«Η χώρα μας και η Ευρώπη έχουν ανάγκη το Ανέσπερον Φως του Χριστού»
Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Σε μία σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος, αναγορεύτηκε επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας της Σχολής ανθρωπιστικών σπουδών και διαχειρίσεως πολιτισμικών αγαθών του Πανεπιστημίου.
Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, προσφώνησε ο αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Ανδρειωμένος, τονίζοντας το πολύπλευρο έργο του Μακαριότατου και χαρακτηρίζοντας τον , ως έναν «Άνθρωπο Σύμβολο» που εμπνέει και αποτελεί παράδειγμα, σε μια εποχή που τα πάντα δείχνουν να έχουν γκρεμιστεί.
Ο πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κ.Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος, παρουσίασε το πλούσιο έργο του Αρχιεπισκόπου ενώ διάβασε και το ψήφισμα αναγόρευσης του, σε επίτιμο Διδάκτορα. Τα διάσημα της αναγόρευσης επέδωσε ο κ. Ανδρειωμένος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, αφού ευχαρίστησε τόσο τα μέλη της Aκαδημαϊκής Kοινότητας για την τιμή στο πρόσωπό του, όσο και τους φοιτητές & πολίτες που κατέκλυσαν το αμφιθέατρο, δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνηση του, για την «επιστροφή» του ύστερα από πολλά χρόνια, σ’ ένα αμφιθέατρο Πανεπιστημίου. Ζήτησε δε, από το κοινό, απ΄ όλα όσα άκουσαν για το έργο του, να συγκρατήσουν μόνο το «Αδελφός Αναστάσιος» και το «Διάκονος». Εκμυστηρεύτηκε επίσης και μια προσωπική εμπειρία. Όταν το 1972, έγινε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και συνάμα την ίδια χρονιά και Επίσκοπoς, δυο ιδιότητες με ιδιαίτερη αίγλη την εποχή εκείνη, για να ανταπεξέλθει αποφάσισε να πάρει ένα «φάρμακο»… Το «φάρμακο» αυτό ήταν να παραμείνει φοιτητής και διάκονος μέχρι το τέλος της ζωής του… Παράδειγμα που συνέστησε να ακολουθήσουν και οι νέοι φοιτητές που παραβρέθηκαν στο αμφιθέατρο το βράδυ της Τετάρτης.
Ο κ. Αναστάσιος πραγματοποίησε στη συνέχεια ιδιαίτερα ενδιαφέρον ομιλία με θέμα «Φως Χριστού και Ευρώπη». Αφού ανέφερε τα υπαρξιακά διλήμματα και τις τάσεις πάνω σε αυτά που βρίσκονται σε αναζήτηση στην Ήπειρο μας, σημείωσε ότι ευρωπαϊκός πολιτισμός αναπτύχθηκε στη βάση του ελληνικού , του ρωμαϊκού και του χριστιανικού πνεύματος. Τόνισε δε, τη μεγάλη συμβολή του μηνύματος του Χριστιανισμού στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στις μέρες μας ολόκληρη η ανθρωπότητα. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη, και τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου με τους ετερόδοξους Χριστιανούς. Αναφερόμενος δε, σ’ όσους στέκονται κριτικά πάνω στη συνέχιση του διαλόγου, απάντησε ότι πρέπει να εστιάσουμε, όχι στο τι έχουμε να κερδίσουμε αλλά στο τι έχουμε να προσφέρουμε στους άλλους από τον «πλούτο» της ορθόδοξης παράδοσης μας. Κλείνοντας την ομιλία του ο Μακαριότατος, τόνισε, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, για να οδηγηθούν σε μια νέα ακμή χρειάζονται το «Ανέσπερον Φως» του Χριστού… Αυτό το Φως που συνδέει τον άνθρωπο με την πηγή της Αγάπης… Το Φως της Ειρήνης, το Φως της Δικαιοσύνης, το Φως της Αλήθειας, το Φως της Δημιουργίας, το Φως της Ελπίδας και της συμφιλίωσης των λαών.
Στην τελετή παρέστησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Απολλωνίας και Φιέρ κ.Νικόλαος, Αμαντίας κ.Ναθαναήλ, Μαντινείας κ.Αλέξανδρος (εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών), Σπάρτης κ.Ευστάθιος, Ηλείας κ.Γερμανός, Ιλίου κ.Αθηναγόρας, Αργολίδος κ.Νεκτάριος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρισόστομος (εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη) καθώς και πλήθος των αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας
Προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην ιστορική Ανδρούσα και επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη
Ο Μακαριώτατος έτυχε πάνδημης υποδοχής στον ενοριακό ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από τις τοπικές αρχές και πλήθους πιστών. Ο κ. Αναστάσιος, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ανδρούσα, δήλωσε ότι είναι βαθύτατα συγκινημένος και ευτυχής. Ευχαρίστησε για την υποδοχή και ανέφερε ότι διατηρούσε εδώ και πολύ καιρό την επιθυμία για επίσκεψη στην ιστορική Ανδρούσα, της οποίας το όνομα έφερε στον τίτλο του ως Επίσκοπος για πολλά χρόνια.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος σε ανάμνηση της επίσκεψης προσέφερε αντίγραφο της εικόνας του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία φυλάσσεται στον ιερό ναό. Ο δήμαρχος Μεσσήνης, κ. Γεώργιος Τσώνης, του παρέδωσε μια αναμνηστική πλακέτα του Δήμου.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε κι επισκέφθηκε δύο οικίες ανήμπορων γερόντων και ενός παιδιού που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Έπειτα, επισκέφθηκε το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο Ανδρούσας, απηύθυνε συμβουλές και νουθεσίες στους μαθητές δωρίζοντας τους μια μικρή εικόνα ως ευλογία, ενώ δώρισε βιβλία από το συγγραφικό του έργο στη σχολική βιβλιοθήκη.
Αμέσως μετά, μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ,όπου και ξεναγήθηκε στο χώρο των ευρημάτων από τον καθηγητή αρχαιολογίας και υπεύθυνο των ανασκαφών, κ. Πέτρο Θέμελη. Με το πέρας της επίσκεψης στον αρχαιολογικό χώρο, ο Μακαριότατος αναχώρησε από τη μεσσηνιακή γη με προορισμό την Αθηνά και στη συνέχεια την Αλβανία.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Απολλωνίας και Φιέρ κ. Νικόλαος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ και ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος.