Μια μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής της Ισπανίας (ICTAN-CSIC) ερευνά σε μοντέλα εργαστηρίου το μηχανισμό δράσης της υδροξυτυροσόλης και των παράγωγών της που υπάρχουν στο φύλλο της ελιάς και σχετίζονται με την προστασία από την πρωτεϊνική γλυκοζυλίωση και τις μελλοντικές επιπτώσεις της στις διάφορες παθήσεις που συνδέονται με τη γήρανση.
Το Ινστιτούτο τόνισε πως το φύλλο της ελιάς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, όπως η ελευρωπαΐνη, βασικό σεκοϊριδοειδές, και τα παράγωγά της όπως η υδροξυτυροσόλη.
Η αντιδιαβητική δράση ορισμένων από αυτά τα συστατικά έχει μεν ήδη περιγραφεί, αλλά έχει γενικότερα συνδεθεί μόνο με την υψηλή αντιοξειδωτική ιδιότητα των πολυφαινόλων. Ωστόσο, δεν έχουν διερευνηθεί άλλοι μηχανισμοί δράσης που μπορούν να επιδράσουν στη γλυκοζυλίωση και να καταπραΰνουν ή να προλάβουν τις προαναφερθείσες παθήσεις.
Α.Π.