Για υπεξαίρεση από ΙΚΑ και ΤΑΞΥ, κατηγορείται η υπάλληλος στην Καλαμάτα

Για υπεξαίρεση από ΙΚΑ και ΤΑΞΥ, κατηγορείται η υπάλληλος στην Καλαμάτα

Ολοκλήρωσαν τον έλεγχό τους οι Επιθεωρητές για τη νέα υπεξαίρεση στο ΙΚΑ
 
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών βρίσκονται πλέον τα πορίσματα των Επιθεωρητών του ΙΚΑ, που αφορούν τη νέα υπεξαίρεση χρημάτων από το υποκατάστημα του ασφαλιστικού οργανισμού στην Καλαμάτα από υπάλληλο των διοικητικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον έλεγχο των επιθεωρητών που έγινε στις αρχές του φθινοπώρου, διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες της συγκεκριμένης υπαλλήλου με δύο ασφαλιστικά ταμεία, με το ΙΚΑ και με το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Το συνολικό ποσό που της αποδίδουν οι επιθεωρητές, αγγίζει τις 150.000 ευρώ, ωστόσο, η ίδια φαίνεται να αρνείται ένα μεγάλο μέρος του, παραδεχόμενη μικρότερο ποσό, για το οποίο έχει εκδηλώσει και την πρόθεση να επιστρέψει.
 
Αρκετά χρόνια
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διασταυρωθεί, η υπεξαίρεση των χρημάτων γινόταν για αρκετά χρόνια και τουλάχιστον από το 2008.
Ένα τυχαίο γεγονός με ασφαλισμένο, στις υπηρεσίες του ΙΚΑ Καλαμάτας, το καλοκαίρι, βοήθησε τα τοπικά στελέχη να αποκαλύψουν την όλη ιστορία. 
Ο τρόπος που είχε βρει η υπάλληλος για την υπεξαίρεση των χρημάτων ήταν αρκετά έξυπνος και χωρίς να βλάπτεται ασφαλισμένος, για να μην αποκαλυφθεί.
Ειδικότερα, είχε να κάνει με την πληρωμή παροχών σε ασφαλισμένους. Όταν ένας ασφαλισμένος (κυρίως επέλεγε γνωστά ή συγγενικά της πρόσωπα, εν αγνοία τους) κατέθετε στο ΙΚΑ παραστατικά για να πληρωθεί για ιατρικές ή άλλες δαπάνες που είχε κάνει ή αναρρωτική άδεια κ.λπ., αυτά ναι μεν προωθούνταν κανονικά, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το ΙΚΑ, αλλά κάποια στιγμή αργότερα ανακυκλώνονταν.
 
Το ΙΚΑ πλήρωνε 2 φορές
Δηλαδή, η υπάλληλος επανακατέθετε τα ίδια παραστατικά για τον ίδιο ασθενή, μόνο που τη δεύτερη φορά δήλωνε το δικό της ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό (i –bank) και έτσι οι δαπάνες – παροχές πληρώνονταν δύο φορές, μία στο δικαιούχο ασφαλισμένο και μία στην υπάλληλο. Με αυτό τον τρόπο δεν ήταν καθόλου εύκολο να εντοπισθεί η υπεξαίρεση, καθώς ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχει διαπιστωθεί ότι ασφαλισμένοι δεν έλαβαν τα χρήματά τους κι αυτό πιθανότατα, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί και περαιωθεί όλη η διαδικασία.
Όπως προαναφέραμε, η ίδια η υπάλληλος, η οποία έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, μόλις αποκαλύφθηκε η δράση της, παραδέχθηκε ότι έχει υπεξαιρέσει ορισμένα χρήματα με τον τρόπο αυτό, όχι όμως τόσο μεγάλο ποσό. Το δε υπόλοιπο ποσό που της καταλογίζεται, θεωρεί ότι έχει διαπιστωθεί ως τέτοιο, επειδή είχε ολοκληρώσει διοικητικές πράξεις, με ελλιπή δικαιολογητικά.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη