«Φιλί ζωής» στην τοπική αγορά οι 10ήμερες εκπτώσεις

«Φιλί ζωής» στην τοπική  αγορά οι 10ήμερες εκπτώσεις

Την ώρα που οι πωλήσεις βρίσκονται στο ναδίρ..
 
Ως «μάννα εξ ουρανού» περίμεναν οι έμποροι της Καλαμάτας το δεκαήμερο εκπτώσεων του Νοεμβρίου, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κινητικότητα και θα τονωθεί μερικώς ο τζίρος τους.
 
Ελπίζουν…
Η κατάσταση σήμερα είναι αποκαρδιωτική, στα όρια του «κραχ», όπως λένε επαγγελματίες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι ουσιαστικά το σύνολο της αγοράς έβλεπε σαν σωσίβιο αυτές τις ολιγοήμερες εκπτώσεις. Δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη ανάλυση, για να διαπιστώσει  κανείς  τι  βιώνει σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση.
Τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου είναι απογοητευτικά, με τους επαγγελματίες να αισιοδοξούν ότι οι εκπτώσεις μπορούν να κλείσουν κάποια από τις πολλές οικονομικές «τρύπες»!

14959192_1317502794935592_6641143_o.jpg
 
Μικρή αύξηση
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, το εκπτωτικό 10ήμερο ήταν μιαν… ανάσα, αφού η αγορά κινήθηκε με θετικό πρόσημο: «Η φετινή ενδιάμεση περίοδος ήταν σαφώς καλύτερη από την περυσινή και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 5%. Βέβαια, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου, ο τζίρος που σημειώθηκε ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό. Κρατάμε, όμως, τα θετικά και αφήνουμε, προς το παρόν, στην άκρη τα δύσκολα».
Σε κάθε περίπτωση, το θετικό πρόσημο έρχεται ως συνέχεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Ενώ από τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, προέκυπτε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καταγράφηκε πτώση του κύκλου εργασιών κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων 2016 και σε ορισμένες περιπτώσεις στασιμότητα, αύξηση του τζίρου υπήρξε μόνο στην Καλαμάτα, κατά 5%.
 
10 δισ. στην αγορά!
Μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση υπάρχει η ελπίδα για ενίσχυση της αγοράς, με «ενέσεις» ρευστότητας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλ. Χαρίτσης, δήλωσε πρόσφατα ότι εντός του 2016 πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα «πέσουν» στην αγορά!
Από αυτά, τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την πλήρη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ενώ ακόμη 3,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «ισχυρή ένεση ρευστότητας», ενώ πρόσθεσε ότι στην αγορά θα «πέσει» ακόμη 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τη δημιουργία τριών νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

15053343_1317502541602284_1629774511_o.jpg
 
Εξαιτίας των φόρων…
Σε κάθε περίπτωση, το γενικότερο αρνητικό κλίμα που καταγράφεται και φέτος οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και ειδικούς αναλυτές, κυρίως στις άμεσες φορολογικές υποχρεώσεις – φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ – και στις έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις, που εξαντλούν μήνα με το μήνα τα περιθώρια αντοχής των καταναλωτών.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη