Το κενό που άφησε η αναστολή της λειτουργίας της Νίκης Καλαμάτας ’91 εδώ και αρκετά χρόνια στο χώρο του γυναικείου ποδοσφαίρου φιλοδοξεί να καλύψει ο Εθνικός Καλαμάτας. Μια παρέα νεαρών κοριτσιών που συνεχώς μεγαλώνει προπονείται τρεις φορές την εβδομάδα στο γήπεδο του Κορδία (Τρίτη-Πέμπτη 3-4 μ.μ. και Σάββατο 10 π.μ.), ενώ στο πρόγραμμα υπάρχουν και φιλικά παιχνίδια, με ακαδημίες αγοριών.
Με μεγάλο πάθος για ποδόσφαιρο, πολύ ταλέντο και πείσμα οι παίκτριες του Εθνικού αθλούνται με χαμόγελο, απολαμβάνοντας το αγαπημένο τους άθλημα –το οποίο πάντως παραμένει στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου ως «ανδρικό»- ενώ περιμένουν με ανυπομονησία για τους πρώτους τους επίσημους αγώνες και ονειρεύονται αγωνιστικές διακρίσεις…
Την προσπάθεια χρηματοδοτεί για την ώρα ο γνωστός επιχειρηματίας, διοικητικό μέλος του ΠΣ Η Καλαμάτα και φίλος του ποδοσφαίρου, Τάκης Βασιλόπουλος, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα μπορέσει η ομάδα να λάβει μέρος του χρόνου στο πρωτάθλημα της ΕΠΟ, καθώς χρειάζεται περαιτέρω στήριξη και περισσότεροι άνθρωποι να βοηθήσουν από διάφορα πόστα.
Υπεύθυνη προπονήτρια είναι η Ντορίτα Μαυροειδή, η οποία είχε αγωνιστεί και με τη φανέλα της Καλαμάτας ’91 και συνεχίζει φέτος στις Καρυάτιδες Σπάρτης. Πριν λίγο καιρό είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται στον Εθνικό, με την κ. Μαυροειδή και μερικά από τα κορίτσια να κάνουν δηλώσεις στο «Θ», μιλώντας για τη συμμετοχή τους στην ομάδα.
«Είναι δύσκολοι οι καιροί, αλλά προσπαθούμε να ξαναφτιάξουμε μια καινούργια ομάδα. Η περιοχή μας έχει ιστορία στο γυναικείο ποδόσφαιρο με την Καλαμάτα ’91 και άλλες προσπάθειες που είχαν γίνει, όπως στον Μεσσηνιακό. Μακάρι να προχωρήσουμε.
Δεν έχουμε βοήθεια και θα πρέπει να βρεθούν χορηγοί γιατί τα ταξίδια κοστίζουν. Το βλέπω και στη Σπάρτη, όπου το ΔΣ δεν μπορεί να μας στηρίξει όσο πρέπει, γι’ αυτό έχουμε και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα.
Στον Εθνικό υπάρχουν πολλά κορίτσια, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε και μεταγραφές αν αποφασιστεί να προσπαθήσουμε άμεσα για άνοδο. Φυσικά το βάρος θα ριχθεί σε αυτά τα κορίτσια και άλλα που θα έρθουν στην ομάδα και τα οποία αποτελούν τη νέα γενιά.
Αν ο πρόεδρος (σ.σ. ο Τάκης Βασιλόπουλος) δώσει το «οκ» του χρόνου θα πάρουμε μέρος επίσημα στο πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι το θέλει και γι’ αυτό άλλωστε βοηθάει ήδη με ρούχα και ό,τι χρειαζόμαστε» μας δήλωσε η Ντορίτα Μαυροειδή, ενώ στην ερώτηση αν έχουν ξεπεραστεί τα στερεότυπα του παρελθόντος, η διαπίστωσή της είναι αρκετά απογοητευτική: «Δυστυχώς είναι το ίδιο. “Παίζεις εσύ μπάλα;” με ρωτούν αρκετές φορές. Ο περισσότερος κόσμος δεν το δέχεται εύκολα ότι μια γυναίκα μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο. Μόνο στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται ως κάτι φυσιολογικό».
Από την πλευρά τους επτά από τα κορίτσια του Εθνικού τόνισαν στο «Θ» τα παρακάτω:
Μαρία Παναγιωτακοπούλου
Έπαιζα από πολύ μικρή ποδόσφαιρο, μου άρεσε και θέλω να το συνεχίσω. Ήρθα όταν είδα ότι δημιουργήθηκε η ομάδα του Εθνικού. Πέρυσι έκανα βόλεϊ, αλλά δεν με συγκινεί τόσο. Το ποδόσφαιρο είναι πιο ομαδικό άθλημα. Στις φίλες μου αρέσει που παίζω ποδόσφαιρο και δεν τους φαίνεται παράξενο.
Βασιλική Μυκονιωτάκου
Μου άρεσε το ποδόσφαιρο και όταν έμαθα ότι υπάρχει γυναικεία ομάδα ήρθα. Θέλω να παίξω σε πρωτάθλημα, αλλά δεν θέλω να προχωρήσω ιδιαίτερα.
Ντενίτσα Τοντορόβα
Έχω μια φίλη που της άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και είχαμε αρχίσει να παίζουμε μαζί σε διάφορες αλάνες μόνες μας. Σιγά σιγά ήρθαν κι άλλες κοπέλες και φτιάξαμε μια άτυπη ομάδα. Μετά βρήκαμε προπονητή και ήρθαμε εδώ στην ομάδα και στον Κορδία.
Σε πολλούς φαίνεται αρκετά περίεργο που είμαστε κοπέλες και μας αρέσει και παίζουμε ποδόσφαιρο.
Δεν με ενοχλεί όμως, θα έλεγα ότι μου αρέσει που ξαφνιάζονται…
Θα ήθελα πάρα πολύ να προχωρήσω στο ποδόσφαιρο και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται, όπως να παίξω στην εθνική ομάδα, να κατακτήσω τίτλους και να παίξω στο εξωτερικό!
Μαρία Μυκονιωτάκου
Γενικά μου αρέσει το ποδόσφαιρο. Έπαιζα με φίλους μου και όταν είδα ότι υπάρχει γυναικεία ομάδα στην Καλαμάτα ήρθα. Θέλω να γίνω καλύτερη, να συνεχίσω και να παίξω σε υψηλότερο επίπεδο. Έπαιζα μπάσκετ, αλλά προτιμώ το ποδόσφαιρο, όπου περνάω καλύτερα. Σε μερικούς από τους φίλους μου τους φαίνεται περίεργο που παίζω ποδόσφαιρο, καθώς θεωρείται περισσότερο άθλημα για τα αγόρια.
Κωνσταντίνα Λεμπέση
Εγώ δεν θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο θεωρείται αντρικό. Δεν υπάρχει ανδρικό και γυναικείο στα αθλήματα. Πιστεύω ότι όλα τα αθλήματα είναι και για τα αγόρια και για τις γυναίκες. Εμένα μου συμπεριφέρονται κανονικά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα προς το παρόν, αλλά δεν δέχομαι και θετικές αντιδράσεις πολύ συχνά.
Αναστασία Καλύβα
Παίζω από μικρή ηλικία και ήμουν και στη Γ’ Εθνική με την ομάδα της Άρτας απ’ όπου κατάγομαι. Εδώ τώρα ξεκινάμε. Πιστεύω ότι έχουμε ομαδικότητα και υπάρχουν και πολλές παίκτριες, ενώ στην Άρτα ήμασταν λίγα κορίτσια.
Πιστεύω ότι έχει μέλλον το γυναικείο ποδόσφαιρο εδώ στην Καλαμάτα, γιατί ακριβώς έχει μεγάλη συμμετοχή από τα παιδιά.
Μαρίσα Κοζάκη
Παίζω 3 χρόνια στον Αίαντα Καλαμάτας και όταν άκουσα ότι δημιουργήθηκε γυναικεία ομάδα ήρθα εδώ, ενώ παίζω και στις Καρυάτιδες Σπάρτης. Θέλω να συνεχίσω. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και μακάρι να πάρουμε μέρος του χρόνου στο πρωτάθλημα.
Οι φίλοι μου με στηρίζουν σε αυτό που κάνω και το εκτιμώ.
Χ.Ε.