Αιχμή του αγώνα για ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας αποτελεί η διεκδίκηση κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.
“Μόνο ψευτο-οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση μέσω της αποδιάρθρωσης των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων” σημειώνει, μετά τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων Ράινερ Χόφμαν. Το σύνθημα της σημερινής πανεργατικής απεργίας «ενάντια στις πολιτικές λιτότητας» σ’ αυτή τη φάση συμπυκνώνεται στον αγώνα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στην Καλαμάτα θα γίνουν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις. Η μία από το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και η άλλη από ΠΑΜΕ.
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο αναφέρει μεταξύ άλλων: “Τα μέτωπα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή και για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης, που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Αντιδρούμε σε κάθε σκέψη και στόχευση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.
Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έχει μόνο μία επιλογή. Να συνεχίσει να αγωνίζεται για να μπει οριστικό τέλος στις μνημονιακές πολιτικές.
Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία θα είναι η ηχηρή απάντησή μας σε όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους συνεχίζουν να καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία».
Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους να βγουν στους δρόμους για: «Να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος. Να πούμε όχι στις μνημονικές πολιτικές. Ναι στην προστασία των δικαιωμάτων μας. Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών διατάξεων. Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Τέλος στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Τέλος οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, κάλυψη των απωλειών μας, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Απαιτούμε όσα μας κατάργησαν. Τα δικαιώματά μας, η δουλειά μας, ο ιδρώτας μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα, δεν τα χαρίζουμε”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη