Στη δημοσιότητα η αναφορά της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την ΠΠΕ 2021
Η αναφορά της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την ΠΠΕ 2021, την οποία ανέμεναν εδώ και μέρες όσοι ασχολήθηκαν με το κεφάλαιο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ουσιαστικά, στο 25 σελίδων κείμενο η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων παρουσιάζει τα συμπεράσματα που εξήγαγε από τις προτάσεις της Καλαμάτας, της Ελευσίνας και της Ρόδου.
Ας δούμε, λοιπόν, τι αποκόμισε η Επιτροπή από την πόλη μας, αν και πλέον δεν έχει κάποιο νόημα για τον τελικό νικητή, ωστόσο μπορεί να έχει για τα στελέχη του Kalamata21, αφού είχαν δηλώσει ότι θα περιμένουν την έκθεση για να τοποθετηθούν.
Μάλιστα, τότε ο Έκτωρ Τσατσουλής είχε δηλώσει ότι, όταν η έκθεση δοθεί στη δημοσιότητα, «θα πυροδοτηθούν συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία του στο αντικείμενο, είναι σε θέση «να κρίνει ζητήματα που έχουν να κάνουν πέρα από τα τοπικά, ζητήματα που ήταν πέρα από οποιαδήποτε ελληνική επιρροή».
Ειδικότερα:
-Η Επιτροπή έκρινε πως το προτεινόμενο πρόγραμμα δεν έφτανε τη φιλοδοξία της Καλαμάτας να είναι πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας περιφερειακής πόλης.
-Σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσταση, δε δόθηκε το βάρος που θα έπρεπε σε αυτό το κομμάτι, ενώ η Επιτροπή διαφώνησε με το πολιτιστικό πρόγραμμα που επικεντρωνόταν στο 2021.
-Η στρατηγική και οι φιλοδοξίες παρουσιάστηκαν σωστά.
-Τα τρία σκέλη του προγράμματος παρείχαν ένα ισχυρό πλαίσιο.
-Ωστόσο, η Επιτροπή θεώρησε ότι υπήρξε μια αδύναμη συνοχή μεταξύ των προσδοκιών και των έργων τους.
-Το πρόγραμμα περιείχε πολλά ενδιαφέροντα έργα, αλλά έδωσε την εντύπωση μιας σειράς ανεξάρτητων παραγωγών και όχι ένα συνεκτικό σύνολο.
-Τα σχέδια για μια βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά δεν ήταν τόσο ισχυρά όσο θα αναμενόταν.
-Υπήρχε σύνεση όσον αφορά στον προϋπολογισμό για το μέλλον της πόλης, που ήταν μία ορθή πολιτική, αλλά ακόμα κι έτσι η πόλη είχε μια πολύ μικρή αύξηση του προϋπολογισμού του πολιτιστικού, που σε συνδυασμό με τη χαμηλή αρχική επένδυση της ΕΠΠ, αποδυνάμωσαν τη στρατηγική επίλυσης.
-Συνολικά η Επιτροπή αισθάνθηκε ότι η Καλαμάτα είχε την πρόθεση να γίνει μια πόλη πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο στερήθηκε στρατηγικής και προγραμματισμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που θα μπορούσε να συνεργαστεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, προκειμένου να μάθουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες.
-Η Επιτροπή αναφέρει ότι η πόλη επανέρχεται στο πρόγραμμά της, υπό το φως του αποτελέσματος του διαγωνισμού.
-Υπάρχουν ισχυρά σημεία στην προσφορά που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική στρατηγική της μεσοπρόθεσμα.
-Η ενέργεια, η δέσμευση και η συμμετοχή των πολιτών της στην ανάπτυξη της προσφοράς αξίζουν να δουν πρόοδο.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση