Αναστάσιος: «Πόλη δημιουργίας η Καλαμάτα» (φωτογραφίες)


 
“Η Ανάσταση θα πρέπει να είναι το σύνθημα της πορείας μας”…
 
 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ, ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
 
 
Η δεύτερη μέρα παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Τυράννων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου στην Καλαμάτα ξεκίνησε με την επίσκεψή του στο μουσείο παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας «Βικτωρία Γ. Καρέλια».
Ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στους χώρους από την πρόεδρο του Λυκείου, κ. Βικτωρία Καρέλια. Στο τέλος της επίσκεψης, του προσέφερε αναμνηστικά δώρα,  ενώ ο κ. Αναστάσιος υπέγραψε στο βιβλίο υψηλών επισκεπτών του μουσείου. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μετέβη στο αρχαιολογικό μουσείο Μεσσηνίας, όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους από τη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά.
Τελευταίος σταθμός των επισκέψεών του αποτέλεσε το νέο Δημαρχείο Καλαμάτας. Εκεί, έτυχε θερμής υποδοχής από τον δήμαρχο Π. Νίκα και τους συνεργάτες του. Στην κυριολεξία, αν και ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος, εν τούτοις γέμισε από εργαζόμενους του δήμου που ήθελαν να ακούσουν το λόγο του.
Ο κ. Νίκας, προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του δήμου Καλαμάτας και δήλωσε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για αυτόν η επίσκεψή του.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Καλαμάτα είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται παρά την κρίση που πλήττει τη χώρα. Ο αρχιεπίσκοπος, που προχθές ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλαμάτας, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τη δημιουργία που ανέφερε ότι υπάρχει στην περιοχή και μάλιστα σχολίασε ότι είναι σημαντικό που ο δήμαρχος αντί να μιλήσει για την κρίση και τα προβλήματα μιλάει για την πρόοδο του τόπου.
Μάλιστα, σημείωσε, ότι τα τελευταία χρόνια αυτό που εισπράττει από την χώρα μας είναι ο υπερτονισμός των οικονομικών δυσκολιών, αλλά, όπως διαπιστώνει ο ίδιος υπάρχει δημιουργία και δραστηριότητα. Ζήτησε για τον υπερκερασμό των προβλημάτων να κυριαρχήσει η ποιότητα σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού μας βίου. Σχολίασε, δε, ότι εκτός από το να ψάχνουμε δικαιολογίες για τυχόν λάθη άλλων, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια γενναία αυτοκριτική.
Στη συνέχεια, περιγράφοντας την πορεία του στην Αλβανία είπε ότι ήταν Ιούλιος του 1991, όταν έφτασε στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Έξαρχος. Παρ’ όλα αυτά, «για να έχω μια επικοινωνία με τους ανθρώπους, είπα “Χριστός Ανέστη”. Και τους είδα να κλαίνε. Άκουσα συγκλονιστικές ιστορίες για το πώς κράτησαν την πίστη τους όλα αυτά τα 23 χρόνια, για το πώς περίμεναν αυτή τη μέρα»… Λίγο αργότερα, οι ορθόδοξοι της Αλβανίας τον άκουσαν να τους καθησυχάζει: «Μην ανησυχείτε, δεν πιστεύω ότι ένα δάσος είναι πιο όμορφο όταν έχει μόνο ένα είδος δέντρου. Ξέρω ότι είναι ευλογία να υπάρχουν πολλά δέντρα και πολλοί θάμνοι, αρκεί να είναι υγιή».
Με τους ανθρώπους της Αλβανίας, εδραιώθηκε, από την πρώτη στιγμή, μια σχέση αγάπης. Σε μια εποχή, όπου «το τίποτα είναι αρνητικός αριθμός. Όχι απλώς δεν έχουμε τίποτα, έχουμε χίλιες δυο δυσκολίες. Φοβερή δυσπιστία, συνθήκες πολύ σκληρές. Βρισκόμαστε απέναντι στο άγνωστο, αντιμετωπίζουμε εχθρότητα για τον θρησκευτικό βίο, ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη υπό την επίδραση ιδεών με τις οποίες τους είχαν βομβαρδίσει επί τρεις γενιές. Αυτό έπρεπε να το καταλάβει κανείς, να το σεβαστεί και να το αποδεχθεί. Έπρεπε, κατ’ αρχήν, οι ορθόδοξοι να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος».
Στη συνέχεια του σύντομου λόγου του, παραφράζοντας τη φράση του Νομπελίστα Τόμας Έλιοτ «Πού είναι η σοφία που τη χάσαμε στη γνώση. Και πού είναι η γνώση που τη χάσαμε στην πληροφόρηση», περιέγραψε τον ιδεολογικό απροσανατολισμό της σύγχρονης κοινωνίας.
«Που είναι η ελευθερία που τη χάσαμε στον φιλελευθερισμό. Που είναι ο γνήσιος φιλελευθερισμός που τον χάσαμε στην ιδιοτέλεια. Και για να μιλήσω και για εμάς τους θρησκευόμενους. Που είναι η πίστη που την έχουμε χάσει σε μια τυπική θρησκευτικότητα. Και που είναι η γνήσια θρησκευτικότητα που την έχουμε χάσει σε μια τυπολατρεία». Κατέληξε, σημειώνοντας με έμφαση ότι η μόνη σοφία είναι η ταπεινοφροσύνη.
Σε ανάμνηση της επίσκεψης, ο δήμαρχος του δώρισε ένα φωτογραφικό λεύκωμα με την ιστορία της Καλαμάτας( έκδοση Γενικών Αρχείων του Κράτους, Παράρτημα Καλαμάτας), τον τουριστικό οδηγό του Δήμου, καθώς και τοπικά προϊόντα.
Ο κ. Αναστάσιος προσέφερε στο δήμαρχο μια αγιογραφημένη εικόνα της Αναστάσεως του Χριστού, καθώς και τεύχη με το έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Τον Μακαριώτατο συνόδευαν οι Μητροπολίτες Απολλωνίας και Φιέρ κ. Νικόλαος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Στις 7:30, χθες, το απόγευμα ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας. Σήμερα θα επισκεφθεί την Ανδρούσα, καθώς στο παρελθόν ήταν επίσκοπος Ανδρούσης και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Φωτογραφίες: Γιώργος Τσερεφός