλων ζώων – ποντίκια, διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς χώρους σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από υδροβιότοπους.
-Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η διάθεση και η αγορά πουλερικών και πτηνών οποιασδήποτε ηλικίας και είδους σε υπαίθριες λαϊκές αγορές και από πλανόδιους πωλητές. Η διάθεση πουλερικών και πτηνών κατ’ οίκον επιτρέπεται έπειτα από σύντομη στάση του οχήματος μεταφοράς τους και επί χρόνο αναγκαίο για την εκφόρτωσή τους.
-Τα οχήματα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά πουλερικών και να είναι εγκεκριμένα από την αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.
-Κάθε παρτίδα μεταφερόμενων πουλερικών πρέπει να συνοδεύεται από Κτηνιατρικό Υγειονομικό Πιστοποιητικό, όπου θα αναγράφεται η διάρκεια ισχύος του, από ημερολόγιο κίνησης του οχήματος και από ημερολόγιο κίνησης των πουλερικών.
Τέλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος, αβγών αλλά και κυνηγιού, αρκεί οι τροφές να είναι καλά μαγειρεμένες. Οι θερμοκρασίες που συνήθως χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα (έτσι ώστε σε όλα τα μέρη της τροφής η θερμοκρασία να φθάσει τουλάχιστον στους 70 βαθμούς Κελσίου) είναι ικανές να εξοντώσουν τον ιό.
Ο ΠΟΥ τονίζει, επίσης, ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού -προετοιμασία των πουλερικών με γάντια, πλύσιμο του ξύλου κοπής με ζεστό νερό και σαπούνι.
Της Βίκυς Βετουλάκη