Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Παναγιώτης Νίκας, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε χθες στους δημοσιογράφους της πόλης.
Ανάμεσα στα θέματα που αναφέρθηκε ήταν το τεχνικό πρόγραμμα για το 2017, το πρόβλημα των σκουπιδιών, οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν την πόλη το τελευταίο διάστημα.
Προϋπολογισμός 2017: «ένας προϋπολογισμός μνημονίων»
Σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2017 που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχολίασε πως δεν έχει συνταχθεί από το Δήμο και το Δημοτικό Συμβουλίου, αφού είναι προϋπολογισμός μνημονίων, που έχει προεγκριθεί από το Παρατηρητήριο και τα υπουργεία τα οποία ελέγχουν την πορεία των οικονομικών.
Αυτή την επεξήγηση έκανε για να μη νομίζει ο κόσμος, όπως είπε, ότι η τρόικα επιλαμβάνεται άλλων θεμάτων, τα οποία αφορούν στην κυβέρνηση καθώς και στην κοινωνία, αφού άμεσα επηρεάζεται και ο Δήμος.
Επίσης, ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τους πόρους στο Δήμο να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 70%, ενώ εκτιμά ότι θα μειωθούν κι άλλο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
Θέλοντας, δε, να ξεκαθαρίσει το τι τελικά πληρώνει ο κόσμος στο Δήμο, είπε ότι οι εισφορές των δημοτών είναι τα δημοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ, καθώς και στο νερό.
Τεχνικό πρόγραμμα 2017: «τα έργα που πρέπει να περιμένουν οι δημότες»
Αναφερόμενος στο τεχνικό πρόγραμμα για το 2017, που ψηφίστηκε επίσης την Τετάρτη, το χαρακτήρισε φτωχό, σχεδόν πέντε φορές μικρότερο σε σχέση με το 2008. Όμως, θέλησε να ενημερώσει επακριβώς για τα έργα που θα γίνουν μέσα στο 2017. Ειδικότερα, αυτά που μπορούν να περιμένουν οι δημότες της Καλαμάτας είναι τα εξής:
Πρώτον, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, από Θουρία μέχρι το νοσοκομείο, από το νοσοκομείο μέχρι το Ασπρόχωμα και από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα.
Δεύτερον, μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της κάτω πλατείας (ουζάκια).
Τρίτον, στην περιοχή της Διασποράς το έργο δίπλα στον ποταμό Άρι, που προβλέπει την κατασκευή πεζοδρομίων και ποδηλατόδρομου.
Τέταρτον, η κατασκευή του ποδηλατόδρομου που θα συνδέει το Νέο Δημαρχείο με το λιμάνι (περνώντας από το Μέγαρο Χορού, ανατολικά του Νέδοντα, Μαρίνα).
Πέμπτον, η ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου της πρώην καρδιολογικής κλινικής.
Έκτον, η αντικατάσταση του καλύμματος της Τέντας.
Έβδομον, η κατασκευή των γηπέδων στα Σφαγεία και στα Παλιάμπελα, καθώς και έναρξη εργασιών του γηπέδου στα Λέικα.
Όγδοον, η φωταγώγηση του Κάστρου της Καλαμάτας.
Ένατον, ανακατασκευή των πεζοδρομιών και φωτισμός στις οδούς Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος.
Τέλος, ενημέρωσε ότι σε όλο το Δήμο θα γίνουν εκτεταμένες εργασίες ασφαλτόστρωσης, ενώ ανάφερε ότι μεγάλο βάρος θα δοθεί στους δρόμους του βάλτου, όπου υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις αλλά όχι κατάλληλοι δρόμοι.
Σκουπίδια: «μια σχιζοφρενική κατάσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και τοπικά στελέχη της»
Μιλώντας για το «καυτό» ζήτημα των σκουπιδιών, ο δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί διαλυτική. Κι αυτό, γιατί το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί την κεντρική διαχείριση, ενώ οι κυβερνητικοί σε τοπικό επίπεδο προωθούν την τοπική διαχείριση, μια κατάσταση σχιζοφρενική, όπως είπε, που δεν επιτρέπει τη συνεννόηση για να υπάρξει λύση.
Κλείνοντας αυτό το θέμα, εξέφρασε την ελπίδα εντός των προσεχών ημερών να υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ κυβέρνησης, εταιρείας και Περιφέρειας, ώστε όλοι να γνωρίζουν πού βαδίζουν.
Αποζημιώσεις για τις πλημμύρες: «είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο στα χαρτιά»
Λυπημένος και απογοητευμένος δήλωσε ο δήμαρχος, γιατί ενώ έχουν περάσει σχεδόν 100 μέρες από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, δεν έχουν φτάσει τα χρήματα για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών στον αστικό χώρο.
Χαρακτήρισε δε τους αγρότες έρμους, αφού οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι πάρα πολύ μεγάλες και κανείς δεν ασχολείται με αυτές.
Όπως είπε, ο Δήμος είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόνο στα χαρτιά, αφού δεν έχουν έρθει ούτε καν τα 585 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών για όλους τους πλημμυροπαθείς.
Κάλεσε, λοιπόν, τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου να φιλοτιμηθούν και να πιέσουν για το θέμα αυτό.
Ελαιοπαραγωγοί και ζημιές από το δάκο: «ο ΕΛΓΑ πρέπει να βρει τη λύση για τις αποζημιώσεις»
Μιλώντας για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, είπε ότι είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος της καταστράφηκε, αφού ο δάκος δεν αντιμετωπίστηκε, ενώ ανέφερε είναι ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο στα τρακτέρ που βάζουν τις παγίδες ή ραντίζουν κατά του δάκου να είναι εφοδιασμένα με gps, ώστε να έχει τη δυνατότητα η αρμόδια υπηρεσία να τα παρακολουθεί, κάτι που γίνεται σε πολλές περιοχές.
Επίσης, ανέφερε ότι η Καλαμάτα, η Βέργα, καθώς και άλλες περιοχές που δεν είχαν ενταχθεί στη διαδικασία δακοκτονίας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαιρεθούν και πάλι.
Πρόσθεσε δε ότι λόγω της μεγάλης καταστροφής ο ΕΛΓΑ έχει τον πρώτο λόγο και δεν πρέπει να μιλά για νόμους ή θεσμικές ρυθμίσεις, αφού ο Παναγιώτης Νίκας μίλησε για ολική καταστροφή σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι που επιφέρει οικονομικές δυσκολίες και στην πόλη, αφού οι αγρότες αποτελούν έναν κρίκο της αλυσίδας της τοπικής οικονομίας.
Κλείνοντας σχολίασε ότι δεν επιτρέπεται να δίνονται πολύ περισσότερα χρήματα σε περιοχές που παράγουν πολύ λιγότερο λάδι ή έχουν λιγότερες ελιές και χαρακτηριστικά ανέφερε το Ηράκλειο, που παίρνει τα διπλά χρήματα από τη Μεσσηνία, αλλά και τη Λέσβο, που επίσης παίρνει περισσότερα από τη Μεσσηνία.
Πυρηνελαιουργεία: «όσα παρανομούν πρέπει να κλείσουν»
Σχετικά με το ζήτημα των πυρηνελαιουργείων που εδώ και χρόνια απασχολεί την περιοχή, ο κ. Νίκας δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία. Έτσι όποια από αυτά τα εργοστάσια βρωμίζουν και προκαλούν ζητήματα, πρέπει να κλείσουν την επόμενη μέρα. Για το λόγο αυτό ζήτησε να σταματήσουν τα λόγια και τα παραμύθια και όταν ένα εργοστάσιο παρανομεί, να κλείνει, κάτι που έγινε και στην Αχαΐα.
Απλή αναλογική: «ένα σύστημα που δε θα βοηθήσει στην παραγωγή έργου»
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τη γνώμη του για την απλή αναλογική στις εκλογές, θέμα που έχει επανέλθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Όπως είπε, είναι κατά της απλής αναλογικής στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν εκπηγάζει από ιδιοτέλεια, αφού θεωρεί ότι προωθείται η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση για να έχει καλύτερο λόγο και μεγαλύτερη συμμετοχή η κυβέρνηση.
Απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον Π. Νίκα, σημαίνει πολυδιάσπαση δυνάμεων και ότι οι μικροί θα μπορούν να ελέγχουν κομμάτια των Δήμων και έτσι δε θα μπορεί να προχωρήσει το έργο των Δημοτικών Αρχών. Αυτό θα συμβεί και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά, όπως είπε, δεν του πέφτει λόγος για αυτό.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι θα επιφέρει πριν και μετά συμμαχίες και, τελικά, θα υπάρξει κατεμάχισμα των Δήμων και ο καθένας θα κάνει την πολιτική του: έτσι όσο πιο μικρός είσαι και όσο πιο αναγκαίοι είναι οι ψήφοι σου για να φτιαχτεί η πλειοψηφία, τόσα περισσότερα θα απαιτεί και θα παίρνει.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση